Gravid vecka 39

Det känns som att jag skriver en graviduppdatering varannan dag typ, men det har ju faktiskt gått en hel vecka sen jag skrev sist att jag var i vecka 38. Nu är vi alltså i vecka 39 och det är 14 dagar kvar till BF.
Bebisen är fullt utvecklad och kan komma vilken dag som helst och kommer att klara sig fint utanför magen oavsett om han kommer nu eller om han vill stanna där inne lite till.

Jag var hos min barnmorska idag och fick höra på hans hjärta som dunkar på i lagom snabb takt och han verkar ha det bra i magen. Han har nästan fäst huvudet, vilket är ett väldigt bra täcken då jag önskar att börja med hinnsvepning så snart som det är möjligt för att förhoppningsvis få igång förlossningen utan att behöva gå över tiden.

Vi pratade också om förlossningen, vad jag hade för förväntningar, smärtlindringsönsningar, amning efteråt, tiden på BB och allt som jag hade funderingar över. Det kändes väldigt skönt att få en hel del avklarat och nu är jag mer redo än någonsin.
Mitt mående kan ju dock diskuteras. Jag har haft det väldigt tufft dom senaste veckorna som ni vet då jag har berättat för er om mina onda foglossningar och ischias-smärtor som strålar ner i benen. Detta har gjort att jag haft svårt att motionera, vilket är en stor och viktig del av mitt liv då det får mig att må bättre, inte bara fysiskt utan även psykiskt. Att jag inte har kunnat träna eller ens gå har gjort att jag känt mig instängd i min kropp och bidragit till att jag tänkt mycket och känt mig orolig och fått en del ångest. Det som har hjälpt mig att må lite bättre är stöd från min man och även kärlek från barnen. När jag inte är ensam så går det bra, men så fort jag blir ensam så har det varit tufft.

Det som får mig att orka kämpa på är ju vetskapen om att det inte är långt kvar nu och att smärtorna i benen kommer gå över efter förlossningen. Jag kommer inte alltid att känna så här, utan det kommer bli bättre, så jag måste klara av det här och stå ut och göra det bästa jag kan av sista tiden som gravid.
Det som har varit lite tufft för mig denna gången som jag varit gravid är att jag känt mig mer ensam än vad jag trott att jag skulle göra. Under både Filips och Oskars tid i magen så var M med mig varje besök hos barnmorska, på alla ultraljud, på allt. Vi gjorde allting tillsammans och jag hade honom konstant vid min sida. Då klagade jag i och för sig också på att jag kände mig ensam då jag inte hade vänner och familj, men något som jag insett nu under dessa senaste månaderna är att min man är den absolut viktigaste personen i mitt liv när det kommer till att känna trygghet och stöd. Det är honom jag önskar att jag hade här och det blir alltid lite extra känsligt för mig när jag är hos barnmorskan ensam. Då blir jag påmind om att jag är väldigt ensam i det här då M är i Norge på vardagarna. Alla mina besök hos bm har jag varit ensam och det har varit tufft ska jag erkänna... Speciellt när man ser andra par sitta i väntrummet och glädjas tillsammans åt den gravida, precis så som jag och M alltid satt dom två tidigare gångerna jag varit gravid. Men nu sitter jag där själv.

Samtidigt känner jag mig starkare och jag vet att jag kan klara av det mesta och jag vet att M mer än allt skulle önska att han kunde vara med han också. Så detta är såklart tufft för oss båda, men ett val som vi har tagit tillsammans och beslutat är bäst i slutändan för familjen. Vi pratar flera gånger om dagen och tack och lov så finns ju facetime så att vi kan se varandra varje dag. Och nu är ju som sagt snart denna graviditeten över och då kommer allt kännas mycket bättre igen. Gravidhormoner kan verkligen sätta sprätt på psyket och känslorna blir så betydligt mycket mer förstorade än vad dom hade varit om man inte var gravid.

Okej, nu har jag fått skriva av mig lite, tack för det. Känns alltid som en liten sten lättat från bröstet efter att ha skrivit här i bloggen och tack för allt stöd jag får från er som läser, det betyder mer än vad ni tror.

Gillar

Kommentarer