Min hudresa och livet med akne

Inlägget innehåller reklamlänkar

Godmorgon, Jag tänkte att jag skulle uppdatera er om hur det går med min akne, Ni som följt mig sen jag började blogga vet att jag har slitit med akne till och från sen 10 år tillbaka. Jag har varit igenom väldigt många behandlingar, provat många krämer och även gått igenom 6 månader på stark medicin. Ingenting har hjälpt mig förrän nu. Jag känner att jag idag äntligen har hittat både produkter och behandlingar som fungerar för att hålla min hy i det skick som jag önskar. Visst får jag ett och annat utbrott ibland, men jag känner ändå att jag har läget under kontroll.
Huden är någonting som man aldrig får sluta att underhålla. För att behålla spänst, fukt och glöd så måste man ta hand om sin hy. Och om det är någonting som jag har lärt mig under min resa med akne så är det att inga människor fungerar likadant. Vi är alla unika och behöver komma fram till en metod som fungerar för en själv. Så det som fungerar på dig kanske inte alls passar mig och mina behov. Därför har mina besvär varat länge då jag alltid lyssnat på min omgivning i hopp om att hitta den rätta behandlingen för att bli av med min akne. Det finns ingen mirakelkur mot akne, utan det är som sagt en pågående process för att ta hand om sin hy och man måste vara noga med rengöring och behandlingar för resten av livet. För några år sedan så kände jag att det var hopplöst, jag hade provat allt och jag var så ledsen över att jag aldrig fick kontroll på min akne. Därför bestämde jag mig att ta till något som jag kände var min sista utväg, nämligen en behandling med Isotretinoin.
Jag hade ont av aknen och då jag jobbade i ett yrke där man måste (ja, det stämmer, man måste) använda smink så kände jag att jag alltid täppte till med foundation och det gjorde så ont att tvätta bort sminket på kvällarna. Jag grät nästan varje dag som jag skulle sminka mig på det onda, inflammerade och röda och jag grät när jag tvättade mig på kvällarna. Det var fruktansvärt och jag kände att jag behövde hjälp och tog därför kontakt med en hudläkare privat för att få hjälp. Då jag inte fick hjälp av min "vanliga" läkare så var jag tvungen att betala dyra pengar för att få hjälp privat. Mitt besök med min läkare skrev jag om på bloggen och detta inlägg blev senare uppmärksammat av Expressen. (Ni kan läsa inlägget HÄR och se intervjun med Expressen HÄR) Jag kommer inte ihåg exakt vad det kostar med Isotretinoin, men varje besök hos läkaren gick på 1800kr och jag var tvungen att gå dit en gång i månaden i 6 månader. Plus att det kostade att ta prover, graviditetstest, samt blodprover för att se att alla värden i kroppen var stabila så att man kunde ta den starka medicinen. Sen var inte själva medicinen billig häller, utan gick på ca 800kr/månad. Så i en snabb, ungefärlig uträkning så gick hela behandlingen på ca 15.000kr. Det är med andra ord en fruktansvärt dyr behandling som dessutom skadar kroppen. Trots detta såg jag ingen annan utväg än att gå på medicinen... Det gick som väntat under själva kuren och för er som vill fördjupa er mer och veta hur det gick för mig vecka för vecka så kan ni söka på "Isotretinoin", eller gå till kategorin "Akne" här i bloggen. Efter 6 månader hade jag fått ett fint resultat som jag mådde bra över. Jag var nöjd och glad över att vara fri från aknen.
Tyvärr finns det inga mirakelkurer mot akne, utan är du en person som har aknebenägen hy så kommer aknen förmodligen att komma tillbaka efter en sån här behandling. Min akne kom krypandes igen ungefär ett halvår efter att jag var färdig med behandlingen och då blev jag såklart fruktansvärt ledsen, men samtidigt hade jag förstått att denna starka behandlingen inte var någonting för mig. Jag beslutade mig för att göra en ändring i mitt liv för att försöka få bort aknen permanent. Det jag gjorde var att bestämma mig för att använda ett specifikt märke och vara bestämd på att använda detta anpassat efter min hy och mina problemområden. Jag fick hjälp av Exuviance och använder rengöring, toner, dagkräm, nattkräm, serum, mask och fukt ifrån dom. Jag har även blivit väldigt noga med att tvätta ansiktet grundligt både morgon och kväll. Och för att få bort smink och smuts ordentligt så hjälper det inte alltid att bara använda fingrarna, utan jag använder en svamp *KLICK* som är oerhört bra för att få bort orenheter grundligt. Efter att jag börjat rengöra med svampen så har jag känt hur ren hyn är efter rengöringen, något som jag aldrig kände innan. En annan sak som hjälpt mig är att använda fuktspray. Detta är ett måste under hela dagen då min hy lätt blir torr. När jag känner att det stramar i ansiktet så sprayar jag och detta kan jag även göra under dagar då jag har smink. Sprayen *KLICK* har hjälpt mig att hålla huden återfuktad under hela dagen. En annan väldigt viktig produkt som jag använder är SPF50 *KLICK* för att skydda mot sol och även andra föroreningar som påverkar hyn under dagarna. Utöver dessa produkter som hjälper mig dagligen är att gå på skönhetsbehandlingar kontinuerligt. Detta är viktigt för mig som har problem med hyn för att få rengjort på djupet och på så sätt får jag även hjälp med att peela bort övre hudlagret på ett skonsamt, men ändå effektivt sätt. Jag gör mina behandlingar hos Strømmen Laserklinikk där vi anpassar varje behandling efter mig och vad jag behöver för att få bästa möjliga resultat. Jag har även gjort en del laserbehandlingar på mina ärr. Ärr är tyvärr något som ofta kommer efter akne och det går tyvärr inte att bli av med på egen hand, utan här behövs det starkare laserbehandlingar för att kunna gå in och få bort på djupet. Utöver alla krämer och behandlingar så försöker jag även vara duktig med min kost och hälsa. Skönhet kommer inifrån och ut, så därför undviker jag socker, mjölkprodukter och gluten till allra högsta grad. Självklart unnar jag mig från tid till tid, men det viktiga är att det inte blir ett dagligt intag av dessa produkter då det har en negativ inverkan på huden.
Tro mig, jag får utbrott och inflammationer i huden även idag, trots att jag gör vad jag kan för att inte få det. Men det finns saker som påverkar som man inte kan rå för, så som mens, förkylningar och andra faktorer som kan påverka hormonbalansen i kroppen vilket i sin tur leder till akne. Jag tror att det bästa är att försöka lära sig att älska sig själv och även sina brister. Vi har alla någonting i livet som vi skulle önska var bättre eller som vi tänker "varför jag?" "vad har jag gjort för att förtjäna det här?" För er som inte har akne är detta ett litet problem som ni säkert inte förstår varför det är så mycket gnäll över, men för oss som har akne så är detta ett stort problem som mer eller mindre styr hela våra liv. Jag har försökt att sluta fokusera på min akne då jag använder produkter som jag vet är bra för mig, jag går på kontinuerliga behandlingar och jag lever ett hälsosamt liv och mer än så kan jag inte göra. Fokuset måste nu därför ligga på andra saker i livet som gör mig lycklig och sen om jag får en finne här eller där måste jag leva med då det inte är någonting jag kan rå för. Detta blev ett långt inlägg, men då jag ofta får frågan om hur det går med min hy och om jag har tips för att leva med aknen på bästa sätt så tänkte jag att det var bättre att jag uppdaterar er här istället för att svara en och en på era kommentarer. Så vad är mitt råd till er med akne? Tro inte på allt ni läser, gör inte det som din idol, eller en influencer skriver fungerar då detta säkerligen inte fungerar för dig. Gå till en hudläkare som kan analysera din hy och som kan ta fram en behandlingsmetod som fungerar för dig och följ den planen. Ge det tid, var ihärdig och byt inte produkter för ofta. Och det viktigaste tipset av allt är att försök att älska dig själv då du är vacker oavsett och det är ingen annan än du själv som tänker på aknen. Jag vet att det inte hjälper så mycket, men tro mig, det är sant...

Gillar

Kommentarer