Beröring och närhet

Godmorgon,

Hoppas att ni mår bra allihopa och är friska och krya.

Dagens tips för ett hälsosamt liv är att beröra och vara lite mer nära. Framför allt vill jag slå ett extra slag för att vara nära sin partner och visa mer kärlek till varandra. Nu menar jag inte att man måste just pussas, utan det kan vara att man håller hand, kramas eller bara gosar med varann.

Har man ingen partner som man kan pussas med så är det ju väldigt mysigt att kramas med en vän eller familjemedlem. Kanske inte helt optimalt nu i coronatider, men om vi bortser från att världen är lite annorlunda nu så är närhet i det stora hela väldigt nyttigt för oss och vårat välmående.

Just beröring och närhet har man forskat på och kommit fram till är livsviktigt för människan. Ett liv utan närhet och utanför ett socialt sammanhang ökar risken att dö i förtid. (källa 1177)

Dyker man djupare in i vad det är som händer i kroppen när man blir berörd så handlar det kortfattat om att huden skickar signaler till hjärnan. Närhet är därför livsviktigt för barn då nervsystemet behöver beröring för att utvecklas.

När man blir berörd frigörs även "må-bra-hormonet" Oxytocin och blodtrycket och stresshormonet Kortisol sjunker. Beröring får oss helt enkelt att känna oss trygga, vi får bekräftelse, kärlek och en känsla av att känna oss omtyckta och omhändertagna. Och vem vill inte känna så?

Gillar

Kommentarer