Chill på altanen – Susanna Jungblom

Susanna Jungblom

Chill på altanen

Ska jag vara helt ärlig så var jag inte riktigt mig själv imorses när jag tittade in här på bloggen. Efter 2-3 timmars sömn så var jag som en zombie som varken visste in eller ut. Men efter att jag fick lagt mig och sovit två timmar till så kände jag mig lite mer som en människa igen och kunde spendera dagen med familjen på altanen. Vi har badat, haft vattenkrig och framförallt chillat på altanen.

chill

Haha ser ni alla mina blåmärken på benen? Jag fattar inte vad jag har gjort, men jag är blå från topp till tå! Jag hörde att det kan bero på brist av något ämne i kroppen? Undrar vad det kan vara, får googla på det sen..

Vi gjorde ett försök med att hoppa över middagsluren för Filip. Han är ju snart 3 (27 november) och han är så svår att lägga på kvällarna. Det gick bra fram till nu när vi skulle sätta oss och äta middag. Han ville sitta i Ms knä och efter bara en minut eller två så somnade han sittandes. Stackars liten så trött han var! Så vi la honom i soffan och där ligger han nu och snarkar som aldrig förr.

Jag antar att det var lite optimistiskt tänkt att han kunde klara att hålla sig vaken en hel dag, så han får nog sova middag i någramånader till skulle jag tro.

Hur gjorde ni med era barn och sovrutinerna på dagarna? Hur länge sov era barn middag? Var det lätt att sluta med det eller måste man vänja av dom vid att sova på dagen? Tips uppskattas alltid!

När Filip vaknat så ska vi åka till butiken och storhandla inför veckan. Det är ju stängt på söndagar här i Norge så därför måste man passa på att bunkra upp på lördagen så att man inte sitter där på söndagen och är supersugen på något som inte finns hemma. Dessutom är skafferiet tomt för onyttigheter så där måste vi fylla på så att vi klarar oss. Både jag och M är två stora sockertokar och älskar lösgodis, kakor, glass och bullar och har för det mesta mängder hemma, men nu verkar det som att allt tagit slut. Så då får vi fylla på igen.

Hejsvej på er och gooooo helg!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
susannajungblom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Mamma

  Alla barn är olika så det finns ingen mall som funkar för alla.
  Min son (snart 3,5 år) har alltid haft ett stort sömnbehov och sover fortfarande på dagarna. Ibland hoppar han över vilan, vi låter honom bestämma själv. Allt beror på aktivitetsnivån.

  Han brukar somna runt 11.30 och sover ca 1 tim, sedan sover han från 19.30-07.30 utan uppvak på natten.

  När sover Filip på dagarna? Försök att aktivera honom ordentligt under förmiddagen och lägg honom direkt efter lunch så att inte vilan blir för sent på dagen. Det tar ca 20 minuter för kroppen att hamna i djupsömn så jag vill råda dig att låta honom sova i ca 60 minuter totalt, då har han egentligen fått ca 40 min sömn.

  Det finns som sagt inga mallar utan ni får pröva er fram, låt Filip styra!

  1. susannajungblom
   oslofru

   Tack för din kommentar! Jo, visst är alla barn olika! 🙂 Filip får för det mesta bestämma, men det blir för dumt om han sover på dagen och inte kan somna på kvällen.. Men vi får prova oss fram helt enkelt 🙂 kram

 2. Em*

  Sömn är så induviduellt, båda mina grabbar har slutat sova middag strax efter att dem fyllt 2. Och då för att dem varit omöjliga att få att somna på dagen, och om dem mot förmodan gick att lägga på dagen så gick det inte att lägga dem på kvällen istället. Sen har vi alltid gett våra barn möjlighet till 12 timmars sömn per natt (ibland har dem krånglat vid läggningen och därav har sovtiden blivit kortare). Jag tror att min minsta inte alls har samma behov av sömn, och har alltid varit svår när det gäller just sömnen. Men som sagt är det nog väldigt induviduellt och det går nog inte att säga exakt hur mycket sömn “barn ska ha”, utan jag tror ni märker när ni hittat vad som passar bäst för er…

 3. Nat

  Hej

  Vid 2 1/2 år är det lagom att dra ner till en lur mitt på dagen (aldrig eftermiddag) och luren blr vara på 20 minuter.

  Vid 3 år kan de flesta helt ta bort luren och bara ge en 5-minutare vid soeciella tillfällen som kalas, efter badland och liknande.

  När man ändrar om i barns sovrutiner tar det 10-14 dagar innan de nya sovrutinerna sitter. Under den tiden får man stå ut med gnäll och trötthet. Om barnet fortfarande efter 2 veckor faller i sömn mitt i middagen, då har man för lite sömn på schemat.

  En pojke på 2 1/2 år behöver 11-12 timmar natt och 20 minuter mitt på dagen. Ex.
  Natt 19:00 till 07:00
  Lur: 12:00 till 12:20
  Vid behov: 17:00 till 17:05

  Kram och lycka till

  1. susannajungblom
   oslofru

   Tack! Filip sover alltid 19.00 till ca 8 på morgonen. Men det börjar bli svårare att lägga honom på kvällarna, så kanske en lur på 20 minuter på dagen räcker 🙂 tack för infon 😀 Kramar

 4. Sofie

  Med våran Filip drog vi ner på sovandet på dagen till 30 minuter innan vi tog bort det helt, funka kanon! 🙂 Han var dock inte så glad när vi väckte honom dem första dagarna & vi fick lägga honom lite tidigare på kvällen när vi tog bort sovandet helt 😉 haha!

  1. susannajungblom
   oslofru

   Okej, det låter vettigt att trappa ner först..Men när vi väcker Filip när han sover så blir han rasande! Lite jobbigt och ledsamt att han blir så arg.. Men man får väl kanske bara ta kampen antar jag. 🙂

   1. Sofie

    Ja herregud vad vi kämpade, han var rasande men brukade muta med allt möjligt och tillslut gav det med sig och efter några veckor behövde han inte sova alls! Lycka till 😉

 5. mimmi

  Vill inte oroa dig men om man får oförklarliga blåmärken och så många som du är det dags för en tid hos doktorn och ta blodprover.
  Kram

 6. Jennie

  Kan vara diabetes, särskilt om du är trött. Farligt!!! Boka läkarbesök nu!! Jag skojar inte, det är farligt att gå med det oupptäckt. Vill inte skrämmas men mycket blåmärken kan vara bla diabetes typ ett (jag hade det) eller andra mindre roliga saker, bättre att kolla upp det så fort som möjligt 🙂

  1. susannajungblom
   oslofru

   Va? Är det sant? Ojdå.. Kanske borde gå och kolla upp detta hos doktorn då.. Tack för tipset