Förskoleregler Norge vs Sverige

Godmorgon,

Det här har blivit standard med Oskar den senaste tiden. Han vaknar svintidigt, väcker mig (eller M, vi turas om) och så vill han gå upp. Det är ingen idé att försöka få han att somna om för han SKA upp.

Men sen förstår ni, sen när man har gått upp, druckit några koppar kaffe och börjat vakna till liv, ja då bestämmer sig den lille dåren för att ta en lur.
Då kan man fråga sig - Varför i hela friden kan han inte bara sova lite längre på morgonen i sin mjuka, sköna säng istället för att dra upp oss för att sen lägga sig och somna om på soffan?
Det är tur att han är söt ;)

Ikväll ska jag jobba så därför känns det lite extra viktigt att ta vara på dagen så just nu sitter jag och pojkarna och äter lite frukt, ser på Blaze på tv och jag bloggar. Sen ska vi ta en promenad till förskolan som är en perfekt morgonpromenad för mig, 3 km dit och 3 km hem. Jag brukar variera mellan att springa tillbaka och gå. Idag går jag nog i rask takt för efteråt tänkte jag träna på gymmet. Sen blir det strand, bad och avslappning innan jag hämtar barnen på förskolan igen. Så får vi se vad vi hittar på.

Jag förstår att många tycker det är konstigt att jag kan lämna pojkarna på förskolan medan jag "inte gör någonting speciellt". Men vi har inte samma regler i Norge som i Sverige så det är fullkomligt lov att göra så. För det mesta älskar jag att vara med barnen, men det är också viktigt att ta vara på sig själv och få levt sitt liv för sig själv, samtidigt som man är mamma. Får jag gjort det jag önskar på dagen så har jag massvis av energi över till pojkarna när jag väl är med dom. Och självklart är dom inte på förskolan hela dagen när jag är ledig utan idag tex så lämnar jag dom ca 11.30 och hämtar dom kl 15.

Så här tycker jag att dom Norska reglerna är betydligt mycket bättre än dom svenska eftersom man har rätt att göra som man vill. Men det skulle väl vara konstigt annars eftersom man betalar 3000kr per barn i månaden. Man får vad man betalar för helt enkelt och så är det väl med allt här i livet?

Gillar

Kommentarer

Lisa
,
Jag önskar att valmöjligheten skulle finnas här i Sverige. Just nu är jag föräldraledig och får ha äldsta på förskolan 15 h per vecka. Alldeles för lite om du frågar mig. Jag hinner knappt umgås med lillasyster mellan alla sovstunder och matningar. Samma sen när man jobbar att det vore skönt att ibland hinna handla eller träna innan man hämtar barn. Hade gladeligen betalat lite mer för att kunna ha dessa valmöjligheter och inte är jag en sämre mamma för det.
Jennie
,
Önskar att de var så här också i Sverige.
susannajungblom
,
Första svensk jag hör som säger det. Fantastiskt och mycket logiskt tycker jag! borde ju inte vara andra regler än dom som vi har här i Norge egentligen 😊
susannajungblom
,
Förstår det 😊