När det inte blir som man tänkt sig...

Godmorgon,

Gårdagen blev inte alls som jag hade föreställt mig och sett fram emot.. Det var ju Oskars 4årsdag och denna dagen har inte bara Oskar längtat till, utan även jag. Det har varit ett långt planerande och paket som har inhandlats från alla håll och kanter, Jag har försökt förstå vad han önskat sig och gjort allt i min makt för att köpa det han vill ha och planerat så att hans dag skulle bli som han önskat. Men så blev det inte riktigt...

Morgonen började bra. Jag hade satt klockan på 06.30 så att vi hade en halvtimma extra och tid till att göra frukost på sängen. Jag väckte Filip eftersom han bad mig om det på kvällen innan. Han ville vara med och fixa inför lillebrors morgon, så vi gick upp, plockade fram muffins, tände ljus och tog fram lite bär. Sen letade vi fram presenterna och så gick vi in och sjöng för honom.

Han sov så djupt att han inte vaknade under första sången när vi sjöng "Happy birthday", så vi fick fortsätta med "Ja må han leva" efter tills han vaknade.
Han fick några paket i sängen, men dom stora fick han komma ut till vardagsrummet för att öppna. Han var så glad och klappade händerna och skrattade efter varje paketpapper som försvann och ny leksak som han letat fram. Paw Patrol tornet som han önskat sig hade jag till slut fått tag i och det var tur det eftersom det visade sig vara en av dom paketen som uppskattades mest.
Han var glad och jag likaså, det värmde i hjärtat att veta att morgonen blev lyckad och att han fått som han velat. Det som inte var så kul med denna morgonen var att M inte var närvarande på grund av sin brutna fot och halsfluss så han ville hålla sig borta för att inte smitta oss andra i familjen. Efter att vi ätit upp alla muffins till frukost så skulle vi göra oss klara för skolan och precis innan vi skulle gå så fick jag ett meddelande från förskolan där det stod "Magsjuka med hög feber går på avdelningen".

Nej, fy, inte idag. Vad ska jag göra? Magsjuka?! Jag klarar inte av magsjuka nu, då kommer ju M aldrig komma hem om han riskerar att åka på magsjuka också. Och barnen, det värsta som finns är att vakna upp på natten av att barnen har spytt ner hela sig och sina sängar och jag själv då? Jag är höggravid nu och vet seriöst inte hur bra jag skulle tackla en magsjuka och värst av allt, få magsjuka på sin födelsedag!? Det kunde jag ju bara inte utsätta Oskar för....

Det som var synd var att Oskar så gärna ville bli firad av sina vänner på förskolan och detta fick jag ta ifrån honom. Hur skulle jag kunna göra hans dag lika innehållsrik som om han hade fått spendera lite tid med sina vänner under dagen?... Detta tog hårt på mig, men jag bestämde till slut för att låta Oskar vara hemma hos mig under dagen för att inte riskera att han skulle bli smittad på sin dag.
Vi hade ju god tid på morgonen så pojkarna fick leka lite grann med Oskars nya presenter innan det var dags för oss att gå och lämna Filip på skolan. Han har ju skolplikt så tyvärr fanns det inget val att ha honom hemma under dagen också. Så risken att han blir smittad av något syskon från förskolan som är magsjuk finns ju, men vad ska vi göra...? Det är så svårt det där med magsjuka för man vill ju göra ALLT för att inte bli smittad, men frågan är ju bara hur länge man måste hålla sig borta för att faran ska vara över? Är det fritt fram på måndag nästa vecka eller måste man vänta ännu längre? Eller är det lika bra att bara lämna barnen och hoppas att man inte blir smittad. Jag vet seriöst inte... Hur gör ni när ni får besked om att magsjuka går?

Aja, glöm nu magsjukan. Dagen gick och jag gjorde allt för att Oskar skulle få en fin dag hemma. Dock är han en väldigt energifylld person med en stor personlighet så när jag blev trött och behövde en sekunds vila så blev han arg, frustrerad och uttråkad. Så att jag är höggravid och trött är liksom ingen ursäkt när det kommer till min son som behöver full uppmärksamhet, vilket gjorde att känsliga jag fällde en och annan tår under dagen i ren utmattning. Jag är väldigt känslig just nu också och blev ledsen över att jag kände att jag inte räckte till. Det kändes som att jag inte uppfyllde alla Oskars önskningar på hans födelsedag och att han egentligen skulle haft det så himla mycket roligare på förskolan. Det skar i mitt hjärta när jag inte kände att han var helt nöjd..

Men tiden rullade på och när eftermiddagen var kommen så fick vi besök av min pappa. Han hade med sig ett paket som Oskar älskade och så kom ju såklart Filip hem från skolan också. Vi åt pizza och sen var det dags för Oskar att få sitt sista paket från oss.

Här hade jag också förväntningarna på en hög nivå då jag sett fram emot denna stunden länge. När jag var liten och fyllde fyra år så fick nämligen jag min allra första cykeln och den dagen glömmer jag aldrig! Jag hade ju hoppats att Oskar skulle känna likadant, men inte....
Besvikelsen när han drog bort skynket från sin cykel är obeskrivlig. Det såg ut som att det sista han önskat sig i världen var en cykel. Det kunde helt enkelt inte vara något sämre... Vi försökte peppa honom och ändå hålla humöret uppe och gick ut för att prova att cykla. Det blev också helt fel och gick inte alls som jag sett framför mig. Oskar blev frustrerad och ledsen och jag likaså. Nu kunde jag inte hålla tårarna inne längre utan blev så ledsen över hur denna dagen blivit.. Det var liksom besvikelse efter besvikelse och jag kände att jag var på vippen till att bli fullkomligt knäckt. Allt som hänt den senaste tiden kom upp och jag kunde inte göra något annat än att tycka synd om mig själv och om Oskar som inte fått som han ville. Otacksam kan man tycka, men jag tyckte mest synd om honom då han tyvärr fick känna sig ledsen på sin dag....

Vi gick in igen och jag tvättade bort mina tårar och försökte göra vad jag kunde för att få denna dagen att sluta på ett positivt sätt för min prins. Nu var det dags för tårta och eftersom han fått välja själv vad för slags tårta han skulle få så kunde ju inte detta gå fel.

Vi hade gått till ett bageri tidigare under dagen och han fick välja precis vad han ville, men ingen tårta var bra utan han ville att vi skulle baka en ihop. Och här har vi resultatet:
Detta momentet under dagen var lyckat och han älskade sin tårta, tack och lov. I tårtan hade vi ett lager med jordgubbssylt och ett lager med vaniljkräm och på toppen var det grädde, strössel, med fyra ljus och en fyra eftersom han fyllde 4 år.
Det hade varit kallt och regnigt under flera dagar, men på eftermiddagen och kvällen lyste solen med 23 graders värme och det måste väl ha varit för Oskars skull. Trots alla motgångar under dagen så kändes det till slut som att min älsklings födelsedag slutade rätt så bra ändå.. Vi satt länge på terassen och njöt av det härliga vädret, samtidigt som vi slukade i oss nästan hela tårtan.
Jag hoppas att det bara är jag som varit extra hormonell och känslig under dagen och att Oskar faktiskt haft en fin födelsedag. Visst är han en liten kille med en stark vilja och kanske är han även lite bortskämd, men det är ju bara sån han är. Det är hans personlighet och jag älskar honom mer än allt på denna jord. Nu var kanske inte cykel det han önskar sig och bara för att jag fick det när jag fyllde fyra och blev glad för det så betyder ju inte det att han är likadan som mig. Han är sin egen individ med egna intressen och önskningar och jag får bara göra mitt bästa för att uppfylla dom på bästa möjliga sätt. Ibland misslyckas man och ibland lyckas man, men allt som allt tror jag faktiskt att han fick en fin dag ändå. Han slapp ju att bli smittad av magsjuka från förskolan och han fick spendera sin dag med dom som älskar honom allra mest. Och dom i familjen som tyvärr inte kunde närvara fanns där i tankarna och kommer att fira honom i helgen när vi ska ha kalas.

När jag la Oskar på kvällen frågade jag hur hans dag hade varit och han sa "Jag älskar att fylla år och nu är jag fyra". Det måste väl ändå vara ett bra betyg ändå?

Gillar

Kommentarer

fanny s
,
Åh jag förstår precis hur du känner dig! När jag var gravid med lillebror fyllde ett storasyskon 3 år och jag var sååå trött. Låg på soffan och hade förvärkar. Inte blev hon särskilt glad för dockhuset som jag var sååå nöjd med. Och så var jag liksom allmänt gravid och stingslig och lätt till tårar. Är det något jag har lärt mig sedan jag blev mamma så är det att man verkligen inte ska ha för höga förväntningar. Det viktiga är att man är tillsammans, sen får man bara ta det som det kommer. Barnen kan vakna på fel sida, man kanske själv inte är på topp, ibland är någon extra trött och gnällig...och ibland missar man saker för att någon är sjuk. Jag missade min pappas 60-årskalas för några helger sedan för att ett av barnen fick magsjuka. Fy det är inte roligt, det går sällan att tänka positivt i stunden och särskilt inte när man är extra känslig. Men vad jag ville komma till är att när Oskar är stor kommer han inte tänka tillbaka på sin 4-årsdag och komma ihåg besvikelse. Han kommer att minnas en kärleksfull uppväxt 😊 Och der där med cykeln...min dotter leker massa med sitt dockskåp nuförtiden, ungefär ett halvår senare! Oskar kommer alldeles säkert att tycka det är jättekul med cykel snart! Han ser ju storebrorsan cykla, så det där kommer helt säkert med tiden! Gåvor kan växa med barnet 😊 stor kram och hoppas din make blir bättre snart! Och grattis Oskar i efterskott!
Margareta
,
Kan också vara så att man talar så mycket om barnets födelsedag och att nu är det snart Din dag, så när väl dagen med stort D kommer är barnet så uppspelt och förväntningarna så höga att det slår över på andra hållet.
Margareta
,
Kan också vara så att man talar så mycket om barnets födelsedag och att nu är det snart Din dag, så när väl dagen med stort D kommer är barnet så uppspelt och förväntningarna så höga att det slår över på andra hållet.
Nikolina
,
Åh vad jag bara vill skicka pepp och kärlek från en mamma till en annan <3 Du verkar verkligen vara en fantastisk mamma!, och din kärlek till din familj lyser så starkt genom bloggen. Jag tror Oskar kommer minnas dagen som fantastisk i efterhand - för så gör barn 😉 och du vände ju verkligen ut och in på dig själv för hans skull. Det om något är något han kommer värdera när han är stor och minns sin 4års-dag <3
susannajungblom
,
Jo jag tror det är lite så som det blev..
susannajungblom
,
Å tack vad söt du är som tar dig tid att skriva. Det värmer <3 Kram
susannajungblom
,
Tack snälla för din kommentar <3 Det betyder så mycket för mig att få stöd och kärlek och jag uppskattar vartenda ord jag läser. Det gör mig lite starkare och ger mig lite extra energi. Kramar S