Jag orkar inte mer! – Susanna Jungblom

Susanna Jungblom

Jag orkar inte mer!

Som ni vet så har jag länge, rättare sagt en tredjedel av mitt liv – 10 år, varit drabbad av akne. Jag har genomgått så otroligt många ansiktsbehandlingar, laserbehandlingar, provat olika krämer, ändrat livsstil fått lättare antibiotikakurer och gjort allt i min makt för att bli av med aknen utan några vidare resultat. I perioder är det bättre och andra dagar kan det vara extremt illa. Oavsett vilken period i livet jag har befunnit mig i så har det aldrig varit 100% bra, i alla fall inte dom senaste 10 åren.

Jag har försökt hålla humöret uppe och försökt inse att jag aldrig kommer bli av med min akne och gjort vad jag kunnat för att leva med det. Men ibland har jag mått så psykiskt dåligt över dom inflammerade fläckarna i ansiktet att jag bara gråtit hysteriskt rakt ut. Varför ser jag ut så här? Varför? Vad har jag gjort för att förtjäna det här? Jag är snart 30 år, hur kan jag fortfarande ha akne? Vad gör jag för fel?

ledsen_akne

Jag fick rekommendationer att prova en tuff kur som sägs ska hjälpa mot akne – Roaccutan/Isotretinoin och tog mod till mig och beställde en tid hos läkaren. Eftersom jag är extremt känslig när det kommer till att prata om min hud så var det väldigt jobbigt för mig att ta mig till läkaren. Jag behövde någon som jag kunde prata med, stötta mig hos och få hjälp av och tyvärr var det inte det jag fick…

Jag kom in till läkaren, gråtandes och sa:

“Snälla, jag orkar inte leva med detta mer.. Jag behöver hjälp, kan du snälla skriva ut Isotretinoin till mig?”

Läkaren sa:

“Nej det kan jag inte göra, det behöver du en remiss till hudläkare för att få utskrivet”

Jag sa:

“Okej, kan jag snälla få en remiss då?”

Läkaren sa:

“Nej, du ser ju inte så illa ut? Du har ju bara några finnar här och några där och några där, men det är väl inte så farligt?

Jag sa:

“Inte så farligt? Nä, du kanske inte tycker det, men jag orkar inte ha det så här längre? Det blir ju aldrig bra, jag får ju aldrig se mig i spegeln och tycka att jag är vacker? Jag har ju alltid akne någonstans i ansiktet och jag mår inte bra av att se ut så här”

Läkaren sa:

“Du får prova den här salvan först i 6 veckor och om inte den fungerar så kan du komma tillbaka så kan vi diskutera en remiss”

Jag utbrast i hysteriskt gråt och sa:

“Men snälla, du förstår inte, jag har provat allt! Jag har provat alla möjliga salvor du kan tänka dig och ingenting fungerar! Jag orkar inte gå 6 veckor och vänta på att få hjälp när jag vet att denna salvan inte heller kommer att hjälpa mig.”

Läkaren sa:

“Har du provat denna salvan då?”

Jag sa:

“Nej, inte exakt den, men hundratals andra under dom 10 åren som jag gått med akne och ingen har fungerat..”

Läkaren sa:

“Men då kan du ju inte garantera att denna inte fungerar. En sak måste du ha klart för dig Susanna – Du kommer ALDRIG att se ut som modellerna i reklamfilmerna!”

Jag blev så förvånad, chockad och ledsen över vad han sa och insåg att jag inte skulle få någon hjälp av honom. Han kunde inte förstå hur jag kände eller relatera till mitt problem. Han förstod inte hur psykiskt påfrestande det är att gå med akne och hur dåligt jag faktiskt mådde. Det svartnade för mina ögon och jag minns nästan inte ens hur jag lyckades ta mig till bilen..

Plötsligt satt jag i bilen och hyperventilerade och grät hysteriskt och försökte ringa min man.. inget svar, men så ringde jag min pappa som svarade och fick mig att lugna mig. Han vet hur jobbigt jag har haft/har det med min akne och sa att han skulle hjälpa mig. Han sa att vi ska fixa det här tillsammans på ett eller annat sätt..

Efter jag hade lugnat mig så körde jag hem igen och grät… Jag behövde bara få gråta av mig. Allting kändes så hopplöst bara.. Vad är det egentligen för hemsk läkare som säger så till en psykiskt ostabil person? En som behöver lite tröst och hjälp… Usch.

Ni som inte har akne kan nog omöjligt förstå.. Men ni som har det vet precis hur jag har det… Tyvärr är det inte lätt att få hjälp med sina hudproblem och det ska mycket till för att få rätt behandling.

Jag kommer däremot inte ge upp. Jag har bestämt mig för att göra allt jag kan för att få stark medicin utskriven mot aknen för jag har försökt allt annat och gör vad som helst nu. Anledningen till att läkare drar sig för att skriva ut denna medicin som jag önskar är för att biverkningarna är väldigt starka och många, samt att medicinen är dyr. Men pengar bryr jag mig inte om, kosta vad det kosta vill! Och biverkningar skiter jag i, jag gör vad som helst nu för att bli av med min akne…

Jag ville bara dela med mig om hur jag har det för det mesta som jag visar i bloggen är så rosenrosa och fantastiskt hela tiden. Men även jag har problem och tunga saker att dras med i min vardag….

Nu hoppas jag att jag hittar en läkare som förstår mig och vill hjälpa mig och så lovar jag er att berätta hur det går..

Jag är fortfarande väldigt chockad över mitt läkarbesök och är väldigt, väldigt ledsen.. Idag känns livet väldigt svårt, tungt och hemskt…. 🙁

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
susannajungblom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Cornelia

  Googlade och kom till ditt inlägg ovan skrivet för lite längre sen. Lider med dig och hoppas de har blivit bättre nu? Har du fått behandlingen? Har senaste tre åren, från att haft klanderfri hy, fått otroliga problem och testar det mesta hit och dit. Otroligt otroligt jobbigt och då har jag enbart tre år i bagaget gentemot dina tio. Kämpa på! Kram Cornelia

  1. susannajungblom
   Oslofru

   Tack, jo nu är jag äntligen aknefri! Fick medicinen Isotretinoin. Du kan läsa om hela behandlingsprecessen under kategorin “skönhet- akne”. Kram på dig och lycka till!

 2. Rebecka

  Blev bemött exakt som dig av vanliga läkare. Var till vårdcentralen antal gånger men fick alltid till svar att “men det är ju inte så farligt”. Nej kanske inte för dig, men för mig. Grät sååå många gånger när jag titta mig i spegeln. Som tur är så hitta jag SkinDoc i Stockholm dit kan man komma utan remiss. Direkt jag kom in sa läkaren att han förstod mig och det är allt för få som säker hjälp för sin akne. (Och då hade jag inte lika stora besvär som dig) Fick isotretinoin utskrivet och ätit det i fyra månader nu, har fyra kvar. Aldrig sett så bra ut i hyn förut! Men han sa att det var väldigt viktigt att äta kuren ut och till mig sa han åtta månader.
  Lycka till!

 3. Johanna Yrjönheikki

  Hej! Jag brukar inte skriva till bloggare, men nu vill jag berätta lite om mina erfarenheter. Jag blev i ca 20 års åldern diagnostiserad med acne, hade aldrig orsak att misstro detta. Fick onda blemmor i hakans och kindens region och på skulderbladen i ryggen, har använt krämer, vissa så starka att de blekte sängkläderna, även receptbelagda krämer, var alltid noggrann med rengöring av ansikte och hud morgon och kväll. Inget hjälpte. Jag fick dock till krämerna Tetracyklin ( antibiotika ) som inte heller hjälpte. Jag åt dem över ett års tid utan att bli uppföljd. Jag kände att självförtroendet försvann också. Att inte bli tagen på allvar, jag har också en känslig hy med tidigare atopiska inslag. Så jag fick inte ihop detta med acne och torr hy. Jag började leta efter orsaker i kost osv. Minskning av mjölkprodukter kunde ge viss förbättring ett tag. Sedan letade jag efter hormonella orsaker, provade hormonbehandling ( Yasmin ) blev inte bättre men magen blev dålig och jag upplevde en inre stress, så jag slutade, blev dock aldrig utredd för dessa symptom. Ingen läkare följde ju upp behandlingen, allt var upp till mig själv. Så till slut gav jag ju upp, och jag har fått lida av sveda, onda blemmor i många år. När jag fyllt över 30 och några år plus, så upptäckte jag att jag fick mindre besvär, det är mest troligt hormonella orsaker, Jag fick för något år sedan diagonsen rosacea, vilket jag läste kunde blandas i hop med acne. Jag gjorde en anmälan till IVO för detta, men fick inte rätt. Men att bara ställa en diagnos enbart genom klinikska fynd är inte rätt. Det finns uppenbarligen flera tillstånd som kan ge blemmor. T ex finns ett tredje tillstånd som kan ge rodnad och utslag, detta tillstånd kallas lupus. Detta är en systemisk sjukdom. Jag har inte blivit utredd för detta tillstånd, alla prover ser ju bra ut som de tagit hittills, så det är väldigt svårt att ställa rätt diagnos för läkare enbart genom klinisk undersökning. Sedan har det ju nyligt också framkommit att psoriasis som är en hudsjukdom också är mer än bara en hudsjukdom, där magproblem, ledproblem hör till sjukdomsbilden mm. och där behöver också läkarna uppmärksammas om problematiken, att även om man inte har speciellt stora hudproblem så kan kanske problem sitta i hormoella tillståndet, slemhinnor, tarmsystem. För det första så är det viktigt att följa upp all antibiotika användning. För patientens skull och även p ga. antibiotika resistensen, och för att alla inte blir hjälpta av det. Att skriva ut A- vitamin preparat är ju också något som var och en måste få ta ställning till om de kan eller vill genomgå en så lång behandling. Men att man än i dagens samhälle ska behöva gå lida för sina hudproblem tycker jag är dåligt. Utvecklingen borde ha gått framåt mera, Kontrollen har kanske inte varit tillräckligt bra. Är kvinnor än i dag bortprioriterade inom sjukvården? Att förlita sig till hälsokost, alternativ medicin, att bara finnas sig i sin situation är inte bra och snarare bryter ner självförtroendet, vilket jag uppfattar på dig har hänt. Att bli tvungen att acceptera sin sjukdom, vilken den än må vara och leva med dess symptom ger en psykisk stress och frustration, för ingen vill ju gå omkring och ha ont varje dag. Det kan ju förvärra, då stress inte är bra för huden eller magen och det hänger i hop. Att äta näringsriktigt är ju viktigt att tänka på, men så noggrann som jag har varit med kosten är det nog inte många. Och ändå hade jag symptom. Är det då en tröst att veta att detta kan minska och kanske helt upphöra en dag? Nej. Det är symptom som hindrar en från att leva fullt ut så, som man förtjänar att leva. Sociala relationer lider liksom relationen till ens partner och igentligen alla slags relationer ute i arbetsliv och skola.Och jag förstår inte varför sjukvården får fortsätta behandla människor nonchalant, som det verkar, mest troligt en resursfråga, när det finns behandling att få. Idag så är min hud bättre då jag inte haft blemmor på samma sätt på länge, det har nog med min ålder att göra till viss del, det finns vissa kvinnor som har en överproduktion av Testosteron i ung ålder, om detta nu har minskat vet jag inte, då jag inte blivit utredd. Att bara som läkare ställa kanske en differential diagnos utan att utreda patienten med provtagning etc. är inte en garanti för att rätt diagnos fastställs. Att ev. gå med IBS, magsjukdomar kan ju också leda till hudproblem liksom svamp angrepp i hud och systemiskt utbredd. Men att själv gå och behandla svamp är ju inte rekommenderat. I ditt fall tror jag att arv givetvis spelar in, och vi får utgå ifrån att du har fått rätt diagnos. Det enda jag kan säga är att jag är ledsen för din skull, att jag känner igen mig i din situation, har också provat allt utom just A-vitamin preparatet. Ibland så vet man inte vad som är hönan och vad som är fjädern, som i mitt fall, kändes det otryggt och fel att gå under antibiotika behandling under så lång tid, utan att bli uppföljd. Detta påverkade min mage som i sin tur kan ha påverkat min hud. Sedan är det ju också viktigt med friskt tandkött, för har man problem med tänderna så kan det synsas i ansiktet. Så jag om någon har vridit och vänt på saken många gånger och letat under sten på en lösning, som sen en dag bara infann sig till sist, fast då ändrades problem bilden. Men jag tänker också på det att det skulle dröja så länge tills dess, och visst har mitt liv påverkats mycket av min hudsjukdom. Jag tänker å andra sidan på att jag är friskare än många andra och att min hud faktiskt verkar fungera normalt, trots alla besvären. Jag har en del ärr kvar, de lider jag inte av och jag är förvånad av att jag har så lite är med tanke på hur länge jag drogs med symptomen och med tanke på hur ont det kändes i huden. Detta blir ju också olika för olika människor. Jag har inte behövt behandla mina ärr. Jag tycker att det är bra att du tar upp denna fråga så kanske vården kan börja fungera. Det är ju inte utan orsak man söker sig till hudvården. Det är nödvändigt att sjukvården får de resurser som behövs för att hjälpa hudpatienter och alla slags patienter, men man får alltid höra att det finns inte resurser, det är därmed ännu viktigare med rätt person på rätt plats i rätt tid inom sjukvården. Fungerar inte detta då fungerar inte sjukvården heller. Så mitt förslag är att kontakta IVO ( Inspektionen för vård och omsorg ). Även om det kan kännas jobbigt, och även om du inte skulle få rätt. En annan instans du kan vända dig till är Patientnämnden på din ort, även om de har mycket att göra. Jag har varit med om dåliga erfarenheter av patientnämnden, där faktiskt personal gått till försvara av en läkare, situationen då gällde då något helt annat, och fast de har mycket att göra så är det nog bra om du känner dig manad så vänd dig till dem och gör en skriftlig anmälan. Jag vet att det är inte lätt att dras med hudproblem. Lycka till!

 4. Ulf

  Hej
  Det är ingen som inte har haft svår akne som vet vad det handlar om!
  Är själv en man som haft hudproblem i 45 år och väldigt svår akne fram tills några omgångar av behandlingar med Roaccutan hjälpte. Innan dess några år på sjukhus, ibland dagligen för utvärtes behandling( svavel, strålning, antibiotika mm). Jag kan nästan till 100 % lova dig att Roaccutan (eller motsvarande produkt med samma verksamma ämne) kommer innebära att ditt lidande är slut, om du kan sätta igång den behandlingen. Sök hudläkare tills någon ger dig den! Under behandling; avstå alkohol, ät nyttigare än vanligt, smörj med Fenuril (hudkräm), undvik sött, torrhet kan ge känsliga tänder då saliv inte funkar som vanligt (skölj flour)
  Kram och ha det bra. Framförallt; ge inte upp, det kommer ordna sig bara behandling kommer igång.

 5. Lina

  har själv problem med akne. Det brukar komma från läkare sådant som, diet och stress. Har också hört från en läkare att jag bör sluta röka, vilket jag har aldrig gjort. Efter samtal med en av mina kusiner som har samma problem har jag sluttade med kött och choklad och nu blev det bättre med akne. Men den här valet har jag gjort själv, efter att ett par besök till olika läkare och haft långa diskussioner med dem.
  Har i överhuvudtaget sluttad lita och lyssna på läkarna i Sverige efter jag har vänd mig till en läkare då jag har fått matförgiftning och sökte hjälp. Så fått jag en kommentar att läkaren kunde inte hjälpa mig för jag som läkaren påstått var gravid. Den besked har jag fått utan att de ens har genomfört någon test. Det var hemskt att uppleva, och jag varit så fullständigt kränkt av den här behandling: för det första viste jag inte om jag hade hört läkaren rätt, för svenska är inte min modersmål, för det andra, det kändes som att folk som utbildar sig till läkarna antagligen pluggar på Hokus Pokus institution. Men då var jag faktiskt trött från förgiftning och orkade inte mer. Får tacklas med många problem gällande min kropp på egen hand, bara för sådana läkare. Vill därför ge dig stöd med att säga du är verkligen inte ensam om det. Det är otroligt att de läkare håller på så att säga sådana saker till dig. Dem skulle veta att dem modeller som dem nämner, dem modeller själva lider av sådant. 90% av 100 det är massa fotoshopp och tio kg smink, har gått modell skola men avbröt det och valde annat pga förändringar i mitt liv. (min blogg är ingen bra, bara massa strunt, har aldrig jobbat på den heller)

 6. henke

  Trist! Vitaminb5 1000mg, ta 3 stycken rackare på morgonen, dom absorberas i kroppen under 8 timmar, och ta 3-4st på kvällen också, totalt på en dag ca 7st alltså. Låter som trams, men tro mig det funkar, du kan få ont i magen i början men det går över. Och få lite mer torr hy, men det är det värt. Sen när finnarna försvunnit, ta en lägre dos och minska efter hand till så lågt som möjligt.

 7. malin

  Hej!
  jag har också testat hur mycket som helst, och inga mediciner har hjälpt på mig. (tyckte mig känna av en liten förbättring av akupunktur men blev väldigt dyrt i längden så har slutat med det). Däremot har min hy ändrats till det bättre något enormt efter att ha börjat med glutenfri kost. Jag vet att man inte ska självdiagnostisera sig själv men numera kallar jag mig glutenallergiker och min hy är otroligt mycket bättre. Har knappt utslag längre, utan det jag kämpar med är några ärr. Du kanske redan har testat, men om inte, ge det ett försök! Jag märkte skillnad på bara några veckor 🙂

 8. Lisa

  Vad arg jag blev över hur läkaren behandlade dig! Så himla fel! Byt vårdcentral! En stor kram till dig, du förtjänade verkligen inte att bli så illa mött. <3

 9. Helene

  Hej!
  Jag har också lidit av acne-problem i mer än 5 år. Tagit i princip allt man kan ta, inkluderat roaccutan. Det hjälpte mycket för mig med mina bölder osv. men samtidigt så mådde jag så dåligt när jag tog dem, för att mitt immunförsvar blev jättekasst och jag var konstig i kroppen hela tiden. Men fortsätt kämpa för att få tag på den medicinen, om du verkligen tycker det är värt det!
  Om du inte har något emot det, får jag fråga vad du använder för smink? Jag har jättesvårt med att täcka min acne och undrar om du har tips på någon bra foundation, contouring eller vad som helst? Tack

  1. susannajungblom
   oslofru

   Så trist att höra att du mådde så dåligt av medicinen.. Kan absolut skriva ett inlägg om sminktips. Kommer inom kort 🙂

 10. Angelina

  Hej! Jag känner igen mig så mycket i det där.. Jag har dessutom på ryggen. Vilket är fruktansvärt pinsamt & som jag döljer dagligen. Går aldrig i enbart linne på sommaren ens pgr av aknen jag har.. Gick till läkaren 1 gång för detta & fick nästan samma svar “Jamen du har ju inte så mycket, jag har sett mycket värre. Prova den här salvan”
  Jag har haft akne sen tidig tonår & jag är idag 23 och jag har accepterat den men kommer nog aldrig sluta hata den..
  Stå på dig & jag vet precis hur det är! Du är inte ensam i det!

 11. Amanda

  Alltså jag fattar inte varför det ska vara så svårt att få den här medicin!! Förstår inte läkarna hur smärtsamt, både fysiskt och psykiskt det är med akne?

  Roaccuan är det bästa som hänt mig!! Men oj vad jag kämpade för att få den.. Jag gick på vårdcentralen regelbundet från det att jag var 13 men fick alltid en massa krämer och skit som inte hjälpte ett dugg! Ett tag gav jag upp och orkade inte ens kämpa mer. Jag hade stora bölder i ansiktet och på ryggen som gjorde så sjukt jävla ont och jag fick fula ärr. När jag var tjugo lyckades jag ändå äntligen tjata till mig Roaccutan och efter bara någon vecka var det en så enorm skillnad!! Utan Roaccutanet vet jag inte vad jag skulle gjort! Jag åt det cirka ett år, sen fick jag sluta. Då var jag bra i ett-två år, sedan började aknen komma tillbaka. Då fick jag Roa i ett år till, sedan dess har det inte kommit tillbaka. Det är två år sedan nu och av mina ärr syns nästan ingenting! Utan medicinen vet jag inte hur det skulle gått..
  Mer Roaccutan åt folket!!
  Hoppas verkligen att du får det, fortsätt kämpa!
  Många kramar!

 12. Claudia

  Jag har precis som du lidit av akne och testat i princip allt förutom Roaccutan. Av en slump upptäckte jag att Fungoral mjällschampo (ja du får skratta) recucerade mina bölder med 1/3 bara över natten. Då hade jag tvättat ansiktet med Fungoral och låtit det verka i ca 5 min. Nu har de flesta bölderna läkt, har några kvar men har bara tvättat i ca 5 dagar.
  Jag trodde att jag inbillade mig först så jag googlade (kändes som att det var för bra för att vara sant) och kom till ett forum där bodybuilders hade upptäckt samma sak. Enligt vissa där så ska fungoral hjälpa mot hormonell akne.
  Hade jag vetat detta för 10 år sen hade jag besparat mig år av Tetralysal, salvor, p-piller osv och många produkter som ändå inte fungerat.
  Testa och skriv gärna en rad om du också blivit hjälpt av Fungoral 🙂

 13. Maria

  Förstår hur du känner har använt mig av epiduo nu i ett år och har blivit mycket bättre men för att få bort de sista har jag nu fått isotretinion utskrivit. Håller tummarna att allt löser sig för dig

 14. Stephanie Hallberg

  Vilken misstolkning.
  Läkaren försökte säga :
  Detta är ett läkemedel som folk tar emot cancer till o med. Bi-Effekterna är skyhöga och risken är för stor. Du ville inte ha hans råd utan ett läkemedel som är skadligt och om detta var en ordagrann konversation låter du desperat och kan ta risken med farliga läkemedel.

  En eloge till doktorn som stoppade dig från att begå ett stort misstag. Inom ett tag inser du nog också det.

 15. Gy

  Hej vännen förstår dig precis men faktum är att biverkningarna för Roaccutan är hemska och bestående , att läkare är så hårda med att skriva ut den är bara positivt. Acnen kommer att komma tillbaka tyvärr efter avslutad beh och man kan inte äta den hur många ggr som helst!
  I värsta fall har du kvar effekterna av biverkningarna. Tänk över detta noggrant…
  Styrkekramar

 16. Sandra Augustinson

  Hej! Jag förstår din ilska, jag har rocasea och fick det i gymnasiet p.ga ppiller, jag testade en massa olika krämer, salvor och sådär men ingenting hjälpte. Till slut för några år sedan så bytte jag till minipiller cerazette och det blev bättre, men det som verkligen fått min hy att glänsa är en ansiktsmask som heter Epoch® Glacial Marine Mud. Har du provat den? Den är helt naturlig, den drar verkligen ut all smuts man har i ansiktet och min rocasea har nästintill försvunnit helt. Man kan också använda den mot bristningar, ja allt på kroppen och ansiktet. Min sambo älskar min hy och ger mig ofta komplimanger att den blivit så fin 🙂 Vissa prickar jag har på hakan är svårast att få bort men allt annat är borta. All klåda och sveda är borta och även mina röda prickar.

  Epoch® Glacial Marine Mud är verkligen helt underbar och om du inte har provat den gör det! Den finns att beställa på den här länken https://www.nuskin.com/sv_SE/products/nuskin/shop_all_products/epoch/body/97110809.html

  Lycka till och jag hoppas du får bra hjälp, och den där läkaren kan ju kyssa sig någonstans som inte alls vet vad man går igenom!!

 17. Emelie

  Jag känner med dig och förstår precis hur du känner. Jag har själv haft problem med min hud sedan väldigt ung ålder och mått dåligt över det så länge jag kan minnas. Länge trodde jag bara att utslagen berodde på oren hud eller att jag hade fet hud (som även många hudspecialister sa til mig) och att det var därför som jag fick akne. Efter att jag födde vår dotter för 3,5 år sedan blev min hud ännu värre och jag började få stora bölder i ansiktet. Jag bröt ihop totalt och mådde så fruktansvärt dåligt. Ingenting hjälpte! Så till slut gick jag till min husläkare som på 2 sekunder kunde konstatera att jag hade extremt känslig hud samt Rosacea. Jag fick en kräm utskriven som fungerade, men efter att jag bytt ansiktsvård till EXUVIANCE har min hud aldrig mått bättre. Jag har fortfarande inte en perfekt hud och det kommer jag nog aldrig få. Så fort jag känner mig stressad eller slarvar med rengöringen så får jag utbrott. Så jag förstår dig och hur du mår. Att ha dålig hud är ett enormt stressmoment. Jag hejar på dig och hoppas att du får en hjälp du behöver! Kram

 18. Paula

  Jag har inte acne eller haft men min mans syster har och vet hur dåligt hon mått av det! Så förstår hur du mår! Men hon har ätit antibiotika? I några månader så har det hjälpt. Kan du inte prata med en annan läkare? Blir arg över att han sa sådär!! Han måste sätta sig in i din situation!! GRRRHHH!!!

 19. Fanny

  Men vad är det för fel på människan? Du har verkligen haft otur med riktigt dålig personal i vården! Man tilltalar inte en annan människa på det viset. Och absolut inte någon som så uppenbart mår dåligt redan innan besöket. Ska det vara så svårt att lyssna på sin patient och visa lite empati 🙁 Hoppas du får hjälp någon annanstans!

 20. Ulla Grankvist

  Hej
  Känner igen mig. Hade också sådana problem nör jag var yngre. När jag var gravid försvann problemen.
  Fick till slut hjälp av min gynekolog, han sa att det var en hormonell störning, fick äta östrogen och då försvann problemen. Nu äter jg inget och inga problem har jag inte heller.
  Ge inte upp kämpa, sök andra läkare om inte din hör vad du säger.

 21. C

  Hej min dotter på 22 har väldigt mycket acne stora bölder som värker när det är som värst sätter sig många bölder runt näsan ( som blir dubbelt så stor) hakan och kinder. Hon fick utskrivet av en läkare ( hon var där i ett annat ärende men han såg hennes fula hy) hon fick utskrivet ett slags pencilin som hon äter tre månader åt gånger…. hon slutade tom amma sitt tredje barn nyss för att hyn var så hemsk) läkaren sa att hon har en infektion i hyn och därför får dessa bölder. Efter ca två veckor så är hennes hy otroligt fin utan rodnad som täckte nästan hela hennes ansikte och dessa jätte bölder. Kommer tyvärr inte ihåg vad pencilinet heter men det är bättre än det andra som kan ge biverkningar. Min dotters ansikte ser ut att vara mycket mera angripit än ditt. Hör dig för pencilin botar ju bakterier även om de sitter på huden.. återkommer om namnet på pencilinet. Lycka till och fy vilken hemsk läkare …. vet hur jobbigt m dotter har det … inte bara gör utseendet utan för att bölderna värker och gör ont. Ska tillägga att min dotter har provat allt från krämer till hälsokost mm endast pencilinet hon fått utskrivet hjälper .

  1. Rebecka

   Ett litet tips!
   Jag åt också penicillin flera gånger men fick till slut träffa en hudläkare och han sa att penicillinet endast dämpar symtomen och det är därför det kommer tillbaka och man måste äta kuren igen. Fick isotretinoin utskrivet för att angripa själva problemet så att det inte återkommer.

   1. Luisa Sodini

    Hej Rebecka! Tänkte fråga vilken doktor du var hos. Min son har försökt få roaccutan utskrivet men det verkar vara omöjligt. Han är så ledsen han säger att han inte orkar mer😰😰😰finns det nån chans????

    1. susannajungblom
     Oslofru

     Luisa, vet du varför din son inte får Roaccutan utskrivet? Prova att kontakta privata hudkliniker, dom skriver garanterat ut om han har besvär med akne. Hoppas det löser sig, kramar Susanna

 22. M

  Förstår dig.
  Min 18åriga dotter kämpat med svår akne länge. En dag bröt hon ihop och ville inte gå ut. Jag tog kontakt m hennes läkare och den långa kampen har nu börjat. Hon äter antibiotika just nu. 3-6 månader. Det har lugnat sig ytterst lite. Får se vad nästa steg blir. Jag lider med henne. 🙁
  Kram

 23. Karina

  Kjære vakre Susanna!
  Stian gikk igjennom akkurat det samme som deg en del år tilbake. Ingen leger ga han den hjelpen han trengte, så han gikk rett og slett på en privat klinikk og der fikk han Roaccutan. Volvat i Oslo kan hjelpe deg 🙂

 24. Anna

  Prova en av dom privata klinikerna. Dom brukar vara mkt mer villiga med att ge det man behøver.

  Du skrev om tandlækare før en stund sen. Gå till Oslo tannlegesenter. Dom ær så bra och kan hjelpa folk med tandlækarskræck. + att man får bedøvat tandkøttet innen dom her bedøvning. Helt fantastiskt. Det jobbar en jætteduktig svensk tjej dær som jag gått hos.

 25. Ida Nordin

  Jag känner igen mig i det du säger. Har haft atopiska eksem så länge jag kan minnas under mina 22 år och de senaste åren har varit extra jobbiga med sår, klåda, sömnlöshet osv. Jag har gått i långbyxor och långärmade tröjor trots att det varit över 20 grader varmt. Det spelar så stor roll för hur jag mår, mer än vad man kan tro faktiskt! Jag måste erkänna att det påverkar mig i vardagen ex. drar mig för att bada eftersom folk ofta kollar..
  Tack och lov har jag de senaste veckorna blivit drastiskt bättre och är inte lika röd och har inga sår kvar. Jag lär mig att visa min kropp och känner att det är okej och att jag faktiskt kan hjälpa andra. Senast igår när jag var på gymmet i duschen sa en liten flicka på ca 4år till sin mamma “titta på den flickan, hon är fin, hon har också kliande kropp som mig”. Då kände jag att jag ändå kan göra skillnad.
  Strunta fullständigt i vad den där läkaren sa till dig. Hitta någon som verkligen bryr sig, de finns, tro mig även fast det kan kännas alldeles omöjligt emellanåt.
  Kram Ida

 26. Anette

  Förstår dig! Jag har själv kämpat med acne i hela mitt liv. Först när jag kom i klimakteriet blev det uthärdligt.
  Ätit Efamol i många år (ett naturmedel – bra för hud o även hormonell obalans). Att även dra ner på socker och försöka att minska på stress/oro i livet är något som gör gott för både kropp o själ. Önskar dig allt gott! Kram <3

  1. susannajungblom
   oslofru

   Minska stress och oro tror jag också på, men det är tyvärr inte så lätt att ändra bara sådär.. :/ Kram på dig

 27. Mamma

  Det var minst sagt okänsligt.. :/
  Jag har behandlats med isotretinoin, det är inte ett dugg kul men absolut värt det. Huden blir helt söndertorkad, likaså alla slemhinnor.

  Du kommer -aldrig- få medicinen utskriven av en “offentlig” hudläkare- du måste gå privat! Jag bor i Oslo så vet hur systemet fungerar här i Norge. Att man inte får medicinen utskriven av offentliga hudläkare beror på kostnaderna, visst det finns biverkningar men det är en trygg medicin och man får/måste få tät uppföljning under kuren.

  Jag gick till Derma Hudlegesenter i Oslo. Jag hade skrivit en lång lista med argument om varför jag skulle få medicinen men läkaren behövde bara ta en snabb titt på mig innan han erbjöd mig medicinen. Jag hade relativt stora besvär men var inget “akutfall”.

 28. Sandora

  Öh..?? Vad fan var det där för jävla läkare egentligen? Är det han som avgör vad som är tillräckligt mycket acne för att man ska få den hjälp man vill ha??
  jag själv har alltid en del acne. Inte så extremt farligt, men tillräckligt för att jag ska skämmas för det. Det som hjälpt mig mest hittills dock är zinkpasta som jag smetar ut över hela ansiktet innan jag går och lägger mig.

 29. Emilia

  Men oh! Jag vet precis hur det känns för jag har precis samma problem. 31 år och har kämpat med acne och ärr sen jag var 14 år. Jag har själv också testat ALLT och även roacuttan i två omgångar i mitt liv. Och det finns en anledning till varför läkare är försiktiga.. Massor av biverkningar men vilken fin hy man fick!! Och för mig var det helt klart värt att äta trots att det kom tillbaka.. Då vi vill ha ett till barn så avvaktar jag med att äta igen men om några år ska jag kämpa mig till det igen. Var hård och ihärdig, byt läkare tills du får en remiss. Människor utan acne kan aldrig förstå! Kram!

  1. susannajungblom
   oslofru

   Så skönt att höra att du tycker Roacuttan hjälpte. Nä, det är som du säger – dom utan akne förstår inte.. Kram

 30. Caroline

  Hei vakre deg. Jeg har gått på roacutane kur eller hvordan man skriver det. Jeg gikk på den i 7 mnd og jeg var ekstremt plaget med kviser. Nå er jeg helt fin i dag. Oppsøk doktor Langeland på Jongs torget i Oslo. Det er privat koster 1000 kr for en konsultasjon. Og de streke tablettene et verdt alt!!

 31. Emelie

  Hej, jag lider av samma problem. Jag har något som heter pcos, vilket skapar hormonell obalans i kroppen. Kanske värt att kolla upp det?
  Maila mig gärna om du vill veta mer!