Att lämna på förskola

Godmorgon,

I förrgår hade jag föräldramöte i förskolan för att höra hur det går med Oskar och Filip under dagarna. Det mesta var positivt, men en sak som är lite problematiskt till tider är att lämna pojkarna på morgonen. Det är ofta ledsna miner och det är svårt att säga hejdå. Detta beror nog en hel del på mig och mina känslor som smittar av sig när vi ska säga hejdå. Detta gör att avskedet ofta blir utdraget och det blir svårare och svårare att gå. Vi vill kramas mer och mer och till slut håller Filip fast mig och vägrar släppa taget. Vi kom fram till att det kunde vara smart att försöka göra lämningen lite kortare så att den här seperationångesten inte ska bli så stor.
ö

Jag pratade med M som har det betydligt mycket lättare än mig att lämna på morgonen och han sa att han börjar redan hemma när vi vaknar på morgonen med att förbereda barnen på vad som komma skall. Så idag har jag försökt med det. I bilen var det bara glada miner och dom tyckte att det skulle bli såååå kul att få komma till förskolan och leka med dom andra barnen. Dom visste att lämningen idag skulle gå fort och vi skulle se hur snabba vi kunde vara med att lägga fram alla kläder osv som skulle förberedas inför dagen. Båda pojkarna kände sig redo att anta utmaningen med en snabb lämning.
Det gick bättre än vad det brukar att göra så jag kände mig otroligt lättad när jag gick därifrån idag. Jag vet ju att barnen har det väldigt bra där när jag väl har åkt, men det skär ändå i mammahjärtat när pojkarna gråter och ber mig att stanna..

Har du något tips på hur man kan underlätta och göra lämningen på förskolan smidig?

Nu är jag i alla fall hemma och ska ta tag i lite studier och sen har jag några ärenden på stan. Tillbaka till "ledigheten" efter min arbetsdag igår. Känns skönt!

Gillar

Kommentarer

Nat
,
nä inga tips, tycker inte om att lämna dem där heller och mina är ofta lite ledsna när jag säger hej då, fast nån gång i 6-årsåldern släppte det för äldsta och de två senaste åren springer han iväg till skolan varje dag. Även för vår snart 5-åring går det lättare och lättare. Lillan på 2 1/2 är lite ledsen vid varje lämning ibland mer och ibland mindre. Det som funkar bäst är att lämna till en favoritpedagog och ge typ lite pussar och kramar och sen halvsnabbt gå därifrån. Ibland funkar dock inte det heller och jag blir kvar länge i långa kramar och tårar och det värker i magen och det känns verkligen fel att lämna dem där. Enligt pedagogerna går det ledsna bort fort så jag lutar mig mot det när jag får ångest av at lämna dem
susannajungblom
,
Exakt likadant är det för oss <3