Gå ner i vikt snabbt – Susanna Jungblom

Susanna Jungblom

Gå ner i vikt snabbt

ATT GÅ NER I VIKT SNABBT ÄR INGEN BRA IDÉ ALLS!

Det är någonting som går starkt emot allt jag tror på när det handlar om att ta hand om sin kropp.

Jag blir så spytrött på alla dessa idiotiska påståenden där den ena bloggaren efter den andra försöker lura på sina läsare bantningspiller, bantningspreparat och hetsar till att man ska bli smal…

Jag har pratat rätt så mycket om hur jag menar att man ska hålla en sund och nyttig livsstil och det handlar om att ändra om sitt liv och leva efter sunt förnuft. Tyvärr så finns det inga genvägar och rubriker som säger att man kan gå ner 10 kg på 10 dagar, eller bli smal på 1, 2, 3 är en kortsiktig lösning och är inte alls bra för ens kropp och välmående.

Att gå ner i vikt på kort tid är någonting som jag inte har någon tro på över huvud taget och absolut inte rekommenderar någon att göra. Nu ska jag tala om för er vad som händer med kroppen om man bantar, går på C9 (har pratat om det tidigare HÄReller går på ett alldeles för lågt underskott av kalorier, hets-tränar eller chockar kroppen på något sätt för att gå ner i vikt.

Om kroppen inte får i sig tillräckligt med mat och vätska så sätter sig kroppen i ett överlevnadsläge och samlar sig på fett för att kunna överleva under svält. Kroppen behöver antingen vätska eller fett för att kunna reglera temperatur och om man inte fyller på med dryck och mat så är det fett kroppen sparar på efter som det är dens enda sätt att överleva.

Men varför går man ner i vikt om man samlar på sig fett? Jo, för den första tiden som du svälter dig själv så förlorar du mängder med vätska, plus att dina muskler bryts ner – vätska och muskler väger mycket och därför förlorar du Kg på vågen..

Bantning är någonting man inte orkar hålla på med under en längre tid och när du väl har bestämt dig för att börja äta igen så blir kroppen glad och samlar på sig allt du stoppar i dig eftersom kroppen är rädd för att du snart ska svälta dig igen. På så sätt har kroppen samlat på sig ett lager fett från bantningen och sen ytterligare med fett för att kunna spara energi när du väl äter.

Bantning, C9, bantningspiller och andra “gå ner i vikt – snabbt” metoder är ingen bra idé alls! I alla fall inte om du önskar att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt.. 

gå_ner_i_vikt_snabbt

Så vad ska du göra om du nu vill gå ner i vikt? Här är mina bästa tips:

* Sätt upp ett långsiktigt och realistiskt mål

* Släng alla onyttigheter i ditt hem. Så som glass, kakor, godis, ostbågar, chips. Spara det inte, för om det finns där så kommer du att äta det

* Skriv en matsedel för veckan och håll dig till den.

* Handla mat efter att du har ätit Om du är hungrig när du handlar så kommer det garanterat slinka med en chokladbit eller två

* Rör på dig! Du behöver inte gå till gymmet varje dag, men försök att komma ut och promenera några gånger i veckan

* Byt ut dagliga rutiner – Ta trappan istället för rulltrappan, ta en promenad till jobbet istället för bussen

* Kasta vågen! Det handlar inte om vilken siffra som visas på vågen -Det handlar om att vi ska må bra

I mina ögon har det aldrig varit vackert att vara allt för smal och det har aldrig legat i mitt intresse att bli en size zero. Utan det viktigaste för mig är att man mår bra i sin egen kropp och försöker leva ett sunt och hälsosamt liv så man mår bra både fysiskt och psykiskt. För mig hänger hälsan väldigt mycket ihop med hur jag mår och jag kan känna av på psyket att jag inte är lycklig när jag inte har motionerat på länge. När du tränar så utsöndras endorfiner och du mår betydligt mycket bättre med dig själv, sen att kroppen påverkas på ett fysiskt fint sätt är ju bara en bonus!

Jag hoppas att jag har fått några av er att tänka om när det kommer till att gå ner i vikt snabbt. En av dom största njutningarna i livet är ju mat, så varför är det så många människor där ute som slösar bort dag efter dag på att inte äta? Njut av alla dagar i veckan, ät det du önskar, men med måtta och försök att motionera och rör på dig till den mån du har tid och möjlighet. Önskar du att förbättra din livsstil och gå ner i vikt så försök att sätta upp ett realistiskt mål att gå till gymmet ca 2 gånger i veckan och öka sen om du vill och kan. Jag kan lova dig att du aldrig kommer att ångra dig efter ett träningspass, däremot är det ofta man kan ångra sig om man aldrig gick dit.. Att må bra i sin egen kropp innebär att ändra lite på sin livsstil och göra små förändringar dagligen, inte något extremt under kort tid.

Jag skulle kunna prata om det här i timmar, men jag tror att ni har fattat poängen! 😉

finest_awards_2016_nominerad

Jag är nominerad i Nordens största blogg-gala, Finest Awards 2016! Rösta gärna på mig i kategorin “Årets personliga blogg”. (Man kan rösta en gång om dagen tom 15/4 – Klicka på bilden för att komma till rösningen)

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
susannajungblom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Yara

  tack för tips! jag undrar varför går jag inte ner i vikt. för en månad åt jag bara kokta grönsaker men ändå fungerar det inte! jag blev väldigt besviken ! kan du rekommendera mig .. tack så jättemycket ????

 2. Mimmi

  Den enda skillnaden på mig NU som snart 42 åring och mig som 30 åring är några kilo plus MEN jag är mer nöjd och tillfreds.
  För att jag slutade jojobanta och tänka på dieter som viktväktarna och träning hela tiden.
  Jag mådde så dåligt.
  Hade alltid alltid dåligt samvete.
  För folk sa att “gå ner och lev längre och bättre”
  Så jag kände att jag måste ju. Så klart jag vill.
  Det kom till den punkt att jag sa “hellre lever jag ett kort liv lycklig än lever ett långt liv i misär”
  Jag rör på mig flera gånger i veckan plus städning och annan vardagsrörelse.
  Jag äter mer grönt.
  Men ja, äter onyttigt och går inte ner.
  Men men.
  Jag är gladare iaf.

  Klokt skrivet av dig. Kram