Föräldraledig med syskon på fritids/förskola

Godmorgon,

Nu denna veckan så börjar ju den där vanliga svenska regeln gälla för oss med barnen. Filip har inte rätt till fritids och Oskar får bara gå 15h på förskolan. Detta kan man ju tycka vad man vill om och vad jag har förstått är meningarna delade.

Vi är ju inte vana vid den här regeln från Norge då barnen fick gå så som dom ville oavsett om man var ledig eller jobbade. Nu när vi bor i Sverige så har vi förstått vad det är som gäller och kommer såklart att förhålla oss till dessa regler, vare sig vi önskar det eller inte så har vi ju inget val precis.

Det jag tycker är synd med regeln är ju att barnen älskar att få vara på fritids och förskola. När jag berättade för Filip att han inte får gå på fritids längre så blev han såklart ledsen för det är där han umgås och har det roligt med sina vänner. Han frågade om han inte snälla kunde få gå någon gång ibland, men tyvärr så får han ju inte det. Oskar är likadan, han skulle gärna vilja gå och leka med sina kompisar under dagarna, men det får han inte, bara 15h/vecka, vilket inte är särskilt mycket egentligen.

Detta är alltså en regel som drabbar dom stora barnen och vad jag har förstått på många familjer så har det skadat förhållandet mellan barnen och deras vänner då dom missar mycket som dom tidigare fått vara med på. Det är synd. Jag förstår inte varför barnen som har rutiner och bra dagar att förhålla sig till måste ändra på sin situation bara för att dom får ett litet syskon.

Nu när vi har fått våran lilla bebis så vet jag ju själv hur lite sömn jag fått på nätterna och vad utmattad jag varit på dagarna. Under dagarna har jag dessutom ammat och pumpat konstant, så när ska jag ha tid att hitta på roliga saker med dom stora barnen när dom måste vara hemma? Om jag får sova på nätterna och om amningen kommer igång ordentligt så att jag inte ska behöva pumpa i tillägg så ska det säkert gå fint. Jag ska göra allt i min makt för att barnen ska ha det kul när dom är hemma med mig och Adam. Men, det är ju synd att dom inte kunde fått vara någon timma på fritids och förskolan dom dagar som man får sova dåligt och behöver återhämta sig för att orka med.

Att vara en nybliven trebarnsmamma innebär mängder av nya rutiner som man måste lära sig att hantera. plus att man dessutom skulle önska lite tid för sig själv och sin bebis i lugn och ro efter en vaken natt. Jag är ju dessutom ensam med barnen på veckodagarna och får ingen avlastning så den tiden som jag har haft till att vila under dagarna som pojkarna varit på skola/förskola har varit guld värt för mig. Nu, dom kommande veckorna (eller rättare sagt månaderna) så kommer det bli tufft och jag är rädd för hur min kropp och själ kommer att orka. Men jag är ju inte ensam om att ha det så här, jag tycker bara att regeln är dum och där har Norge betydligt sundare värderingar än Sverige. Barnen som har en fungerande vardag ska inte behöva få den avbruten och en nybliven förlöst mamma ska inte behöva den extra stressen det innebär att vara uppfinningsrik och påhittig när man helst bara vill ligga och vila med sin förvirrade amningshjärna.,,

Jag menar ju bara att förskolan är bra för barnen, dom älskar att vara där och jag vill inte att dom ska missa något och jag tror att det hade varit för barnens bästa om dom kunde få gå dit någon timma varje dag.

Men eftersom det inte finns någonting att göra åt saken så får vi helt enkelt göra vad vi kan för att göra dagarna så bra som möjligt och jag är säker på att pojkarna har det mysigt här hemma också såklart. Dom vet att mamma är lite trött och att jag måste mata lillebror mycket, men att jag får göra så gott jag kan.
Som tur är så är barnen väldigt påhittiga och leker bra själva. Filip har sån himla härlig fantasi! Som härom dagen när han sa att han skulle göra något hemligt för familjen. Han hade skrivit "Hemligt Filip" i kalendern för några veckor sen och i lördags var det äntligen dags för att få veta vad detta hemliga var. Han ringde till sin morfar som kom och hjälpte honom att handla och sen fick jag, Oskar, pappa och Adam vänta tills han hade gjort i ordning och sen ropade han att vi kunde komma ut. Han hade köpt lördagsgodis till han och Oskar och så hade han gjort iordning fruktfat till hela familjen. Allt detta fina för att han tyckte att vi var snälla. Goingen!

Så, med tanke på barnens underbara fantasi och att dom visar förståelse för att det kanske inte blir så mycket lek om vi inte har sovit bra så ska nog dessa vardagar gå alldeles utmärkt här hemma! Meeeen, det gör inte den här knasiga regeln försvarbar för det ;)

Viktigt! Nu önskar jag INTE att få massa påhoppande kommentarer på grund av mina åsikter kring dom svenska reglerna när det gäller syskon på förskola/fritids. Att få höra "Du borde inte skaffa fler barn om du inte orkar/vill ta hand om dom" "Vill du inte vara med dina barn?" osv, osv är väldigt onödigt då mina barn betyder ALLT för mig och jag endast vill deras bästa.

Idag däremot som Oskar skulle gått 5 timmar så fick vi vända i dörren eftersom hans fröken kom och berättade att någon hade spytt i trappan. Typiskt, men jag vill inte riskera att någon i familjen blir smittad, så vi gick hem igen. :)

Gillar

Kommentarer

Bummy
,
Du kan lätt komma runt det. Skriv upp dig på en kurs på högskola/uni (distans helst) så kan du ha barnen på fsk och fritids mer. Der enda är att du inte får ta föräldrapenning de timmar som de går där. För dessa timmar ska du "plugga". Sen hur aktiv du är eller om du klarar kursen eller inte spelar ingen roll. Jag har gjort så. Jag skrev upp mig på en distanskurs (sen anmälan till en Kurs med platser kvar för mitt samvete ville inte att jag ska ta någon annans plats) och så har jag min stora på fsk typ 6 timmar per dag istället 4 dagar i veckan och tar istället ut föräldrapenning fre-sön. Jag har sparande sen innan så jag behöver inte ta ut full föräldrapenning för att få det att gå runt ekonomiskt. Men jag är inte aktiv alls på kursen. Plus att du får studentkort med rabatter överallt som en bonus. Du kan fortfarande söka till nästa termin! Gör det! Jag är ensamstående med en 3åring och min yngsta på 10 månader så därför jag gjorde så. Plus ingen Annan hjälp. Det gör mycket för en!
Majsan
,
Det knäppa är att det är olika i olika kommuner. Vissa har 15h/v andra 30h/v Vissa Fsk väljer att lägga 3h/dag andra 5h 3 dagar i veckan. Så det är lite upp till varje Fsk att bestämma.
Amanda
,
Ja 15 h/ v är inte så mkt, blir inte mkt tid kvar att bara vara och mysa när man fixat med allt praktiskt. 20 h/ v hade känts skönt tycker jag. Men får du inte ha fullt första månaden? Det får man iaf i Göteborgs kommun, men vet att det kan skilja mkt. Hur som, jag är själv förskollärare och förstår varför reglerna finns, det är galet stora barngrupper och vi förskollärare har fullt upp så att ha några 15 h barn på varje avdelning gör stor skillnad och är guld värt Förskolan är ju till för de som har föräldrar på jobb. Hur skönt det än hade varit att få ytterligare några timmar i veckan så går det inte ihop ekonomiskt... Men försök att lägga bort ditt dåliga samvete, behöver du vila i soffan när Adam sover så gör det, det brukar jag göra när min bebis sover och 3 åringen ser på tv. Dina pojkar är så nöjda med att bara få mysa hemma och så har de ju faktiskt varandra och tids nog kan ni komma ut på lite utflykter, öppna förskolan och liknande det gör ju gott för en som mamma med så kan barnen få leka av sig lite☺️ Hur trött jag än är när jag vaknar så får jag så mkt energi av att komma ut och få lite dagsljus och kanske träffa någon. Och ja glöm inte ta hjälp av nära och kära, spec eftersom du är själv på veckodagarna, så att du hinner ladda batterierna Glöm inte man är bara människa så sänk kraven så kommer det gå bra, kram och lycka till!
Linn
,
Men du jobbar väl delvis eftersom du har dina sociala medier? Då borde du väl få ha barnen mer? Man kan även få rätt till utökad tid på förskolan med ex intyg från BVC, bara ett tips!
susannajungblom
,
Förstår verkligen att du gjort så då jag vet hur tufft det är när man är ensam på dagarna. Det underlättar ju massor att få ha dom stora barnen en stund på förskola/skola och även barnen tycker ju det är roligare så. <3
susannajungblom
,
Jo jag har märkt att det är olika. 15h är för lite tycker jag.. 25 hade funkat toppen med tanke på att dom kunde fått gå 5h/dag då.
susannajungblom
,
A nä det är fullt dom två första veckorna bara.. Tack snälla för din kommentar, det gör att jag i alla fall förstår varför regeln finns. Denna veckan har ju Oskar varit hemma eftersom det går magsjuka på förskola och det har gått jättebra. Så det ska nog inte bli några problem för oss trots allt 😊
susannajungblom
,
Jo jag jobbar med mina sociala medier, men tar inte ut lön eller något så har fulltid föräldraledighet. Säger du det? Visste inte att bvc kunde hjälpa med det..? Ska höra med dom 😊 kram
maria
,
Hej! Jag är förskollärare, såhär ”brukar det vara” alltså ett vist antal timmar (15h förskola i ert fall) men om man av särskilda omständigheter av någon anledning har behov av att frångå 15h så är det fsk rektor som tar beslut. Man kan alltså prata med förskolans rektor, be om ett möte och så tas beslut efter just er situation.
Maria
,
Förskolans rektor efter samtal med er kan besluta att utöka från 15 h till fler timmar på förskolan. Det kommer beslutas utifrån varje enskilt fall om behov anses föreligga. Med vänlig hälsning, Maria förskollärare