Ledig men lämnar bort barnen – Susanna Jungblom

Susanna Jungblom

Ledig men lämnar bort barnen

Då var det dags för mig att åter igen förklara mig varför jag väljer att “lämna bort” mina barn när jag är ledig från jobbet.

Igår fick jag denna kommentaren som jag tänkte att jag skulle svara på i ett blogginägg då jag ofta får liknande fråga angående detta ämne:

Hej! Jag kommer med en fråga istället för att kritisera! 🙂 I Sverige betalar man en fast summa för platsen på förskola beroende på hur mycket hushållet tjänar. Jag får ha mitt barn på förskolan tiden jag jobbar och tiden det tar för mig att åka till och från jobbet. Att planera in en behandling eller gå på stan eller handla mat när barnet är på dagis är inte tillåtet. Är det okej i Norge? Rättare sagt, betalar ni mer där och är det andra ”regler” för när man får ha sitt barn på förskolan? I Sverige får man ju ha 15 timmar i veckan om man är föräldraledig med syskon eller arbetslös, då kan man ju givetvis passa på att göra egna grejer. Jag har blivit lite nyfiken på hur det fungerar eftersom du inte jobbar ”vanliga” tider och också publicerar att du gör ex behandlingar när barnen är på förskolan. Här skulle man ju aldrig våga posta det någonstans för det är inte okej och påminnelselappar kommer ju en gång om året om hur man får utnyttja förskolans öppettider.

Mitt svar:

Jag är medveten om att det är väldigt stränga regler i Sverige när det kommer till tider då barnen får vara på förskolan och eftersom det är så ni i Sverige har det så förstår jag att det är svårt att förstå eller acceptera att det är olika regler i andra länder.

I Norge är reglerna följande:

 • Du betalar ca 3000kr / månad / barn
 • Du kan lämna barnet när som helst under förskolans öppetider (hos oss är det 07.00-17.00)
 • Man måste ta med egen matsäck till barnens frukost och eftermiddagsmål. Lunch och frukt får dom (detta är en extra kostnad på 169kr /månad)

Detta är lätta regler att förhålla sig till och hurvida barnen lämnas i förskolan bestämmer alltså föräldrarna själva, oavsett vad dom gör på sin fritid.

Alla har rätt till att lämna sina barn på förskolan, vare sig du är arbetslös, arbetar hemifrån, har semester eller något annat. Betalar du för förskoleplats så har du rätt att lämna när som helst under förskolans öppettider.

Så om jag väljer att lämna barnen på förskolan när jag är “ledig” så är det alltså helt okej här i Norge. Sen måste ni tänka på att jag sällan är ledig då jag jobbar 5 dagar och är ledig 4 från mitt jobb som Flygvärdinna, men dom fyra lediga dagarna måste jag jobba med bloggen, vilket då kräver väldigt mycket av mig eftersom jag inte fått mycket tid med det när jag varit på mitt andra jobb. Och då kommer det säkert dyka upp dessa gamla vanliga frågor och påståenden som “blogg är inget jobb” bla, bla bla. Jag är så trött på det där så jag orkar inte ens förklara! Men jag tar det en sista gång: Att skriva ett blogginlägg tar mig ca 3 timmar, det ska hittas på, det ska skrivas, det ska läsas igenom och det ska publiceras (om det är samarbeten på g eller sponsrade inlägg så ska dessa oftast även kontrolläsas av min samarbetspartners, vilket betyder mer arbete med mailkontakt). Sen ska det fotograferas, redigeras och publiceras. Det ska svaras på mail, det ska springas till posten, det ska faktureras osv osv. Det är ett heltidsjobb att blogga och för er som inte förstått det än måste ger er själva en liten örfil och vakna till liv och inse att ni lever på året 2017!

Jag ska inte bara jobba, jag ska även ta hand om hemmet. Visst hade jag kunnat ha en städerska, men vi har inte varit nöjda med dom vi har haft, plus att jag tycker det är lite mysigt att piffa till i mitt eget hem. Och här ska det ju inte bara dammsugas, svabbas golv och damma, utan jag måste tvätta, hänga och vika tvätten, diska, plocka, fixa, laga mat, handla osv osv. Förut var jag hemmafru och då kändes det som ett heltidsjobb.

Och sen måste jag även få ta hand om mig själv. Jag är en person som tycker om att rå om mig själv och unna mig det lilla extra om jag får tid över. Att fixa naglarna, klippa mitt hår eller gå på ansiktsbehandling är saker som alla människor gör och som man måste få ta tid till om man inte vill se ut som en slusk, vilket jag inte är särskilt intresserad av då mitt utseende är en viktig del av mitt liv. Jag tycker om att se bra ut och känna mig fräsch för då mår jag som bäst.

Nu till mina åsikter när det kommer till dom svenska reglerna. Jag tycker att det är helt absurt att man inte har möjlighet till någon som helst fritid eller egentid i Sverige. Att man endas kan ha barnen på förskolan den tiden man är i jobbet är lite konstigt enligt mig. Förskolan har ju i grund och botten ingenting med jobbet att göra?

Att man inte skulle få åka och handla mat på Ica innan man hämtar barnen i förskolan är ju helt sjukt egentligen. Det måste ju vara mycket smidigare att få handlat all mat, åkt hem och förberett dagens middag och sen åka och hämta sina barn. Istället för att hämta barnen som kanske är trötta och hungriga efter en lång dag med nya intryck och massa lek, släpa med dom i butiken, skrikandes och protesterandes för att sen komma hem och vara alldeles för hungriga och gnälliga. Det blir ju ingen trevlig eftermiddag för någon, varken för barnen, en själv eller dom som är på Ica.

För mig är förskolan en plats där jag lämnar barnen för att dom ska få en fin start i sina liv. En plats där dom får träffa och umgås med andra barn och vuxna, en plats där dom lär sig att växa upp med hjälp av utbildade pedagogiska ledare som lär barnen att utvecklas på bästa möjliga sätt. Förskolan är, enligt mig, ett andra hem där barnen känner trygghet och glädje. Så när folk säger att jag “lämnar bort mina barn” med en negativ ton så blir jag lite frågande, då jag anser att förskolan är en fin plats med en trygg miljö där mina barn älskar att vara.

Jag låter inte mina barn gå i förskolan för min egen skull, eller för att jag inte vill vara med mina barn (så som många verkar tro), utan jag lämnar dom där för deras egen skull för att dom vill vara där. Dom älskar förskolan och dom tycker det är kul att gå dit.

Ni måste förstå att barnen är det finaste jag har i mitt liv och det är dom jag lever för! Jag gör ingenting som skulle, på något sätt, skada dom.

Jag hoppas att detta är en förklaring nog till alla era funderingar kring varför jag “inte vill vara med mina barn när jag är ledig” och att ni slutar komma med nedklankande och frågande kommentarer. Det är alltså inte lika regler i Sverige och Norge och bara för att någon gör på något annat sätt än vad ni gör så betyder inte det att det är fel, det är bara olika kulturer och olika sätt att göra saker på.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
susannajungblom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Jeanette

  Jag förstår faktiskt inte vilka svenska regler som säger att man inte får ha sitt barn på dagis några timmar när man är ledig. Jag har 3 barn och är ledig 2 vardagar i veckan och jag har mina barn några timmar den dag jag är ledig om vi inte har några andra planer för dagen eller att mitt barn visar sig vara trött eller hängig. Jag har alltid varit öppen med detta och får medhåll från pedagogerna, det är bra för barnen att få gå regelbundet och få känna sig som en del av gruppen, det är inte kul att missa hälften av det kompisarna pratar om. Jag är inte för extremt långa dagar för barnen men att få vara där regelbundet tror jag absolut är bra. Förstår inte varför vi måste döma andra föräldrar som försöker göra det dom tycker är bäst för sin egen familj.

 2. Mathilda

  Det kvittar hur man gör så blir fan folk ändå inte nöjda. Har någon bestämt sej för att tycka du är “dålig” som lämnar dina barn så spelar det ju ingen roll hur mycket du förklarar eller skriver för då har dom bestämt sej att det är ändå mest synd om dom själva.
  Jag gillar dej och din blogg. 😉👊✌

 3. Jessica

  I Finland är det max 25h/vecka om mamma/pappa är vårdledig med syskon. Tycker det är helt perfekt, annars skulle vissa ha dem där 7-17 alla dagar, så jag tycker det är helt suveränt att det finns såna regler här. Man behöver ju såklart inte använda alla de timmarna, men summan är ju endå den samma. Vi använde 10-15 h i veckan när jag var hemma med syskon. I Finland har vi bra system! 😊

  1. susannajungblom
   Oslofru

   Men jag förstår inte vad det är som är så svårt att förstå med att man kan bestämma själv hur länge man har barnen på förskolan. Jag KAN ha barnen där 7-17, möjligheten för det finns. MEN, jag har nästan aldrig det. Jag brukar lämna barnen ca 10 på morgonen så att dom kan vara med på utomhusaktiviteterna som startar då, sen hämtar jag dom ca 14. Ibland lämnar jag inte alls. Enda dagarna som dom får vara länge är när jag är borta, men då lämnar M ca 8 och hämtar när han slutar jobbet. Så blir aldrig 7-17. Oavsett, tycker det är bra att möjligheterna finns om det skulle krisa.

   1. Jessica

    Min åsikt är att ett barn inte ska behöva vara 7-17 om ena föräldern är hemma. Varför skaffa barn då om de ska vara långa dagar på dagis när nån av föräldrarna är hemma? Vi hade storasyster 9-14 när jag var hemma och det var passligt. Därför är jag nöjd med Finlands system. Jobbar dessutom själv på dagis så har sett ett och annat.

    1. susannajungblom
     Oslofru

     Jo, men jag har ju aldrig barnen där så länge när jag är hemma. Dom är bara ca 3-4h, eller så har jag dom hemma. MEN, om jag skulle vilje hade dom fått lov att vara där 7-17.

     1. Jessica

      Jo alltså jag mena inget illa, bara förklara hur vi har det här och tycker 3-4 h är ju ingenting egentligen. Menade bara att tycker här när 25h/veckan när ena föräldern är hemma är perfekt att inte nån “missbrukar” systemet o har dem 7-17 för de tycker jag inte barn ska vara som har möjlighet att vara hemma. När vi hade 9-14 tyckte jag de var passligt också 🙂

     2. susannajungblom
      Oslofru

      Okej jag förstår 🙂 Tror faktiskt att det är bra för barnen att ha en rutiner och inte vara ifrån förskolan, utan att gå någon timma om dagen är perfekt. 🙂

 4. ICG

  Jag bor också i Norge och tycker definitivt att förskoleverksamheten verkar vara bättre här med tanke på mindre barngrupper och större personaltäthet. Jag ser det som positivt att det äldre barnet kan vara på fsk när man har en nyfödd hemma. Har man otur och har en bebis med magproblem eller liknande så är fsk i detta fall en lifesaver men man bör försöka se till att det äldre barnet ändå har så korta dagar som möjligt.

  Jag har studerat distans ett tag (har alltså pluggar hemifrån) och har därför kunnat hämta mina barn tidigt. När jag har haft ledigt har jag haft ett eller båda barnen hemma. Har bara ett av barnen varit hemma så har det andra haft en kortare dag på fsk. Jag tycker att det är viktigt att de också får lite egentid med mig.

  Det jag tycker är märkligt i ditt fall är att du är borta fyra-fem (?) dagar och när du sedan väl är hemma ändå väljer att lämna dina barn på fsk. Hade det varit mig så hade jag inte velat annat än att få spendera tid med mina barn när jag äntligen var hemma.

  Visst är det bra att dina barn trivs på fsk men kanske det bör anses som en varningssignal också- att det trivs bättre där än det de gör hemma? Nu spekulerar jag bara men enligt vad jag förstår spenderar de mycket mer tid med personalen där än vad de gör med dig och din man.

  Alla har rätt att göra som de vill men jag förstår inte hur nån förälder väljer att prioritera shopping och behandlingar framför ovärderlig egentid med sina barn. Jag skulle aldrig välja ett yrke som innebar en massa resande men hade jag varit “tvingad” till det så hade jag sett till att umgås så mycket som bara möjligt med mina barn när jag väl var hemma.

  1. ICG

   ..och är det verkligen värt att fortsätta blogga om det tar så lång tid? Jag har lite svårt att förstå hur du prioriterar.

  2. Nathalia

   Oj vad du klagar på nån du inte känner.
   Och i mina ögon är det att hoppa på en ung mamma med orden. Att barnen trivs bättre borta än hos mamma. Vad får du det inifrån?
   Ingenstans i bloggen står det att barnen heldre är borta,än hemma. Har läst denna blogg i år nu och blir så trätt på,er som skriver elakheter.

   Om hennes jobb så finns det många som har jobb dom reser i. Finns familjer där mamma är flygvärdinna och pappa är pilot.
   Låt folk leva sina liv och lägg din engi på din egen!!

   1. ICG

    Nej, jag klagar inte “Nathalia”, jag tycker bara att det är märkligt att man inte vill spendera tid med sina barn när man väl kan det. Jag har valt att studera nu när mina barn är små då det innebär att jag kan umgås mest möjligt med mina barn.

    Jag förstår faktiskt inte hur nån kan försvara att man lämnar sina barn på dagis för att få tid till att shoppa/ göra behandlingar osv. Jag hoppas innerligt att ni inte har barn.

 5. Nathalia

  Hej fina!
  Att du bara orkar förklara om och om,varför dina barn är på förskolan. När du är ledig osv.
  Det är dina och M barn och ni som gör det som är bäst för dom,ingen annan ska lägga sig i.
  Kram och ta hand om dig.

 6. Ulle

  Jag tror att barngrupperna är mindre i Norge och personaltätheten är högre än i Sverige. Arbetar själv på en fsk i Sverige och just nu har vi ett sånt tryck på småbarn – oftast 14-15 barn (3 pedagoger) och 12 barn efter klockan 16 och då är man 1 pedagog kvar (blir ju ingen bra verksamhet) – handlar nog mycket om att vi i Sverige skulle behöva öka vår personaltäthet (kostsamt) och framförallt betala mer för vår plats – idag kostar nog en heltidsplats 1200-1300.

 7. Erika

  Jag tycker att det är synd att du måste förklara dig. Jag tror att du och din man har era barns bästa för ögonen och jag förstår dig och dina behov. Jag har desamma. Jag har en “vanligt” jobb, jobbar 65% där och sen har jag mitt egna företag. Om jag inte ska få ta hand om det när jag är ledig från mitt vanliga jobb när ska jag då göra det? Jag har en liten blogg och kan verkligen förstå hur mycket tid du lägger ner och jag tycker att ni löser det med bravur!
  Gör det som passar er bäst och helt enkelt strunta i alla andra!
  Kram

 8. Emelie, 22. Blivande fru och mamma till Lilly

  Bra skrivet! Man behöver egentid ibland som förälder. Ser absolut inget fel i att du “lämnar bort” dina barn till förskolan när det behövs, det är ju som sagt det man har förskolan till och man betalar ju för det. Det är en annan sak om det händer varje dag från 07-17 bara för att föräldern inte orkar leka/pyssla/vara med sitt barn, då är det bara hemskt enligt mej då barnen är som tryggast hos just föräldrarna. Jag jobbar dygn och är ledig ganska mycket, men Lilly får ändå vara på förskolan 15h/vecka för att få träffa kompisar och slippa vara hemma med mej och ha tråkigt hela tiden då jag anser att hon aktiveras mer på dagis oavsett vad vi gör hemma. Hon går alltså två till tre dagar i veckan från 09 till 14 och det funkar hur bra som helst. Jag jobbar också mycket med bloggen och det tar lång tid, dom som inte förstår det har nog aldrig skrivit ett seriöst inlägg tidigare med samarbeten och allt vad det innebär. Som jag sa i början, riktigt bra skrivet! Kram.
  http://nouw.com/eamh/

 9. LIFESTYLE by Sessan

  Helt sjukt att du ens ska behöva försvara dig, men typiskt svenskt att bara se sina egna levesätt som det riktiga.

  Jag har jobbat i många herrans år i Norsk barnehage alltså förskola & jag måste säga att den borde få vara facit för Sverige också. Men norska föräldrar kanske är mycket duktigare att ta hänsyn till sina barn än svenska föräldrar, så dom helt enkelt slipper att staten ska bestämma över hela deras föräldraroll. Norska staten litar helt enkelt på att Ola & Kari Norman klarar att bedöma vad som är bäst för egna barn.

  Jag tycker norska föräldrar är super duktiga att ge barnen korta dagar. Den föräldern som började senast lämnade gärna & den som slutade först hämtade. I Norge slutar de flesta kontor, kommunal & statligt anställda 16 & många har sommartid & slutar 15 i sommar månaderna. Jag tyckte det var helt kanon när föräldrar kom med bilen full i matkassar & kramade sitt tröttabarn & sa -nu har jag handlat allt så nu åker vi hem & äter & myser.

  Likaså är det fruktansvärt att man tvingar barn att vara hemma med en trött nyförlöst mamma & ett skrikande småsyskon. Det är inte alls alla barn som det är positivt för, där ska förskolan helt enkelt vara mera fleksibel än Sverige & verkligen se individuellt på varje enskilt barns behov.

  Jag ogillar starkt den svenska A-4 mentaliteten när det gäller barnomsorg, för jag vet att det inte är det bästa för alla barn & föräldrar.

  Hälsningar en som bott i Norge sedan 1991

  1. susannajungblom
   Oslofru

   Jag är 100% enig i allt du skriver och kunde inte formulerat det bättre själv! Tack för din kommentar!

 10. Linn

  Jag är utbildad förskollärare & mitt jobb är inte att döma föräldrars val. Men i Sverige är förskolan till för barn den tiden som föräldrarna arbetar eller studerar + restid och ingenting annat. Vill man ha egentid & handla, gå på spabehandlingar, träna, sova, ta en fika whatever så får man skaffa barnvakt. Punkt. Förskolan är fantastiskt bra för barns utveckling på många plan men all forskning visar på att för långa dagar i förskolan inte är bra för barn oavsett hur roligt dom tycker att det är.

  1. susannajungblom
   Oslofru

   Men om man är ensamstående, är det andra regler då? En ensamstående mamma måste känna sig helt utsliten om hen aldrig får tid för sig själv..? Aktiviteter eller hobbys kan man ju bara glömma då, för så fort man blivit förälder så får man alltså bara tid till jobb och barn.

   1. Helen

    Precis! Har oxå undrat hur ensamstående mammor/pappor fixar allt?? Förstår verkligen att dem måste ha det så otroligt tufft som alltid har hand om barn eller är på jobb!

   2. FT

    Hur kommer det sig att du inte bemöter den forskningen som handlar om ankytning, trygghet och långa dagar för barn på förskola?

   3. Linn

    Nej, det är samma regler för alla oavsett om du är ensamstående eller inte. Iaf i min kommun. Jag vet inte hur det ser ut med personaltäthet & arbetsbelastning i Norge jämfört med Sverige. Men anledningen till dom svenska reglerna är ju förutom forskningen kring barn & för långa dagar på förskolan, oxå baserade på en oerhörd brist på utbildad personal & vikarier, stora barngrupper & alldeles för lite tid för barnen & alldeles för mkt tid på kring uppgifter såsom diska, städa, tvätta, beställa varor, ringa vikarier, skruva upp hyllor, planera, organisera, dokumentera, reflektera, analysera, osv osv (vilket inte är föräldrars sak att lösa men eftersom det är politik & föräldrarna är en stor väljargrupp så är det ju på ett sätt deras val).

 11. Mikaela

  Sen måste jag säga: Ni som tydligen ha delar middag varje dag efter hämtning. Börja planera kanske? Storkok? = hämta o gå hem o värm middag. Tidsbesparande om något hörni…

 12. Susanna

  Tack för det urförliga svaret! Jag menade inget negativt med min fråga, jag var mest nyfiken. Men förstår också att du ofta får höra negativa kommentarer om barnens tider. Jag tycker väl du ch din man spenderar massa tid som familj och med era barn! Förskola är också nyttigt. Min son går varannan vecka ganska få timmar då vi har en veckodag ledigt var och jobbar lite kväll så då behöver vi inte ha fler timmar, men den veckan gör ju att han får lite sämre rutin och han är svårare att både lämna och hämta. Sen betalar ju ni ganska mycket för platsen, självklart vill man ju då utnyttja det man betalar för så länge barnen gillar att vara där! Det jag tycker verkar bättre i Sverige är att för mindre än halva eran summa i månaden får vi ha våra barn på förskolan max 40 timmar i veckan och då ingår frukost, frukt, lunch, mellanmål och mera frukt och knäckemackor beroende på tiderna dom är där.
  Har du lyssnat på Pappapodden? Dom killarna som har den är ju frilansare och har ju avslöjat att dom tränar eller fikar när barnen är på förskolan eftersom dom inte har fasta arbetstider. Det stör mig en del eftersom vi som sagt har regler här. Dom borde kanske vara tysta om hur dom spenderar tiden när barnen är lämnade.
  Jag räknar inte din blogg som egentid, den är en del av ditt arbete. Tack igen!

  1. Mikaela

   Men om de har möjlighet o träna mitt på dagen? Skulle det inte störa mer om barnet blev hämtat o lämnat mitt i förskolan? 🙂

   1. susannajungblom
    Oslofru

    Tycker det är lite väl stränga regler. Träna är nyttigt och får oss att må bra, det borde vara okej att göra detta under förskoletiden. När ska man annars träna?

  2. susannajungblom
   Oslofru

   Hej, Så kul att du uppskattar mitt svar. Jag är enig i att man borde följa reglerna och att dessa pappor som du berättar om kanske borde hålla sina sysslor för sig själva så att folk inte reagerar. Men här är inte reglerna lika så därför pratar jag öppet om hur jag är och vad jag gör.
   Jag kan förstå att det blir svårare att lämna din son när han är där så sällan, det var likadant för Filip när han gick 50% i början.. Han kom aldrig in i gruppen och kände sig utanför, vilket ändrades så fort han började 100%.

 13. Gunilla

  Reglerna är olika o jag tror att det blir mindre stress om tiderna är mer flexibla som i Norge. Att inte behöva stressa efter jobbet och vara helt slut när man kommer hem.

 14. Linda

  Jag tror att jag skulle tycka det var bra att kunna ha min dotter på förskola lite längre när hon väl börjar där nu i Maj för som sagt att kunna svänga in på affären och handla middagen innan man hämtar henne vore ju inte fel, då min sambo jobbar i annan stad och inte är hemma före 18 om kvällarna då blir det sen middag för en liten 1 åring om man då ska åka och handla när han kommit hem. Visst klart man kan gå och hämta dottern på föris och sen handla, men om man jobbat en hel dag så kan det ju vara ganska skönt att det är klart och bara gå hem med dottern för att det är fixat med inköp redan innan.
  Sen är det ju faktiskt så att det är olika regler i olika länder så det är ju inte så konstigt om det även ser olika ut på förskolorna. Norge har ju säkert andra regler på andra saker som är sämre än de vi har i Sverige.
  Jag förstår att man vill ha egen tid när man jobbar olika tider om dagarna, jag jobbar inom vården och då är det dag, kväll, helg och storhelger som gäller som man kan få jobba och oftast om man ska jobba helg eller har jobbat helg så har man en dag ledigt då ska du hinna allt det där andra med hemmet så i slutänden så hade du ingen ledig tid egentligen.
  Sen är det ju som så att sambon också hjälper till hemma, men om man är hemma kl 18 på kvällarna och har små barn hemma så drar du ju inte igång och städar då utan det faller sig ganska naturligt att jag tar det som slutar tidigare om dagarna då jag jobbar dag. Sen är det ju faktiskt inte hela världen om det inte blir städat ibland heller.
  Kram Linda
  Tycker det är trist att folk inte får göra som de vill utan att andra ska lägga sig i det………

 15. Helen

  Kul att höra skillnaderna mellan Sverige och Norge, har oxå undrat över dessa. Det finns ju inga föräldrar som vill sina barn illa.. alla gör det som dem tror och tycker är rätt för sitt/sina barn. : ) Kul att höra dina åsikter!

 16. FT

  Barn mår bättre hemma med sina föräldrar i låg ålder, oavsett hur kul de tycker förskolan är.
  Finns ingen anledning att ha barnen där för att göra ansiktsbehandlingar, det får man göra när partnern är hemma.
  Konstigt att t.ex. Blondinbella och andra bloggare hinner med så sjukt mkt mer trots att de bloggar, 3 timmar för ett inlägg låter inte så effektivt…
  Städar aldrig din man? Verkar ju rätt illa om du alltid får göra allt det du räknar upp plus jobba plus blogga o han gör…vad?

  1. susannajungblom
   Oslofru

   “Blondinbella” gör också ansiktsbehandlingar mm, så det var en konstig jämförelse. Min man gör allt det jag gör när jag är borta, plus att han har ett fulltidsjobb som kräver mer än ett fulltidsarbete. Han är mer värd och gör mer än vad jag någonsin kan göra. Jag är borta 5 dagar, hemma 4, vilket innebär att han har mer ansvar hemma än mig.