Sluta missuppfatta mig! – Susanna Jungblom

Susanna Jungblom

Sluta missuppfatta mig!

Jag tycker det är fruktansvärt tröttsamt när jag inte kan få skriva mina åsikter och tankar i min egen blogg utan att få taskiga och elaka kommentarer. Men jag antar att det hör till och i vanliga fall så brukar jag skaka av mig kommentarer som inte är speciellt snälla, men nu är jag lite trött på att bli missförstådd..

Så här skrev “EMMA”:

Hur kan du på fullaste allvar mena på att du inte har transfobi när du använder så otroligt transfobiska uttryck som ”könsbyte” och ”konstigt om min man, för exempel, skulle vilja bli kvinna helt plötsligt.”

Det är varken ett byte eller ett val. Man är dessutom FÖDD till transperson, så att påstå att uppfostra dina barn baserat på deras könsorgan är också det transfobiskt.

Och, jo jag skulle bli överlycklig om min partner anförtrodde sig till mig och upplevde att hen kunde komma ut med sin könsidentitet för mig, för jag till skillnad från dig är INTE transfob!

Du skriver att du blir ledsen och känner dig missförstådd. Vad finns det att missförstå? Du skriver vidriga saker, jag hoppas verkligen du känner dig ledsen!

_______________________

Ja du Emma. Jag har absolut inte transfobi och det vill jag inte att någon ska tro. Bara för att jag skulle bli förkrossad om min man skulle vilja bli kvinna en vacker dag så betyder inte det att jag är transfobisk. Självklart skulle jag känna mig ledsen och även fast jag självklart skulle stötta han i hans val, så skulle jag fortfarande inte kunna leva samma liv med honom/henne som jag gör idag. Jag tror verkligen inte att jag är ensam i att tycka så som jag gör!

Hur i hela friden kan det vara transfobiskt att jag vill uppfostra mina barn efter de könet dom har? Jag vill inte förvirra mina barn genom att låtsas att dom inte har något kön, utan jag vill att min son ska vara stolt över den pojken han är. Jag tycker inte att det är något som helst fel i det och jag kan inte förstå varför det skulle ha någonting med transfobi att göra över huvud taget.

Du kanske skulle bli överlycklig om din partner ville byta kön, men alla är inte som du och alla skulle inte ta det lika lätt. Jag skulle fortfarande bli fullständigt förkrossad eftersom jag har valt att gifta mig med en man, jag vill leva med en man och skulle jag vilja leva med en kvinna så skulle jag aldrig gift mig med en man från första början! Du måste förstå att alla inte är bisexuella, utan jag tänder på min man för att han är en man. Jag skulle inte kunna leva med honom på samma sätt som jag gör idag om han plötsligt ville bli en kvinna. Jag förstår inte hur det kan vara så svårt att förstå, men det är så jag känner och jag hoppas aldrig att jag behöver uppleva att min man väljer att bli kvinna. Skulle han nu bli det så skulle jag finnas där för honom, men vi hade antagligen inte levt på samma sätt som vi gör nu och det skulle ta knäcken på mig fullständigt.. Men jag har fortfarande ingen transfobi för det.

Det är väldigt trist att höra att du önskar att jag ska känna mig ledsen. Men det är så du känner och du har rätt till dina tankar, känslor och åsikter.

“Emma” är bara en av de personer som slänger ur sig väldigt starka, påhoppande och otrevliga kommentarer på min blogg..

Jag hoppas att ni som läser kan acceptera mig för den jag är och att jag uttrycker mig med mina åsikter, så accepterar jag självklart att folk väljer att kommentera och har sina åsikter tillbaka. Vi är alla olika, vi tycker olika och vi resonerar olika. Jag har mitt sätt att se på livet och jag har min syn på saker och ting. Det är inte alltid ni behöver älska det jag gör eller det jag skriver om, men snälla, ni måste acceptera att jag inte alltid tycker och tänker som ni.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
susannajungblom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Emma

  Jag förstår vad du menar, jag är inte heller transfobisk men skulle bli helt förstörd om Patrik ville byta kön till kvinna. Jag menar, även om jag fortfarande skulle älska honom som är jag attraherad av honom som man och jag skulle nog bli väldigt osäker i mig själv/honom utan att mena något illa med det? Kanske tappade ämnet lite, men helt klart är ju en pojke pojke och en flicka flicka och varför skulle man dölja det med att behandla barnen som om de kunde varit av de andra könet? Ser bara förvirring ur det hela. Och senare, vill de byta kön så absolut stöttar man!

 2. Jenny

  Håller med dig, skulle känna precis likadant. Tycker inte man ska behöva förklara sig, alla har rätt att tycka vad dom vill.
  Kram

 3. Emma

  Men gud, skämms nästan över att heta Emma. Förstår inte grejen med att ALLA ska defieneras som “hen” nu för tiden. Killar och tjejer är ju olika och går igenom olika faser i livet vid till exempel puberteten. Så varför skulle det vara fel att uppfostra ett barn efter det kön det har? Hmm..

 4. Alexandra

  Jag tycker precis som dig och tänker inte hymla med att jag hade blivit grymt ledsen och besviken om min pojkvän ville byta kön. Skit i de som kommenterar elakt, de är bara missnöjda med sig själva antagligen..

 5. Aaa

  Naturligtvis önskar jag inte att min man skulle vilja byta kön, det vore en jättekris för oss. Jag tror inte att folk reagerade pga det, utan därför att av din text kunde man förstå att genom att “uppfostra” dina barn efter könet, så kunde de slippa bli transsexuella. Jag tror att det är lätt att få negativa svar på ett sådant inlägg. Och visst är det uppfriskande med meningsutbyte, vem vill omge sig med “ja-sägare”? (Det är de som även snackar skit om en bakom ryggen säger erfarenheten). Däremot så finns det ingenting som berättigar oförskämda eller personliga, otrevliga kommentarer. Jag kommenterar alltid med mitt namn, eftersom jag står för allt vad jag skriver. Jag vet inte om du tagit illa upp av mina kommentarer, men i så fall säg det gärna för att då har jag inget på din blogg att göra framöver. Mvh Tigern

 6. Celíne

  Hej
  Du tycker kanske jag är jobbig som kommenterar en massa XD
  Bry dig inte om vad någon spontan människa som tror sig känna dig säger. 😉 Låt de tro vad de vill.
  Det är ditt liv, din man och dina barn, De som skriver en massa skit letar ju fel i allting.

  1. susannajungblom
   oslofru

   Tack Celine, självklart är du inte jobbig som kommenterar, jag blir jätteglad varje gång du skriver såklart! Tack för fina ord 🙂

 7. Camilla

  Så skööönt att läsa att ngn tycker som jag, att man uppfostrar sitt barn efter könet de faktiskt har! Visst om mina söner skulle vilja leka med dockor (finns dock inga i hemmet hmm) eller om de skulle vilja klä sig i ngt rosa men att de exvis skulle vilja klä sig i klänning å gå till dagis eller skolan, det finns INTE på kartan! Men ändå finns det folk som tycker att det är ok och ja, då får deras kids göra detta. Men mina kommer aldrig att gå runt i klänning för att “de vill”.
  SÅ trist är jag 😉
  Heja dig!

 8. Il

  Anledningen till att många kallade dig transfobisk (inklusive mig själv) var inte att du inte vill att just din man ska gå igenom en könskorrigering. Jag vill inte att min man ska göra det heller (även om jag hade stöttat honom om det blev så) men man kan uttrycka sig på olika sätt. Du är dåligt påläst, eller snarare inte påläst alls vilket gör att du uttrycker dig klumpigt och dessutom med helt vansinniga faktafel!

  Att tro att barn blir transsexuella för att man uppfostrar dom normalt och neutralt (istället för påtvingade och gammaldags könsroller) är ju så galet och dumt uttryck så man behöver en skämskudde! Att ge sig in i ett så viktigt och starkt ämne utan att kunna någonting överhuvudtaget och sedan undra varför man får arga kommentarer är ju väldigt konstigt? Kanske bättre att hålla sig till dina trevliga inlägg som bara handlar om din unge, ditt hus, vad du äter och din man istället? Då kommer du säkert bara få trevliga kommentarer.

 9. Sophie

  Jag förstår exakt vad du menar och håller med dig till fullo. Bara för att man inte vill att tex sin partner ska byta kön har ju det inget och göra med vad man tycker om andra som gjort det. Men man har ju som du säger valt och leva med någon och då vill man ju inte helt plötsligt att det blir en kvinna man lever med. Så dumt att folk ens kan missförstå detta, jag “VILL” tex inte att min pappa ska bli gay, det är ju såklart ingenting jag vill, för vill ju att han ska vara med min mamma. Men för det har jag ju inga problem och umgås med folk som har den läggningen och jag tycker ju inte att det är fel att mina vänner är gay tex. men min pappa är ju min pappa och han har ju alltid varit hetero och att han helt plötsligt skulle bli gay, skulle ju såklart vara något man inte “VILL”. Skillnad på vilja och acceptans. Skulle acceptera men inte från hjärtat vilja.

 10. Maria

  Försök att inte bry dig, min teori är att det är någon som är avundsjuk på dig och vill vara taskig…….
  Du skriver bra och du delar med dig av ditt liv och dina värderingar, du har ju rätt att tycka precis vad du vill.
  Jag skulle då också tycka att det var konstig om min sambo vill bli kvinna huxflux efter så många år som man, men visst sånt kan säkert hända och jag skulle som du acceptera det, men självklart skulle ju hela ens sätt att leva förändras…….ja jag skulle kunna skriva en lång utläggning om detta, men det spelar ingen roll, fortsätt vara den du är, bry dig inte, finns så många som bara vill vara elaka……

 11. Josefin

  Du har en sån fantastisk och underbar blogg! Låt inte detta göra dig alltför ledsen, för du förtjänar det verkligen inte. Jag håller med om varenda ord du skrivit så du är absolut inte ensam. Jag själv hade inte heller blivit så glad om min fästman ville byta kön, hade inte funkat.. Och vi har pratat om det att ifall vi får en pojke så blir det blått och rosa till flicka.

  KRAM!

 12. Emma

  Håller med dig. Att vara transfobisk och det du beskriver är två helt olika saker. Om jag skulle få ett barn så skulle jag uppfostra han/hon som de könet de var och inte förvirra. Om han/hon sedan känner för att byta kön skulle jag acceptera dens val. Håller även med gällande de du skrev om din man. Om min framtida man skulle välja att byta kön skulle jag som sagt acceptera det och vara stöttande, men samtidigt nog inte kunna ha samma relation längre på samma sätt.

  Dumt av henne att skriva kommentaren på ett så anklagande sätt. Om hon nu tyckte att du var “otydlig och misstolkande” (vilket jag inte tror att du var) kunde hon väl fråga hur du menade.
  Många kramar till dig <3

 13. Emelie

  Håller med dig! Den dagen jag får barn kommer jag inte uppfostra honom/henne som ett könlöst barn utan jag kommer uppfostra barnet efter det kön det föds med för att inte förvirra. Förstår verkligen inte på vilket sätt Emma kan se dig som en transfobisk person

 14. Sophie

  Öh! :-O Fattar ingenting … tycker nog helt och hållet som dig till 100% . Men alltid finns det någon som kommer med något … :-/

  Ha en bra dag, och fortsätt med ditt liv som du gör. 🙂

 15. Emelie Mosell Haquinius

  Det du skriver låter så rätt och förståeligt!
  Jag skulle inte heller vara bekväm om min sambo vill bli kvinna, det skulle vända hela tillvaron uppochner!
  Och jag har inget barn, men skulle jag få en dotter så skulle hon bli bortskämd som en flicka och likadant med en son.
  En pojke har en penis och en flicka en vagina, då uppfostrar man väl dom till det och sen får de väl välja när dom känner för det?
  Vore väl lika fel att “förvirra” ett barn om den är en hon eller han?
  Det växer väl fram så småningom. Skulle jag tro. 🙂

 16. Denise

  Usch, jag blir så ledsen när jag ser sådana kommentarer! Du verkar som en genomgo tjej, en fantastisk fru och en underbar mamma. Det här är din blogg och din dagbok, självklart kan alla ha åsikter, men man behöver verkligen inte vara elak och uttrycka sig så klumpigt för det. Fortsätt vara den du är! <3

 17. marie

  Jeg får vel sikkert høre av deg fordi jeg kommer med kritikk rettet mot deg nå. Men synes ikke at det er riktig av deg og alltid lage et stort innlegg for hver GANG du får en negativ kritikk. Alle har rett til å ha sine meninger og oppfattelser. Du legger til det selv når du legger ut hele livet ditt på blogg, som du tjener penger på. Da må du nesten regne med å bli kritisert. Virker som når du får høre noe du ikke liker eller det motsatte mening og syn enn deg selv, så går du løs. Det er nesten sånn at her inne så får man bare si pene ting til deg.

 18. Ann

  Stå på dig!

  Jag har lite svårt för folk som sitter bakom sina skärmar och skriver elaka kommentarer, det är bara sluta läsa och göra något annat av sin tid istället för vara nedlåtande/elak.

  Fortsätt skriv vad du tycker, det är sånt som gör det intressant att läsa och vi läsare får lära känna dig närmre 🙂

  <3

 19. Jessie

  Att anklaga dig för att vara transofob för att du inte vill att din man ska byta kön eftersom du inte är bisexuell och inte vill leva med en kvinna, är som att säga att du är risofob för att du (exempelvis) inte skulle vilja äta ris för att du tycker bättre om pasta. Typ.

  Känner att ordet “transofob” här missbrukas i likhet med ordet rasist. Att vara transofobisk innebär att man diskriminerar transexuella och ej tycker att de är lika mycket värda som icke transexuella, inte är man det bara för att man skulle bli ledsen om ens partner valde att byta kön! Löjliga argument från Emmas sida, som dessutom inte ens håller. Bry dig inte om det, som andra kommenterat så letar vissa fel och brister i allt. Varför kan man undra. Det viktigaste är att du själv vet vad du tycker och känner 🙂

 20. Jossan

  Jag hejar på dig! Skit i de dumma kommentarerna. Du är en klok tjej med sunda åsikter. Fortsätt vara den du är och skit i idioterna.
  Kram Jossan

 21. DeMarkey

  Oj jävlar vilka kommentarer du får.
  Jag skulle självklart också bli ledsen om min man kommer med en sån nyhet, jag menar jag älskar ju honom, det vore som att bli lämnad ju. Oavsett vad anledningen är om han älskar nån annan, blivit transexuell, homosexuell, tröttnat ja vad vet jag så lämnar han ju mig, SJÄLVKLART blir jag ledsen. Varför ser inte Emma det? Hon kanske inte upplever kärleken på samma sätt som vi gör, med våra män?? Bara undrar, för även om jag skulle stötta min man i slutändan när jag väl kommit över chocken att han faktiskt lämnar mig i vårt äktenskap, så skulle jag väl stötta han i det han vill. Men först skulle jag nog sörja min man, min partner, min livskamrat men han skulle (förhoppningsvis) alltid vara min bästa vän.

 22. AM

  Hade min sambo velat bli kvinna hade vi förmodligen inte varit tillsammans efter det. Hur mycket jag än älskar honom så tänder inte jag på kvinnor och kommer aldrig göra. Man är inte transfobisk för det.

 23. Kim

  Men herregud vilken absurd kommentar, det är klart man blir ledsen om ens MAN helt plötsligt skulle vilja bli kvinna,som du säger, alla är inte bi och det var inte en transperson du gifte dig med utan din man. Som man älskar för den han är, trans eller ej, men om han inte är det ännu så skulle det självklart kännas som ett svek om det kommer fram flera år senare.
  Jag skulle inte bli ledsen utav själva bytet eller tankarna hos min sambo, däremot så skulle det kännas förjävligt att han ljugit för både mig och alla i sin omgivning om det här nu är något som alla föds till som “Emma” verkar tro.

  Nej skit på dig Emma, speciellt när du önskar andra människor olycka och att dom ska bli ledsna!
  Och en stor kram till dig Susanna

 24. Julia Andersson

  Tyvärr är detta bloggvärldens baksida. Du kommer nog tyvärr inte bli av med folk som denna “Emma” utan de kommer alltid finnas där. “tyvärr” blir din blogg större och att skriva om känsliga saker (även om det hjälper till att bloggen expanderar” är inte alltid värt det då man alltid trampar någon på tårna. Skaka av dig eller ta bort att man kan kommentera för du lär få höra värre saker än så =/ . Men håller med dig till fullo . Vi är alla människor och vi är olika och tycker och tänker olika. Stor kram till dig!

 25. Isabell

  Folk läser det de vill läsa istället för att försöka förstå. Något så sjukt irriterande!
  Hoppas du och familjen har en trevlig vecka iallafall! 🙂
  Kram!

 26. a

  Jag förstår dig till 100 och håller faktiskt med dig i allt du skriver och har själv inte transfobi bara för det! Jag tycker det är rätt konstigt att du blir missförstådd när du skriver rätt tydligt och öppet som du känner och tycker! Stå på dig. Kram

 27. Zarah J

  Oj, på henne lät det bara som om hon hade missuppfattat vad du faktiskt menade.. Många förstår tyvärr inte sarkasm eller när man skriver på ett visst sätt! Tycker inte du förtjänar några taskiga eller elaka kommentarer, tycker du väldigt ofta har bra argument och är en människa som vill alla väl! Hoppas du får en fortsatt bra dag. Kram! 🙂