Barnbilder på sociala medier – Är det okej? – Susanna Jungblom

Susanna Jungblom

Barnbilder på sociala medier – Är det okej?

Godmorgon,

Efter frukost så skulle jag plocka fram datorn för att bloggen och med brist på inspiration så var det ju väldigt passande att Filip ropade “Mamma, mamma, ta kort på mig!” 

Det är mycket snack angående om det är okej eller inte att lägga upp bilder på sina barn på internet och sina sociala medier och jag var väldigt osäker på det till en början när Filip låg i magen. I starten så hade vi låsta profiler där vi la upp några få bilder, men tänkte först att vi inte skulle visa hela världen. Men till slut så ångrade vi oss då det var så svårt att låta bli att visa alla hur stolta vi var över vår son. Vi ville ju visa alla hur fantastisk han var och det var då som bloggen startades och det har blivit mer och mer naturligt för mig och familjen att visa upp oss, vilket jag anser är helt okej.

Jag menar, som jag alltid gör när det kommer till barn och familjer, att man gör det som man anser är bäst för var och en.

Så länge vi visar fina bilder som jag vet att barnen inte kommer att skämmas för i framtiden så måste det ju vara helt okej.

Jag får ibland höra argumentet att det i dagsläget är väldigt populärt bland arbetsgivare att kolla sin eventuella kandidat på sociala medier innan dom går vidare med en anställning. Självklart är detta någonting man måste tänka på, men jag tror däremot inte att det skulle skada mina barn i framtiden om jag lägger upp fina profil- eller miljöbilder på dom nu när dom är små. Varför skulle en arbetsgivare döma dom från när deras mamma la upp bilder på dom från barndomen? Jag tror snarare att det är bilderna som dom själva kommer att publicera i tonåren som kommer påverka hur vida dom får en arbetsanställning eller inte tyvärr.

Nu tycker ju dessutom Filip att det är kul att stå framför kameran så då är det ju nemas problemas och den dagen han eller Oskar ber mig sluta eller säger till mig att dom inte tycker det är kul så slutar jag.

Hur tycker ni? Ni som själva är föräldrar, lägger ni upp bilder på era barn på era sociala medier? Om ni inte gör det, hur resonerar ni då?

Jag ska lämna barnen i förskolan någon timma idag på morgonen för jag ska på föräldramöte med Filips pedagogiska lärare. Det ska bli väldigt intressant att höra hur det går för honom och framför allt ska vi prata om hans språkutveckling. Han var/är nämligen lite sent i språket vilket dom tror beror på att svenska och norska när så nära varandra, men samtidigt är två helt olika språk. Han får lära sig norska på förskolan och så pratar vi svenska hemma vilket kan bli lite förvirrande och sakta ner språkutvecklingen. Så idag ska det bli intressant att höra från en professionell pedagog hur hon anser att det går.

Barnen har insisterat på att få bananpannkakor i sin matlåda, så då är det väl bara för mig att ställa mig framför spisen. Trevlig fredag allihopa!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
susannajungblom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Mirre

  Jag lägger ut bilder på vår tös, men jag håller mig inom gränser precis så du skriver. Samt samma där när jag skriver om henne, just nu kan jag skriva lite extra om att hon är trotsig, men det är ju en fas, det är ju inte hon det är ju inte något som kommer stanna kvar,så känns ok att skriva om. Men ex om hon skulle ha problem framåt i skolan, eller andra saker osv det kommer jag inte skriva om för det är något som kan förstöra för henne, så exakt man får tänka till vad och vilket man skriver om

  Min syster vill inte att man lägger ut bilder på hennes barn, de är istället väldigt sparsamma med det, jag fick lägga ut ett då man såg bakhuvudet bara osv, så det är ju upp till var och en

 2. Lotta

  Mina barn var i tioårsåldern innan jag la ut bilder på dem. Då visste de vad det handlade om och sa att det var ok. Sen beror det såklart vad det är för bilder som läggs ut. Ett riktigt bottennapp var en bild någon delat på Fb. Sonen var trött efter att ha blivit firad hela dagen och somnat på toastolen. Det fotade hans kära moder och delade på Fb! I mina ögon har den mamman ingen som helst respekt för sin son.

 3. Karina Sebjørnsen

  Jeg har valgt å ikke legge ut/slutte å legge ut bilder på nettet av mine barn (legger bare ut bilder der man ser bakhodet) etter at jeg fikk høre om en som opplevde at bilder av personens barn ble misbrukt i det pedofile miljøet. Helt for jævlig at mennesker kan gjøre noe slik, men noen folk er syke!

  Videre synes jeg det er helt opp til en selv hva man gjør, så lenge man ikke legger ut bilder der ungene gråter, er syke, er uten klær eller annet som ikke passer seg. 🙂

  1. susannajungblom
   Oslofru

   Fy så fruktansvärt hemskt!!

   Ja, det är såklart väldigt viktigt att endast lägga upp passande bilder såklart..

 4. Liv Ringström

  Jag lägger ut bilder men försöker tänka på vilka bilder jag väljer just för att barnen inte ska behöva “skämmas” av dom längre fram.

  Sen är de ju så att barnen vet ju inte vad det betyder så dom kan inte ta ställning , säga bu eller bä och därför tycker jag det är viktigt att välja rätt både i text och bild när man publicerar på och om barn.

  Oavsett om man väljer att dölja eller publicera så gör man rätt om det känns rätt för en själv och kag säger som du , säger mina barn nej då är de nej, min äldsta kan idag komma och säga att jag bara får ha en viss bild för mig själv och inte visa andra och då sparar jag den i ett album bara 🙂 andra gånger är hon så nöjd och stolt så hon vill att hela världen ska se 😉

 5. FT

  Eftersom barn inte förstår innebörden av att läggas ut för hela världen att se så kan de heller inte ta det beslutet. Att de tycker det är kul att bli fotade är för att de får bekräftelse och kanske ser det som en lek men de förstår ju inte vad bilderna används till.
  Att Blondinbella väljer att inte visa sina barn tycker jag är jättebra men hon är ju å andra sidan känd.
  Jag är tvådelad. Tror inte det är världens undergång och så ser världen ut idag att allt ska visas upp på nätet men samtidigt är det på ett sätt integritetskränkande för barnen. I slutändan handlar det väl om huruvida det är nödvändigt eller ej? Att släktingar, familj och vänner vill följa barnen är ju en sak (då kan man ha en stängd blogg för dem med bilder på barnen) men övriga världen kanske inte är lika intresserade av andras barn eller att se bild efter bild på dem?

   1. H

    Oj vilken otrevlig kommentar till en läsare som bara ger sitt perspektiv o svarar på din fråga som du ställde till dina läsare…. 🙁