Isotretionin mot akne – Susanna Jungblom

Susanna Jungblom

Isotretionin mot akne

Godmorgon,

Nu var det ungefär en vecka sen jag startade på Isotretionin, även kallat Roaccutan, mot min akne..

Eftersom jag inte fick hjälp av min fastläkare så gick jag privat till en hudläkare för att få utskrivet medicinen Isotretinoin mot min akne. Jag hade provat ALLT innan jag bestämde mig för att ta kontakt med en hudläkare och jag var nervös inför mitt möte eftersom jag var rädd för att få ännu ett Nej när det kom till denna starka medicin. Men som tur var så ansåg hudläkaren att mitt enda hopp att bli av med min akne var att prova Isotretinoin. Jag har tidigare skrivit om min akne HÄR och har även varit intervjuad av Expressen HÄR och Nyheter24 HÄR där jag pratar om hur tufft jag haft det som så många andra som lider av akne…

Jag har i alla fall valt att dokumentera behandlingen för att dela med mig av min erfarenhet till er andra som lider av akne. Som jag nämnde tidigare så har jag provat allt under 8 år innan jag bestämde mig för att ta till en sån här stark medicinering..

Om man får en remiss från sin fastläkare för att gå till en hudläkare så blir det betydligt mycket billigare, men eftersom jag aldrig fick det så har jag valt att betala privat. Hittills har det kostat 1850kr för första läkarbesöket + blodprover, plus 600kr för recept. Totalt pris första månaden = 2450kr

Före kuren såg jag ut så här :

akne_isotretinoin

 

akne_isotretinoin

Dag 1, tisdag 20 december

När jag fick smset från min hudläkare att det bara var att åka till Apoteket och hämta ut mitt recept så blev jag överlycklig och slängde mig i bilen med en gång. (Blodproverna som togs under mitt första läkarbesök var tvungna att komma tillbaka innan jag kunde få receptet godkänt.)

Jag kunde inte ens hålla mig tills jag kom hem, utan stoppade en av två tabletter i munnen med en gång och kände mig förväntansfull och nervös när jag körde hem. Väl hemma så kände jag att jag började känna efter om jag möjligen kunde uppleva några biverkningar. Det är så typiskt mig att bli psykiskt påverkad när jag vet att det finns en möjlighet att känna något. Men efter ca 2 timmar så kändes allt som vanligt, så då bestämde jag mig för att ta den andra tabletten med en gång. Totalt så ska jag ta två tabletter om dagen och det spelar ingen roll när jag tar dom.

Det kändes otroligt skönt att jag äntligen fått starta på denna kur!

Dag 2, onsdag 21 december

Dag två var jag på Las Palmas på jobbresa och var lite nervös över att ta tabletterna när jag var så långt bort. Men det gick bra och jag kände inte av några direkta biverkningar. Dock var jag lite orolig för solen, men smörjde mig med 50spf och var ute trots allt.

Dag 3, lördag, 22 december

Allt känns som vanligt, inga biverkningar, men heller inga verkningar.

Dag 4, lördag, 23 december

Allt som vanligt..


acne_isotretinoin_reviewDag 5, lördag, 24 december

Då var det julafton och dags för min femte dag på Isotretinoin. Jag ville sminka mig och göra mig fin, men det var svårt för jag hade fått gigantiskt svullna bölder på kinderna. Aknen var värre än någonsin, men inga andra biverkningar kändes.

Dag 6, söndag, 25 december

Det hade pulserat i kinderna under hela natten. Min familj skulle komma och fira jul, men jag hade så ont i kinderna att jag fick låta bli att sminka mig..

Dag 7, måndag, 26 december

Det känns lite bättre i ansiktet och svullnaden på kinderna har gått ner. Känner mig dock rätt så uttorkad och är ständigt törstig. Har även lite huvudvärk.

Hittills tycker jag att det går helt okej och ser fram emot hur kommande vecka kommer att gå. Har ni några frågor om kuren så ska jag såklart svara er så gott jag kan, men än så länge så är det väldigt nytt för mig och jag vet inte så mycket själv. Jag försöker att googla och ta reda på vad jag kan vänta mig, men jag tror att det är rätt så individuellt och alla reagerar olika. Har du själv gått på Isotretinoin så får du väldigt gärna komma med förslag på vad jag kan använda för ansiktsprodukter i övrigt. Min hudläkare sa att jag inte skulle ha fett i ansiktet, så jag antar att mina svindyra organiska oljor är bäst att kasta i sjön?

Jag kommer att fortsätta dokumentera hur medicineringen går framöver och ser spänt fram emot att se om detta kommer hjälpa mig eller ej.

Kram så länge <3

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
susannajungblom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Marcus

  Hej!
  Jag har nu startat en Facebook-grupp som heter ”Forum kring Roaccutan” där vi kan diskutera och förhoppnings hjälpa och stötta varandra!
  Välkommen dit!

  Mvh/ Marcus

 2. Frida Ekholm

  Hej vännen, även om kuren kan ge en del jobbiga biverkningar så kommer du säkert bli väldigt nöjd med slutresultatet 🙂 Jag åt samma kur som du (dosering) förra året och har sedan efter det fortsatt på lägre dos då min talgproduktion inte minskat så mkt som önskat utan får fortfarande en del inkappslade porer. Det enda jag ångrar är att jag väntade 28 år innan jag verkligen tog tag i problemet, men precis som du har inte vårdcentralen tagit det på allvar när jag varit där tidigare.
  Lycka till. Kram

  1. susannajungblom
   oslofru

   Jag väntade också för länge med att ta tag i det ordentligt, men nu är jag äntligen igång 🙂 så bra att du fått kontroll på det. Kram på dig

 3. Nathalia

  Jag har inga råd vännen.
  Men vill önska all lycka med denna resa. Hoppas detta hjälper nu.
  Nej nej kasta inte dina krämer oljer.
  Lotta ut dom eller sälj dom lite billigare.
  Skriv görna vad du har är intresserat.

  1. susannajungblom
   oslofru

   Tack vad söt du är 🙂 Det var en smart idé, skulle kunna lotta ut dom till de som är intresserade. Kommer upp på bloggen snart. Kram

 4. Annmari

  Hej,skrev till dig en gång tidigare angående acnen. Mitt vuxna barnbarn går just nu igenom denna kur, intressant att följa er båda.Lycka till och jag tycker så kul att följa dig på bloggen.