Rökning under graviditeten – Susanna Jungblom

Susanna Jungblom

Rökning under graviditeten

Idag är det tisdag och dags för Veckans Åsikt och idag så tänker jag ta upp ämnet: Rökning under graviditeten.

veckans_åsikt

Jag kan väl säga att min åsikt klart och tydligt är EMOT rökning punkt slut och att man sedan röker under en graviditet är för mig avskyvärt och oförståeligt. Jag har ingen förståelse alls för kvinnor som väljer att röka och skada fostret så innerligt genom en sådan idiotisk handling.

Jag kom över den här videon från Nyhetsmorgon här om dagen där man klart och tydligt kan se hur illa påverkad fostret blir när mamman röker:

[youtube]https://youtu.be/6MIK4hjBwr0[/youtube]

Ska jag vara ärlig så blir jag en aning förbannad över att det faktiskt är så att vissa föräldrar där ute fortsätter att röka när dom får reda på att dom väntar ett barn. Att få bli mamma är det största som händer oss i livet, det är en gåva och ett mirakel att vi har fått chansen att fortplanta oss och skapa liv. Att man sen väljer att öka riskerna att släcka detta livet som skapats är helt ofattbart.

Detta ämnet är svårt för mig att prata om eftersom jag blir så ledsen över att inte alla tänker som jag när det kommer till rökning under graviditeten. Det borde väl vara en självklarhet att man inte vill skada sitt barn? Men tydligen inte..

rokning_under_graviditet

Jag kan inte ens förstå hur man önskar att skada sig själv med rökning, eftersom vi idag, år 2015, är helt 100% säkra på att rökning faktiskt dödar. Men visst, det är ens eget val om man väljer att röka. Dock tycker jag inte att det borde vara lagligt när man är gravid, eftersom du inte längre skadar dig själv, utan även ett barn – och inte bara skadar – du kan döda! Det borde seriöst vara olagligt. Den dagen man får reda på att man ska bära ett barn så borde det vara olagligt att fortsätta röka. Jag tycker heller inte att det borde vara lagligt att röka som förälder då det är minst lika farligt när barnet är fött att andas in föräldrarnas rök.

föräldrar_som_rökerUsch, jag tycker inte bara rökning ska vara förbjuden på vissa platser, jag tycker att rökning ska vara förbjuden för alltid – överallt. Jag säger det igen, rökning dödar och det borde vara olagligt för gravida och föräldrar.

Nu är jag väldigt bestämd på min åsikt och min sak i detta ämnet. Men jag hör gärna vad ni tycker och tänker om saken. Röker du och är gravid så vill jag väldigt gärna tänka hur du resonerar.

Ni som är mot rökning under graviditeten, skulle ni säga till om ni såg en gravid röka?

Tycker ni att rökning borde vara olagligt när man väntar barn och därmed straffbart?

Ni som är för rökning under graviditeten, hur tänker ni?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
susannajungblom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Nathalia

  Bra ämne!! Håller med dig till 100%, blir förbannad på som inte tar hand om sina barn. Ja du är redan mamma så fort du får veta att du har en liten i magen. Jag har sagt till mammor och pappor som står och räker brevid sitt barn tål inte att se det liksom en mamma som är gravid och räker. Kommer att della detta på min blogg.

 2. En jag

  Jag vill gärna säga att rökning alltid och överallt ska vara förbjudet. För jag hatar det. Lukten och hur det påverkar mig och andra som inte valt att röka, hur det påverkar barn födda som ofödda och hur mycket det skräpar ner (räkna fimparna vid en busshållplats någon gång). Men, det stora menet. Jag inser att jag kan inte sitta och tvärdöma andra människor för jag har egna laster, egna idiotbeteenden som kan påverka andra även om jag såklart inte har för avsikt att få någon annan att må dåligt.

  Jag har problemet att jag hanterar ångest genom att självskada och det lämnar ärr. Ärr som kan få andra människor med liknande problem att bli triggade att göra samma sak, ärr som kan få andra att känna sig otroligt obekväma, att tycka att jag är korkad. Föräldrar kan kasta ilskna långa blickar på mig eftersom dom inte vet hur dom ska kunna förklara för sina barn. Det är många som ser på mig med avsmak och någonstans där inser jag att jag har inte rätt att döma rökare. Jag kan tycka att det är hemskt, att det är vidrigt men jag vet inte exakt vad som ligger bakom deras val att röka. Jag inser också att ett totalförbud inte kommer fungera i nuläget är det alldeles för många som röker.

  Men överlag så håller jag ju med dig. Det borde vara självkalrt att inte röka som gravid eller för den delen förälder. Jag vet inte hur många gånger jag sett föräldrar praktiskt taget gå och blåsa in röken i barnvagnen när dom promenerar. jag som vuxen kan ju välja att flytta på mig om någon röker men ett barn varken kan eller vill gå ifrån sin förälder i det läget. Det borde liksom vara lika självkalrt som att man inte dricker alkohol under en graviditet.

 3. En chic mammas bekännelser

  detta inlägg kommer jag dela på min blogg, så otroligt bra av dig att dela och jag har samma åsikt. Rökning under graviditet och vid barn är INTE bra. Jag är själv utbildad hälsovetare och kan presentera ännu mer skrämmande uppgifter om vad som händer med kroppen och foster vid just rökning..

  OSLOFRU SVAR:
  Så bra att du delar 🙂 Detta är ett viktigt ämne att sprida! Väldigt skrämmande att veta vad som kan ske med ett foster och det är så förvånandsvärt att det faktiskt finns folk som fortfarande röker när dom är gravida 🙁

 4. Aaa

  Det är dock alkoholdrickande som skadar fostret mest. Det är ett stort och dolt problem och nu pratar vi inte om ett halvt glas vin en gång. Därmed inte sagt att rökning är bra heller.

  OSLOFRU SVAR:
  Allt som är skadligt/dödligt för barnet borde vara olagligt.

 5. patricia

  Bra ämne!! Håller med dig till 100%, blir förbannad på folk som kommer med dåliga ursäkter till att inte sluta röka när de är gravida, tex “min mamma rökte när hon var gravud med mig, men jag lever?”
  -Ja men vilken jäkla tur för dig då!!!

  Usch blir förbannad bara på tanken av att man kan vara så egoistisk och skada sitt ofödda barn..

  OSLOFRU SVAR:
  Jo, man blir lätt lite upprörd när man hör dumma argument som det där..

 6. Natali

  En väninna till mig rökte när hon var gravid med sitt första barn. Vilket hon inte erkänner så här i efterhand. Då sa hon bara att det är skadligare för barnet om hon slutar för då blir hon så stressad 😮 Jag slutade röka samma dag jag fick reda på att jag var gravid och har inte börjat sedan dess (14 år sedan). Röker ibland på semester dock, men inte när jag är gravid eller ammar givetvis.

  OSLOFRU SVAR:
  Det var bra att du slutade så fort du fick reda på att du var gravid!

 7. Em*

  Så bra ämne!

  När jag fick veta att jag var gravid med min första son, Leon, då rökte jag. Jag hade otroligt svårt att sluta, vilket för mig i nuläget är helt ofattbart!!! Men jag hade då även en sambo, Leons pappa som rökte bredvid mig i bilen mm, mm, vilket gjorde det ännu svårare för mig att sluta röka. Dessutom var jag vid det laget ganska omogen, men som tur var mognade ag under graviditetens gång, slutade tillslut att röka och tillslut kom en frisk pojk.

  Jag började röka igen när jag hade slutat amma, men slutade igen direkt när jag blev gravid med yngsta grabben, Corey. När jag sen hade ammat klart honom började jag röka igen… Sen tog jag mig en funderare och kom fram till att jag inte vill förgifta mina barn, och bytte till snus och snusar fortfarande. Tanken är att jag ska sluta snusa också, men jag är inte helt redo än.

  Jag har rökt och snusat om vartannat sen jag var 13 år och blir i år 26, så det är några år med nikotin i kroppen…

  Dock är jag inte blyg över att säga till om någon röker för nära mina eller någon annans barn, det är det värsta jag vet!
  Dessutom har jag under tiden jag jobbat i kassa, nekat gravida att köpa cigaretter, för det har man rätt till att göra, och jag vill ju inte vara orsaken till att ett foster får i sig alla gifter…

 8. isabelochjag

  Usch ja! Rökning är illa som det är men att göra det när man bär på ett barn eller i närheten av sitt barn är inte överhuvudtaget det minsta lilla okej! Jag var stor rökare innan jag blev gravid med Isabel. Samma sekund som jag fick reda på att jag väntade barn slutade jag. Det fanns inte i mina tankar att faktiskt röka under graviditeten även om jag var sugen och är fortfarande dagligen.

  Jag tycker att det ska vara straffbart! Så folk som gör det iaf får sota för det. Fruktansvärt är det!

  OSLOFRU SVAR:
  Men så starkt av dig att låta bli trots att du är sugen! Bra av dig <3

 9. Erika

  Jag är så EMOT rökning under graviditeten och förstår ärligt talat inte hur den gravida isf tänker! Blir enormt upprörd när jag ser en gravid röka. Tycker det är nästinill lika obehagligt att se en förälder röka jämte sitt barn. Usch och blä!

  OSLOFRU SVAR: Fullständigt enig!

 10. maria

  Jag tillhör den skaran som mår dåligt av cigarettrök, trots att jag hade rökare både bland föräldrar, mor- och farföräldrar när jag var liten (men på 80- och 90-talen rökte man ju inte fläkten och det var inget konstigt…) Jag skulle aldrig få för mig att börja röka eller bo ihop med någon som rökar ens. Tror att jag är en för feg person för att gå fram till någon och be den stoppa undan cigaretten, jag är nog den som går undan själv istället… Men jag mår hur dåligt som helst av att se mammor som blåser ut röken ner i barnvagnen eller sitter med cigaretten i mungipan och barnet i famnen. Nä usch 🙁

 11. Therese Hedeblom

  Läser barn och ungdomspsykologi nu på högskolan och när vi hade kursen om biologisk utveckling motorik och hjärnan mm. Rökning är skadligt för barnet så är det bara! Även om det inte syns på barnet när det föds så kan barnet få kognitiva funktionsnedsättningar, även astma som kan vara farligt och jobbigt för barnet att leva med. Varför utsätta sitt barn för en sån risk att få något av detta? Jag förstår inte. Jag har själv snusat och slutade tvärt när jag fick besked om graviditeten. Min pappa har varit rökare sen han var 15 (aldrig rökt inne! Då passiv rökning är lika farligt) och han slutade när han var 53 utan problem. Så de som säger “jag kan inte sluta” bullshit!! Det är bara att sluta! Rök INTE under graviditeten!

 12. Madde

  Håller med fullt ut.. Är det så viktigt att röka kanske man ska ta sig en funderare på om man är mogen för ett litet barn? Vi vet ju att det är skadligt, och tror ingen skulle ge en cigg till en nyfödd, men bolma på då dom ligger i magen och man inte “ser” barnet är helt ok fast man vet att barnet får i sig allt ändå 🙂

 13. Malin Lindgren

  Nu är jag ju inte i närheten av att vara gravid eller så men jag skulle aldrig kunna röka som gravid, tycker det är riktigt respektlöst mot ens barn där inne i magen. Har sett de som både röker och dricker under graviditet och helt ärligt blir jag så arg och vill ge de en smäll eller något, så gör man ju inte om man vill sitt barns bästa, fy fy fy 🙁

 14. Amanda

  Jag skulle aldrig röka under en graviditet eller efter heller. (Jag slutade för ca 5 år sedan). Men mitt ex mamma var gravid och då slutade hon röka cigaretter men rökte istället marijuana som hon hade gjort sedan tidigare… Usch! Tack o lov att dottern blev en så perfekt liten tjej, även fast hennes mamma drogade ner sig i omgångar under graviditeten :'( Jag tycker synd om såna människor som inte ens kan ta hand om sig själv och ännu mindre sina barn.

  OSLOFRU SVAR: Oj, men herregud så hemskt 🙁

 15. ANd

  Älskar även bortförklaringen dom har; “Det är mer stressande för mig och barnet om jag slutar röka” Har hört den sååå många ggr nu. Kan man inte ens ta ansvar för att man slutar röka när man blir gravid är man inte mogen nog att ta hand om ett barn.

 16. Johanna

  Håller med dig helt och fullt. Nu när vi vet hur skadligt det faktiskt är att röka så tycker jag faktiskt att det borde förbjudas. Dessutom är det ju så otroligt äckligt! Usch!

 17. Camilla

  Jag har noll förståelse för de som röker eller dricker alkohol under graviditeten, totalt respekt- och hänsynslöst mot det lilla barnet som växer i magen. 9 månader ska man väl kunna låta bli?
  Har även svårt för föräldrar som står och röker bredvid barnvagnen. Eller människor överlag som röker nära en barnvagn. Man måste ju känna tänka till lite.