Kanel- och vaniljbullar recept

Jag kom på ett tips till er som är hemma och inte har något att göra. Baka bullar!

Hemma hos oss har vi alltid bullar i frysen och så fort dom börjar ta slut så ringer vi hem mormor så att vi kan baka fler. Min mamma är nämligen expert på bullar och dom blir alltid lika goda när vi bakar tillsammans. Vi gör alltid hälften med vanilj och hälften med kanel och dom som vi gör med kanel blir alltid så knäckiga efter att vi börjat ha mandelmassa i smeten. Jag vet inte om jag har delat med mig av receptet tidigare så jag gör det igen ifall ni har lust att testa.
Ingredienser till degen: 150g smör, 5dl mjölk, 50g jäst (för söta degar), 1/2tsk salt, ca 800g vetemjöl

Värm mjölken tills den är ljummen. Smula ner jästen. Tillsätt smöret, socker och salt. Tillsätt mjölet. Arbeta degen i cirka 5 minuter med maskin tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i cirka 30 minuter.

Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en fyrkantig kaka.

Rör ihop ingredienserna till valfri fyllning och bred ut ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle och skär i ca 1,5cm breda bitar och lägg ut på en plåt. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla sen med ägg och häll på pärlsocker. In i ugnen på 250 grader i ca 8 minuter. Håll koll på bullarna då det går snabbt när dom väl är klara!

Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Vaniljfyll: smöra degen med så mycket smör man önskar och strö sedan över önskad mängd vaniljsocker och socker

Kanelfyll: blanda ca 1,5dl mandelmassa, 1dl socker, 2msk kanel, 100g smör. Smöra ut krämen över degen.
Alltså, dessa bullar är så himla goda! Ät dom nybakade med ett glas mjölk till så är dom som godast. Vi fryser ner resten av bullarna sen och tar fram och tinar när vi blir sugna. Mmmm, smaskens!
  • Recept

Gillar

Kommentarer