FUCK Jantelagen ! – Susanna Jungblom

Susanna Jungblom

FUCK Jantelagen !

Godmorgon,

Idag vaknade jag av att barnen ropade på mig i kör, “Mamma” “Mamma!”. Klockan var 7.00 och då får man väl vara mer än nöjd? Lustigt nog så vänjer sig kroppen väldigt snabbt vid nya rutiner. Tänk bara förr när man var tonåring och sov ut på eftermiddagarna. Eller alla kanske inte gjorde det, men jag gjorde det i alla fall. Då var jag trött oavsett hur länge jag sov och kunde utan problem vakna upp 15.00 på eftermiddagen. Sen blev man vuxen och fick barn och då var det upp på nätterna, sova i kanske 2h i sträck och gå upp mitt i nätterna. Då tacklade kroppen det. Nu när barnen blivit lite större och sover hela nätterna 19-07, ja då vänjer man sig vid det och skulle aldrig kunna tänka sig att vara uppe mitt i nätterna längre. Lustigt det där..

snygg_hår

Nu till gårdagens inlägg där jag skrev vad jag skulle gjort för 1 miljon och jag måste bara be om ursäkt om jag trampade någon på tårna. Förlåt om jag uttryckte mig klumpigt! Just pengar är ett känsligt ämne och det är svårt att skriva ett inlägg som stämmer in på alla eftersom pengar har olika värde beroende på vilka förutsättningar man har…

Jag fick en del hat på grund av att jag skrev att “1 miljon är småpotatis”. Självklart är 1.000.000kr otroligt mycket pengar som man skulle kunna göra massor av nytta med. Men, det jag menade med mitt blogginlägg var att:

1. Jag ville berätta vad jag skulle gjort om jag fick en miljon, tyckte att det kunde vara lite lustigt att skriva ner.

2. Jag ville få fram att man inte får så mycket för sina pengar längre så som man fick förr. Allt man ska köpa och inhandlar kostar väldigt mycket, så därför är inte 1miljon lika mycket värt nu som det var förr.

3. Pengar är inte allt säger många, jag ville få fram att det betyder en hel del för om man har pengar så kan man göra saker som gör en lycklig.

Vad jag förstod från vissa så tog en del av er väldigt illa upp. När det kommer till ekonomi så har jag också insett att många kan bli sura och irriterade när andra människor når framgång och succé. Detta är väldigt trist, men det är ju tyvärr så i Sverige att Jantelagen dominerar.

attityd

Så vad är egentligen Jantelagen?Jantelagen kopplas till kulturen på många platser i Skandinavien. Motsvarande fenomen finns däremot på många platser i världen. På engelska används uttrycket Tall poppy syndrome som betyder att någon som åstadkommit något positivt inte erkänns för att folk inte tycker vederbörande är värd det.”

Jag tycker ofta att jag får hat när jag skriver om framgångar som jag gjort i min blogg. Ni som läser blir arga, irriterade och skriker ut hat för att få mig att känna mig ledsen, ifrågasättande och gör att jag, istället för att vara stolt, skäms.

 1. Du skall inte tro att du är något.
 2. Du skall inte tro att du är lika god som vi.
 3. Du skall inte tro att du är klokare än vi.
 4. Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
 5. Du skall inte tro att du vet mer än vi.
 6. Du skall inte tro att du är förmer än vi.
 7. Du skall inte tro att du duger till något.
 8. Du skall inte skratta åt oss.
 9. Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
 10. Du skall inte tro att du kan lära oss något.

Detta står Jantelagen för.. (källa jantelag.se) Helt sjukt…

slappar

Jag säger FUCK JANTELAGEN!! Jag är så sjukt trött på alla dessa nedlåtande, sura och irriterande kommentarer på min blogg som jag får så fort jag skriver om pengar, framgång, kärlek, succé eller något som jag är stolt över. Jag är less på att bli nedtryckt när jag, av som dom älskar mig lyfter mig. VARFÖR känner vissa människor att dom blir sura när andra runt omkring dom lyckas? Är det bara för att personen i fråga inte har lyckats själv? Handlar det helt enkelt om avundsjuka, eller vad är egentligen problemet?

Alla människor har rätt till sina åsikter och det är helt okej att sitta hemma och sura i soffan över andras framgångar. Men att skriva ner sitt hat i text och skicka iväg till någon som lyckas är för mig inte okej. Jag är stolt över vad jag lyckats åstadkomma och det delar jag gladeligen med mig utav här på min blogg. För er som irriterar er över det rekommenderar jag att sluta läsa. Min blogg är till för att inspirera och motivera andra och om jag misslyckas med detta och istället gör dig irriterad och sur, så är det förmodligen bäst att sluta läsa. För jag kommer inte att sluta vara den jag är för att jag ska passa in i den svenska mentaliteten. Jag är stolt över den jag är och vad jag åstadkommit. Punkt slut.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
susannajungblom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Jenny

  75,000 på sängkläder låter helt galet men resten känns helt okej 🙂 Kanske lite dyrt för klockan också men det beror väl på vilken han vill ha 🙂 Det är dyrt och leva i dag tyvärr.

 2. Madde

  Det är så tråkigt att behöva känna så, men tyvärr fungerar det på det sättet. Och du har helt rätt i att en miljon är väldigt lite pengar. Vad får man egentligen för det? Bor i Göteborg och ev en 3a i biskopsgården, Angered eller Bergsjön.