Kan man känna befruktingen?

Godmorgon,

Jag tänkte att jag skulle dela med mig av hur det gick till när jag blev gravid denna gången. Det lustiga är att jag kände det redan samma dag som jag hade ägglossning. Det är många som är skeptiska till att man kan känna av någonting så tidigt, men jag har gjort det alla mina tre graviditeter och denna gången så skrev jag en liten dagbok under varje dag efter ägglossning för att dokumentera hur jag kände och hur jag mådde. Så här kommer det:

Ägglossningsdagen

"Där hände det något långt nere i magen" tänkte jag och kände efter. En molande värk på vänster sida spred sig över magen och jag kunde så tydligt känna att "Nu gick det, nu blev jag gravid!"

2/5

Det känns som att jag har mensvärk och känslan i kroppen säger mig att jag är gravid. Jag bara vet det och jag känner det i hela min kropp. Svårt att beskriva hur jag känner då det ända som går att beskriva med ord är en svag molande värk långt ned i magen. Plus känslan, den där känslan som säger mig att det lilla ägget blev befruktad.

3/5

Det är som att jag kan känna att ägget rör sig på vänster sida. Svårt att förklara hur jag känner så jag googlade om det ens går att känna av något så här tidigt eller om jag bara inbillar mig?

Det jag kan läsa mig till är att ett obefruktat ägg är 0,2mm stort och äggledaren till livmodern är ca 0,5-0,8mm. Så med andra ord kan man inte känna när ett obefruktat ägg åker genom ledaren. MEN, ett befruktat ägg ändrar sin yta och blir ca 2-3mm i diameter, vilket gör det möjligt att man kan känna av när ägget rör sig mot livmodern.

Som jag uppfattar det så är det högst möjligt att jag känner min kropp så bra att jag faktiskt känner av att jag blivit gravid. Kan det vara så att jag inte inbillar mig? Tänk om jag faktist är gravid!

4/5

Det känns jobbigt att behöva vänta på att få göra ett test. Som tidigast kan jag testa 11/5 och även då kan det hända att testet inte visar riktigt om nivåerna av HCG är för låga. Så det är väl bara att vänta antar jag...

5/5

Jag börjar må illa. Kan det vara på grund av att ägget är på väg att fästa sig i livmodern? Känner inte längre att det är nödvändigt med ett test för jag vet att jag är gravid. Jag bara vet...

6/5

Idag känner jag ingenting. Tät i näsan men det beror nog bara på att jag är sliten efter en jobbig arbetsperiod. Illamåendet är borta och jag känner ingenting i magen mer än att jag är lite uppblåst och förstoppad. Så betyder det att jag bara inbillade mig dom tidigare dagarna? Eller är jag i en fas där ägget lämnat äggledaren och är inne i livmodern? Vem vet.. Jag ser spänt fram emot hur morgondagen känns.

7/5

Jag är så trött och somnar hela tiden. Jag somnade mitt på dagen och sen somnade jag på soffan på kvällen.

8/5

Idag känner jag inga tydliga symptom annat än att jag är trött. Men nu börjar jag nästan bli lite orolig att jag inte är gravid utan att jag kanske börjar bli sjuk? Jag är lite frusen, känner mig nästan på gränsen till febrig och är sjukt trött. Är en omöjlighet för mig att hålla ögonen öppna på kvällarna efter kl 19.

9/5

Fortfarande trött, men känner inga andra symptom direkt.

10/5

Jag klarar inte att vänta längre så jag gjorde ett graviditetstest. Dock blev det negativt. Vet inte om jag ska ta detta som ett säkert svar då det är hela 6 dagar kvar tills förväntad mens. Kanske jag testade för tidigt? Eller kan det vara så att jag har haft fel och inbillat mig alla dessa graviditetssymptom? Å nej... jag hoppas verkligen inte det....

11/5

Jag är fortfarande trött och somnar så fort jag sätter mig. På nätterna sover jag dessutom väldigt djupt och ingenting kan väcka mig. Jag sover i vanliga fall med öronproppar eftersom jag vaknar av ljud så lätt, men nu finns det ingenting som kan väcka mig.

12/5

Jag börjar få mensvärk. Hoppas bara inte att detta är mensen som ska komma, utan att det är livmodern som jobbar. Min hy har blivit flawless och jag som i vanliga fall har en hel del akne har nu inte en enda liten finne. Jag har ett otroligt glow och jag känner mig riktigt fin.

13/5

Jag tar ett test från Rfsu. Negativt. Hmm. Detta säger mig inget mer än att Rfsus tester suger. Jag VET ju att jag är gravid och det kan inte ett negativt test ändra på.

14/5

Jag åker iväg och jobbar. På jobbet kan jag känna lukter väldigt tydligt. Människor luktar väldigt starkt, andedräkter, hår, svett. Allt luktar väldigt intensivt.

15/5

Natten till idag drömmer jag om att jag tar ett graviditetstest och när jag vaknar på morgonen tänker jag "okej, nu är det en dag tills förväntad mens, nu borde Clear Blue fungera". Jag går till toaletten och låser dörren. Kissar i en kopp och stoppar sen ner stickan där i. Väntar exakt 20 sekunder och sen lägger jag den platt. Sen väntar jag.... Filip frågar om han får komma in på toaletten och klart får han det, så jag öppnar och sitter och pratar med honom medan han är på toaletten. Mitt i allt glömmer jag av mitt test, men så kommer jag på det. Shit. Vågar jag se på det nu? Är jag redo för det här? Jag vet ju innerst inne vad som kommer att stå på det...
Även fast jag visste det ända in i märgen så blev jag ändå chockad när jag väl såg det svart på vitt. Nu är det på riktigt! Herregud, jag ÄR gravid!!

16/5

Eftersom jag hade så många tester från Rfsu kvar så tänkte jag att jag skulle kolla vad dom gav för resultat med tanke på att dom visat negativt innan fast jag uppenbarligen var gravid. Så jag kissade på stickan och visst hörni, den visade fel nu också.
Så eftersom jag fått dessa resultat så kan jag ju starkt rekommendera er som försöker bli gravida att INTE köpa tester från Rfsu utan istället lägga lite extra pengar på ett ordentligt test så att ni inte får falska resultat...

I alla fall. Med facit i hand så VET jag att man faktiskt kan känna av när ägget befruktas. Vi kvinnor känner våra kroppar väldigt väl, vissa mer än andra. Jag är en person som lätt kan läsa av min kropp och för mig var det ingen tvekan om att jag blev gravid den dagen jag blev det.

Det är en häftig känsla att ha sån kontroll över sin kropp och jag är så glad över att jag faktiskt är gravid och att allt jag kände var på riktigt!
  • Adam

Gillar

Kommentarer

Åse
,
Vad bra inlägg, trodde bättre om RFSU innan! Bra du delar sånhär viktig info, tack!
Nat
,
ja alltså herre gud rfsu, deras tester är enligt mig helt värdelösa de har missat min ägglossning och jag har fått negativt en hel månad men sen ändå lyckats bli gravid den månaden... och negativt +3 dagar efter BIM och negativt svar men med clear blue positivt... jag har verkligen lågt förtroende för RFSU's stickor
susannajungblom
,
Vad glad jag blir att det uppskattas 😊
susannajungblom
,
Samma här.. helt otroligt egentligen att folk fortfarande köper RFSUs produkter...
fanny s
,
Vad häftigt!!! Jag har varit gravid fyra gånger och tycker mig också känna av det ganska tidigt, dock inte på samma sätt som du beskriver det. Jag upplever att en del kvinnor är väldigt känsliga för vad som händer i sina kroppar, du tillhör säkert den skaran!
susannajungblom
,
Ja förmodligen så känner jag min kropp lite för bra 😋
Sofia
,
Kul att läsa din lilla dagbok, önskar att jag också hade skrivit en. Jag kände också befruktningen och var bombis på att jag blivit gravid, men tvivlande ändå o tänkte att ”nä men det går väl inte, jag måste inbilla mig det?” Samtidigt som jag i hela kroppen kände att jag var gravid. Och visst var jag det! Blev inte chockad när jag visade positivt på Stickan, snarare skönt att få bekräftelse på att ens hjärnspöken fungerar!