Så optimerar du träningen! – Susanna Jungblom

Susanna Jungblom

Så optimerar du träningen!

Hej på er!

När man är ny i träningen och lite osäker så är det lätt att lyssna på andra och tro på det man hör. Men vad är egentligen relevant och vad är fullständigt fel när det kommer till träning?

Susanna_jungblom_träning

En sak som är säker är att en vältränad, stark, tonad och definerad kropp är något som många eftersträvar och drömmer om. Så hur når man målet och vad ska man göra för att få den drömkroppen man önskar sig? Ställa sig på vågen dagarna i ända och stå och småfisa på springbandet på gymmet i hopp om att bränna fett? Nej, inte precis!

Här kommer mina bästa tips till hur du optimerar träningen och får bäst resultat:

styrketräning

1. Våga lyfta tungt

Är du rädd för att bli en stor muskelknutte för att du lyfter tungt? Slappna av, det är inte fysiskt möjligt för oss tjejer att bli stora muskelknuttar eftersom vi har ca 15-20 gånger lägre testosteronhalt lägre än män. 

2. Sluta se på vågen

När du bygger muskler kanske du möjligen går upp ett kilo eller två på vågen, men det är för att muskler väger mer än fett. Men trots att du väger mer, så ser du ändå smalare ut eftersom musklerna definerar kroppen och får den till att se smalare och mer hälsosam ut.

3. Fett och muskler är inte samma sak

Man kan ofta höra att “Om jag har ett uppehåll blir mina muskler till fett” – Fel! Det ena kan inte omvandla det andra. Har man ett uppehåll i träningen så gör man av med mindre energi och om man då fortsätter att äta lika mycket som innan så kommer den överskottsenergin att samlas som fett. Musklerna kan också minskas i omfång om du inte tränar kontinuerligt, men dom görs inte om till fett.

4. Konditionsträning bränner mer fett en styrketräning

Detta är fel! När du tränar styrka så samlar du på dig mer muskelmassa vilket även är aktivt under vila. Därför gör du även av med kalorier då du inte tränar – ju mer muskelmassa, desto mer energi gör du av med. Om man däremot mäter 30 minuter aktiv konditionsträning med 30 minuter styrketräning så bränner du mest under dom 30 minuterna som du konditionstränar, så därför är kombinationen av dom två träningsformerna den absolut bästa!

5. När man tränar kan man äta vad man vill?

Det är aldrig bra för kroppen att äta skräpmat, däremot är det viktigt att få i sig tillräckligt med kolhydrater och proteiner efter ett tufft träningspass för att kunna återhämtas och byggas upp.

6. Varför svettas man under träning?

Det sägs att man inte tränar tillräckligt bra om du inte går ifrån gymmet som en knallröd, dränkt gris. Detta är fullkomligt fel eftersom svett endast är kroppens sätt att hantera temperaturen i kroppen på. Svett är tillför att temperaturen ska vara behaglig för dig, ingenting annat.

7. Träna varje dag eller 3 gånger i veckan?

Det bästa är att lägga upp en plan som passar dig och din egen kropp. Det som är bra för mig kanske inte är det bästa för dig. Att träna varje dag är heller inte optimalt för en nybörjare då kroppen byggs upp under vila, vilket gör dessa vilodagar betydelsefulla och viktiga

8. Maskiner eller fria vikter

Jag har förstått det som att kvinnor känner sig mest bekväma bakom maskinerna på gymmet. Men dessa maskiner är ett redskap som hjälper till kroppen att stabilisera så att man gör rätt. Våga använda fria vikter, vilket gör att kroppen måste jobba mer för att stabilisera och på så sätt använder och bygger fler muskler i kroppen.

9. Träna alltid med samma vikt

Nej, nej och åter nej – Variation är A och O! Det är jätteviktigt att öka tyngden på vikterna efter att musklerna ökar eftersom du annars inte uppnår någon som helst effekt. 

10. Gör allt med måtta

Vi lever bara en gång och det är viktigt att kunna unna sig vilodagar och även få njuta av en kakbit och lite godis då och då för att lätta på sötsuget. Att få in träningen i vardagen är det viktiga och för att man ska orka med och hålla en sund och hälsosam livsstil i längden så är det självklart lov att fuska ibland någon gång då och då. 😉

styrketräning_oslofru

Så nu tjejer hoppas jag att ni ställer er bland muskelknuttarna vid dom fria vikterna och lyfter lite tyngre än du brukar. Våga bygga mer muskler, våga ta plats på gymmet och unna dig en vilodag med något gott att äta då och då! 😉

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
susannajungblom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.