BF – Högt blodtryck och rädd – Susanna Jungblom

Susanna Jungblom

BF – Högt blodtryck och rädd

Ännu en hemsk natt efterföljt av fruktansvärt jobbiga nyheter från BM.. Jag har alltid haft lågt blodtryck men nu har jag fått högt blodtryck. Vi tog det flera gånger under en timmas tid och det gav samma resultat – mitt blodtryck är högt. Vi kollade om det fanns protein i urinet, men det var det inte vilket är tur för då hade det varit havandeskapsförgiftning. Men att jag fått högt blodtryck var oroväckande och något vi måste hålla koll på.

Jag skulle höra av mig om jag fick huvudverk eller flimmer framför ögonen, men om inte skulle jag komma tillbaka på torsdag. Om jag fortfarande har högt blodtryck då så skulle dom koppla in läkare.

Jag är orolig, rädd, har ångest, har högt blodtryck och mår både psykiskt och fysiskt jävligt dåligt. Ändå vill dom inte hjälpa mig att sätta igång förlossningen, utan jag ska fortsätta gå och vara rädd för min och min bebis hälsa bara för att? Varför är det så här i Sverige!?!!!

Det hemska är att när man läser om högt blodtryck så ÄR det bättre att ta ut bebisen än att låta han vara kvar i magen. Så varför hjälper ingen mig?

“Att sätta igång förlossningen hos gravida kvinnor som fått högt blodtryck eller tidiga tecken på havandeskapsförgiftning tycks vara bättre än att avvakta – om graviditeten är i ett sent skede.”

“Vid preeklampsi får kvinnan högt blodtryck och protein i urinen. Tillståndet kan utvecklas till havandeskapsförgiftning som i värsta kan leda till att modern och fostret dör.” Källa: dagensmedicin.se

Att vara så här höggravid, ensam, rädd och samtidigt känna att varken min barnmorska eller förlossningen vill hjälpa mig gör att jag känner mig oerhört hjälplös.

Det här har varit dom värsta dagarna i mitt liv och jag önskar verkligen att ingen gravid kvinna, någonsin skulle behöva känna såhär… Jag är seriöst väldigt orolig för hur detta kommer sluta och det är fruktansvärt att sjukvården i Sverige inte har större förståelse för sina patienter. Nu önskar jag mer än allt i världen att jag fortfarande bodde i Norge där jag vet att jag hade fått den hjälp jag förtjänar.

Ledsen att det står så ,mycket hemskheter i min blogg nu, jag försöker variera med positiva saker som händer i mitt liv, men det är svårt när rädslan och ångesten tar över…..

Uppdatering: BM ringde och bad mig komma tillbaka imorgon för en ny bedömning. Det var inte rätt att jag skulle behöva vänta till torsdag vilket känns skönt. Så vi får vänta och se vad som sägs imorgon igen….

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
susannajungblom

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. M

  Jag fick havandeskapsförgiftning i v 20.
  Kräktes. Huvudvärk. Örontjut. Högt bltr.
  Blev inlagd i v 35 och akutsnittad i v35.
  Bebis lågt hjärtslag. Jag hade skyhögt bltr trots mediciner i dropp.
  Dotter nu 21.5 år
  Har dock språkstörning.

  Vet nu att läkare gärna väntar för länge. Så stå p dig. Kram

 2. Jennifer

  Hej! Jag hade högt blodtryck under hela min graviditet, åt 3 olika mediciner. Men både jag och bäbis mår bra idag. Vet verkligen hur du känner, och man får bara upp katastroftankar. Försök att tänka att det bara är tankar. Nu är det inte långt kvar, 💕

 3. Amanda

  Å hoppas det snart drar igång, förstår verkligen din oro…! Men man får försöka vara så positiv det går. Vem har sagt att det är en utskrvnibgstid på 6h på Östra? Jag har själv fött båda mina barn där varav senast det sista i feb i år, jag fick vara kvar så länge vi önskade och vi hade en jättepositiv upplevelse (blev igångsatt på bf +15). Dessutom har de en av landets bästa förlossningsavdelningar med all specialist sjukvård, känns väldigt tryggt tycker jag! Hur som lycka till och försök stå på dig!

  1. Amanda

   Vill tillägga att min kille självklart också fick stanna 🙂 Läste precis på deras hemsida och det står inget om det däremot att man absolut tidigast får åka hem efter 6 h om man vill då men man stannar till man är redo.

  2. susannajungblom
   susannajungblom

   BM sa det..? Har även fått ett intryck från många omföderskor att man inte blir tatt bra hand om, vilket skrämmer mig. Men så fint att du hade en bra upplevelse därifrån! Kram ❤️

   1. Amanda

    Ok vad konstigt, alla jag känner har fött där även omföderskor och har inte hört ngt negativt! Kanske BM säger så för att de inte ska bli för många som istället väljer att åka dit…? Kan ju vara ett bra alternativ om du upplever att du blir bemött dåligt hos Borås igen menar jag. Lycka till idag, är iaf avundsjuk på dig som får gå igenom en till förlossning 🙂 Forstår att du har ont och att det är jobbigt för dig men det är ändå väldigt spännande med väntan men jag hoppas du inte behöver vänta för länge!

 4. Maria

  Med tanke på hur dåligt bemötande du får i Borås (för det är väl dem du har pratat med?) tycker jag att du ska ta kontakt med förlossningen i Göteborg istället för en annan bedömning. Det är helt ofattbart att de låter dig lida på detta vis, dels mtp blodtrycket, men främst mtp ditt mående. Detta kan ju eskalera till en förlossningsdepression. Jag tycker att du ska ta kontakt med Göteborg med en gång och kräva en igångsättning, samt ringa hem din man- det kan ju varken vara bra för dig eller dina barn när du går runt ”själv” och mår så dåligt.. :/

  1. susannajungblom
   susannajungblom

   Vill inte föda på Östra då utskrivningstiden är 6h efter förlossning.. Min man pratade med Borås idag så vi får se efter bedömningen från BM imorgon vad dom säger. <3

 5. anna

  Tyvärr, säger som alka andra stå på dig. Efter min senaste förlossning höll jag på att få blodförgiftning, hade feber 39-40,2 Efter jag har ring till de i en vecka ( fick alltid till svar att det är amningen som kommer igång) åkte jag in och vägrade åka hem först jag träffar en läkare. Efter timmar av diskussioner med barnmorskor tog de äntligen tempo på mig. Två läkare och flera andra var där bara på några minuter. Så tråkigt att man är misstrodd när man verkligen behöver hjälp. Lycka till med förlossningen! Och ger inte upp först det känns bra för mig!

  1. susannajungblom
   susannajungblom

   Oj herregud.. Efter att jag delat med mig av hur jag har det så har det trillat in historier från andra höggravida som fått dåligt bemötande.. Känns så fruktansvärt att det är så här… <3

 6. Jessica

  Stå på dig! Du kan absolut kräva att de sätter igång dig, för nu är det faktiskt fara för både dig och ditt barn. Du är fullgången och barnet tar därför mer skada av att stanna kvar i magen än att få komma ut. Och såväl din kropp som ditt psyke kommer också må bättre av det. Ge dig inte, sjukvården är förjävla bra på att snacka bort och få dig att bli osäker. Låt dem inte!

  Jag hade blivit lovad ett kejsarsnitt vid graviditet nummer två, då den första gick fort (hann inte få smärtlindring alls) och jag blev så traumatiserad att jag inte knöt av till min son och fick en svår förlossningsdepression. Men nu när jag åkte för att träffa läkare (Varberg) i vecka 30, så vägrade de och nekade mig. Jag var förstörd. Tror jag grät hysteriskt i en vecka, orkade inte jobba och åt absolut ingenting. Funderade på att försöka framkalla en abort, så illa var det..
  Sen tog jag mig samman och begärde att få träffa läkaren igen, där jag accepterade att jag inte kunde få mitt kejsarsnitt, men jag krävde att få bli igångsatt istället. Vägrade ge mig och till slut beviljade de att jag skulle få komma in för bedömning i vecka 39, ser det gynnsamt ut sätter de igång mig då. Annars väntar vi en vecka till, kollar igen, och då sätter vi igång mig vare sig tappen är mogen eller inte. Du har ju dessutom fysiken OCH psyket du kan trycka på, du förtjänar att få bli igångsatt nu. Håller tummarna för att du snart har din son på utsidan <3

  1. susannajungblom
   susannajungblom

   Men jag förstår inte varför dom gör så? Varför vill dom inte mitt och bebisens bästa? Jag kan inte förstå det, men har läst att många barnmorskor är emot igångsättning för att det blir mer jobb då.. helt sjukt om det stämmer och att vi som är gravida och rädda ska behöva må så här på grund av det.. speciellt när det är en fara för bebisen.

   Oj herregud. din situation låter inte heller särskilt kul.. kämpa på du med kära du, massor med kramar och lycka till <3

 7. Bella

  Men varför skickar inte din barnmorska en remiss till spec mödravården för bedömning av igångsättning? Jag sa bara att jag var orolig för att gå över tiden allt för mycket och för att bebis skulle vara stor. Fick tid tid två dagar senare på Danderyd.
  Stå på dig mot din barnmorska imorgon och se till att hon skickar en remiss!

  1. susannajungblom
   susannajungblom

   Det känns som att jag pratar med en vägg när jag är där. Trots att jag gång på gång berättat om hur jag mår och om min oro så bryr dom sig inte och gör ingenting… 🙁

 8. Anita

  Säg att det är Du som spelar huvudrollen här och Du är den enda som vet hur orolig Du är! Det sade jag! Och då insåg de vem som skall ha hjälp nu o tvärt!

  1. susannajungblom
   susannajungblom

   Nej det verkar inte som det. Känns som att dom är väldigt mycket emot att sätta igång av någon anledning….