Fototips – Så får du bäst bilder till bloggen! – Susanna Jungblom

Susanna Jungblom

Fototips – Så får du bäst bilder till bloggen!

Det viktigaste med en bra blogg skulle jag vilja påstå är bilderna. Jag kan lova dig att det är många som går in och “läser” bloggar, men egentligen inte ser på texten, utan bara scrollar över bilderna. Jag är en sån person. Jag läser inte bloggar, jag ser på bloggar. Bilder är, med andra ord, det viktigaste och därför är det bra att investera i en bra kamera och lära sig lätta redigeringsprogram för att kunna uppdatera bloggen med professionellt tagna bilder.

Här kommer lite tips på inställningar, samt hur man får till dom bäst tagna bilderna:

utsikt_kragerø

Bilder i dagsljus blir ofta väldigt bra om man ska ta på utsikter och natur. Behövs nästan aldrig redigeras. ISO 100 / F 3,2

akerbrygge_outfit

Tar du porträttbilder i dagsljus så är det viktigt att se till att inte ha solljus framifrån eller från sidan för att undgå skuggor i ansiktet. Se också till att fokuset ligger på personen och inte bakgrunden för bäst resultat. ISO 100/ F  1,8

syskon

När du tar bilder på barn så är det ju toppen om du lyckas att få dom att ligga still. Då kan du använda en relativt låg ISO (ca 500) för att få en stark skärpa, men om dom rör sig däremot..

syskonkärlek

…Använd då en ännu högre ISO (ca 2000) för att hinna fånga rörelserna utan att det blir suddigt. Ta måååånga bilder så lyckas du förmodligen att få några som blir användbara.

Oslofru_peace

Redigera inte för mycket. Bilden ovan har för mycket mättnad, ofta är bilder som är tagna i dagsljus bättre och finare när dom inte är redigerade alls. 

oslofru-85

Bilden ovan är oredigerad. Fokuset är på mig och Filip och ljuset kommer bakifrån. ISO 100 / F 3,2

familj

Lägg fokus där du önskar att man ska se. I bilden ovan ligger fokuspunkten på Oskar och det är han som blir skarpast på bilden medan jag, samt bakgrunden blir mer utsuddad. ISO 300 / F 2,8

familj

Fokus är A och O. Se till att hålla fokuspunkten där man önskar att bilden ska bli skarp. ISO 100 / F 1,8 – fokus på Filip.

filip

Fel fokus. På bilden ovan kan ni se att fokuset ligger en aning fel. Här har den perfekta fokuspunkten tyvärr hamnat på handen och inte i ansiktet.

kärlek_familj_oskar_pappa

Bilden ovan kan ni se är aningen kornig. Det är för att den är tagen med väldigt hög ISO för att kunna fånga en snabb rörelse. Slutartiden är därför extremt snabb för att bilden inte ska bli suddig, men resulterar därför i en kornighet. ISO 3000 / F 2,2. Här är det perfekt att använda sig utav ett redigeringsprogram för att fixa till kornigheten. Jag använder mig utav Lightroom.

sommar_outfit

Skapa collage! Det är alltid en smart idé att sätta ihop dom bästa bilderna i ett litet collage. På så sätt får man se lite mer i en och samma bild.

Imperia_Italien

Bilder tagna i kvällsljus blir alltid bäst. Ta bilden med låg Iso och lång slutartid för att fånga in mest ljus. Använd gärna stativ för att stabilisera. Bilden ovan är tagen med ISO 100/ F 10

Alla bilderna ovan är tagna med Canon EOS 6D med 55mm objektiv.

För att få fram en bra bild så krävs det att man tar många, många bilder. Det bästa är att prova sig fram och lära känna sin kamera. Det tar tid att lära sig och man kan bara bli bättre. Prova olika inställningar och googla och youtubea hur du använder dig av redigeringsprogram för bästa resultat.

Hoppas att mina tips hjälper er en bit på vägen och det är bara att kommentera eller maila om ni har egna tips som ni vill dela med er av, eller om ni har frågor ni önskar att få svar på!

Massor med kramar till er alla 🙂

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
susannajungblom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Kameratrollet

    En grymt kameranördig kommentar, men skippar du ISO 500 (som egentligen är ISO 400 underexponerat och därefter digitalt höjt efteråt i kameran med mer brus och klippt högdager som följd) och använder får du ännu bättre förutsättning till bilder med lågt brus och mindre risk för klippt himmel. Mer nördiga detaljer om din 6D i länken. Hur som helst grymt fina bilder som vanligt.