Hjälp att få barnen att somna om!

Godmorgon,

Vi har ett litet problem här hemma och det är med minsteman på nätterna. Alltså Oskar. Han har alltid kommit över till oss mitt i nätterna, oftast senare på morgonen och då har det liksom inte gjort någonting. Men i det sista har han kommit upp innan vi ens har gått och lagt oss och då blir det lite smått jobbigt för han vill inte gå tillbaka till sin egen säng, utan det är bara vår som gäller. Och där måste man ligga hos han tills han somnat om, vilket har förstört kvällarna för mig och M. Sen under natten så rör han sig väldigt mycket, vilket har påverkat sömnen för oss allihopa och går ut över dagarna som vi sen har tillsammans. Det börjar göra mig lite orolig då vi snart får en bebis som också måste dela säng med oss och att varva ammande och vaken bebis med en pojke som sover oroligt så blir det nog inte många timmar sömn, vilket jag är extremt beroende av för att må bra och fungera någorlunda under vaken tid.

Så nu frågar jag er om hjälp! Är det någon som har ett bra tips för att bryta denna ovanan som Oskar har fått med att komma över på nätterna? Hur får man honom att vara okej med att somna om i sin egen säng?

Filip hade en period där han också kom över, men då sa jag bara till honom att "Om du börjar sova hela nätterna i din säng så ska du få en premie av mig" och efter det sov han i sin egen säng och har inte kommit över en enda gång.

Jag tror därför att det bara är en liten ovana att pojkarna vaknar och naturligt springer över till vårt rum. Men det är ju minst lika lätt att (och bättre för alla) om man bara lyckas somna om i sin egna säng? Jag försökte säga samma sak till Oskar, men det fungerar inte så jag antar att han är lite för liten för att koppla när han är trött på nätterna.

Så, åter igen, hjälp! Jag tar emot alla tips jag kan få!!
Det är tur att barnen är så himla goa på dagarna och det är tack vare dom och deras energi som jag orkar med. Nu på helgerna är ju M hemma också och han är verkligen en fantastisk man som gör så gott han kan och tar Oskar på nätterna och lägger han tätt intill sig så att jag ska få utrymme att sova så bra som jag bara kan. Utan honom hade det varit betydligt mycket värre vill jag lova..

Idag på morgonen har Filip berättat för hela familjen vad vi ska hitta på. Lördagar är nämligen "hans dag" och han brukar få välja vad vi ska göra. Så först på morgonen när vi vaknade så gick vi upp och spelade tv-spel och efter det blev det frukost. Sen ska vi bygga koja, skriva ut teckningar som vi kan färglägga, bygga koja, åka till mormor och morfar, bada jacuzzi, äta lördagsgodis, ha myskväll och massa annat skoj. Hur vi ska hinna med allt återstår att se, men det är väldigt roligt att sitta och lyssna på alla hans idéer och önskningar för hur den perfekta lördagen ser ut i hans värld.
Vi har avklarat 2 saker på listan än så länge och nu tror jag att pojkarna har börjat bygga koja, så jag ska hjälpa till!

Hoppas ni får en underbar lördag och om du har någon bra idé som kan hjälpa oss att få Oskar att somna om i sin säng så uppskattar jag att få höra för nu är vi beredda att prova det mesta!

Kram, kram S

Gillar

Kommentarer

Jenny
,
Det är så oerhört svårt men jag har alltid kört på att utan sömn är jag en jätte dålig mamma och det vill jag inte att mina barn ska ha. Självklart gäller det ju att bryta denna ovana. Han ser ju super trygg ut så tror inte att han är otrygg. Bara förklara att från och med nu så sover du i din säng mellan 7.30 och 6.30 (eller vad han nu sover). Förklara att det står en stol utanför hans rum och där sitter någon av er några minuter om han skulle vakna men han måste ligga i sängen. Kör 3 nätter och bara direkt tillbaka till sängen igen om han kommer upp och du tillbaka på stolen ett par minuter.. Försök prata så få ord som möjligt... typ sängen... mamma stolen... Okej blir kanske så mycket gnäll att det blir 3 dåliga nätter för hela familjen men av egen erfarenhet så bryter man ner dom rätt lätt. Sen självklart mycket snack om hur fantastisk han är som bara kom upp typ 3 gånger på morgonen. Lycka till. Går det inte framåt på 3 nätter så hade jag kanske börjat fundera om det var något annat men inte utan att försöka bryta dåliga vanor.
susannajungblom
,
M kan såklart ligga inne hos han på helgerna, men han är ju inte hemma på vardagarna så då är jag själv. Tror dock inte att det är en fas då han alltid har kommit över, mer eller mindre, sen han föddes. 😊 Men madrass på golvet skulle man kunna prova på!
susannajungblom
,
Vilket bra tips, det är verkligen värt ett försök! 😊
Lisa
,
Vi kör också lite samma som Jenny här ovan skrev. Bara tillbaka direkt till sängen när han går upp och inget prat. Vår son har också kommit på natten men hur trött jag än varit så har jag alltid gått tillbaka med honom till hans säng igen på en gång. Vi har också kört med att han fått ett klistermärke efter varje hel natt i sin säng och efter kanske 10 eller 15 nätter så har han fått en present. Funkat kanon för oss och har man bara genomlidigt första dagarna så har vi bara behövt påminna sen så har det varit lugnt. Lycka till
Erika
,
Det som funkat för oss när vi har velat bryta vanor eller ovanor är att sova någon annanstans. Om Oskar sover hemma hos dina föräldrar skulle han gå in till dem och sova i deras säng? När vår yngsta hade samma rutiner som Oskar åkte vi på semester och då ”vande” han sig att sova i egen säng utan att komma över till oss då vi bodde i ett annat hus och in till mormor och morfar gick han inte. Hoppas du hänger med på mitt resonemang. Lycka till!
Nat
,
Hej Jobbigt Ja i perioder har våra barn ifrågasatt var och när de ska sova och vi har fått fundera lite hur vi vill ha det. Runt 3 år och vid 6 år har faktiskt alla tre haft några nätter med mycket tjorv. Vi har lagt en madrass bredvid barnet som vaknar och berättat på kvällen vad som ska hända. När barnet vaknar och kommer in eller ligger och ropar ”MAaaaaaammmaaaaa kom” så har jag gått in frågat vad som är fel och lugnat om de varit rädda eller drömt något. Jag har lett dem tlllbaka till sin säng och lugnat dem där inte i vår säng. Sen har jag suttit bredvid dem och hållt om eller smekt deras panna och sagt lugnande vyssande saker. När de Blivit lugna har jag frågat om jag kan gå och lägga mig och repsekterat deras svar. Jag har aldrig suttit där tills de somnat utan bara tills de är trötta och lugna. När de svara att jag kan gå har jag gått tillbaka till min och pappans säng. Det har fungerat extremt bra och de sover väldigt bra alla tre. Alla somnar själva och sover oftast hela natten förutom vid sjukdom. Just nu vaknar dock 3-åringen kanske var -0.e natt och är kissnödig (tog nyss bort nattblöjan). Jag är som du också gravid och känner att man verkligen behöver sömnen för att funka. Jag hade avsolut varit lite ”hård” med den lilla mannen och berättat att han ska sova i egen säng från och med nu. Du är ju själv på veckorna och då måste du få sova ordentligt Kram
susannajungblom
,
Vi försökte ju med klistermärken när båda pojkarna kom över och det fungerade för Filip (snart 6år), men Oskar (4år) nappade inte. Han sa "Mamma jag struntar i klistermärkerna, jag vill sova med dig". Så det fungerade inte på honom.. Men att lyfta tillbaka till sängen får vi ju bara fortsätta med och så får vi hoppas att han en vacker dag stannar där 😊
susannajungblom
,
Jag förstår hur du menar, men jag tror faktiskt att han hade gått över till mormor och morfar också. Och just nu ligger det inte i korten att åka någonstans då jag är höggravid och M är borta på vardagarna. Helgerna är liksom våran familjetid som vi älskar att vara hemma på. Men det är ju definitivt värt ett försök framöver om det inte gått över. Tack för tips 😊
susannajungblom
,
Vilken supermamma du verkar vara! Och gravid med du med, grattis 😊 Jo, jag ska ta ett litet snack med Oskar och göra vad jag kan för att natta om i hans rum. Antar att man bara får ta några jobbiga nätter innan ovanan bryts. Kram
Nat
,
Nej nej neeej det är jag inte Jag tycker en massa saker är svåra Som stress, när alla bara gnäller, läxtjorv med mera Men tack, det var snällt sagt Kram kram