När ska man lägga barn på kvällen?

Godmorgon,

Just nu är jordgubbarna i Norge riktigt smaskiga och det är det enda Oskar har lust att äta. Båda barnen varierar i hur dom är i maten och dom har sina perioder och ibland får dom för sig att bara äta vissa saker. Som just nu då det är jordgubbar som gäller.
Men det är helt okej eftersom bär är nyttigt och hälsosamt :)

Jag har en fråga på tal om envisa barn. När lägger ni egentligen era barn på kvällarna?

Själva har vi varit väldigt konsekventa när det kommer till läggrutiner och har lagt båda pojkarna kl 19.00 ända sen dom föddes. När dom var spädbarn fanns det såklart undantag, men jag skulle vilja säga att läggtiden från att dom varit ca 5 månader har varit klockan sju. Det har fungerat väldigt bra fram till nu då Filip har vägrat somna. Han surrar runt i sängen, fram och tillbaka på ena sidan till den andra och verkar aldrig komma till ro. Han säger att han inte vill sova och att han inte är trött och det kan ta mellan 1-2 timmar att få han att somna. Detta är såklart oerhört frustrerande då vi till en början behövde ligga jämte honom i sängen tills han somnade. Nu har berättar vi en saga, ligger hos pojkarna till Oskar somnar och sen går vi ut och låter Filip somna i sin egen takt. Det fungerar ibland.

Men, frågan är - Är det för tidigt att lägga en 4 åring, snart 5 åring, klockan 19.00 på kvällen? När ska man börja lägga sina barn lite senare. Vad är egentligen det "normala" för var och en ålder? Någon som vet?

Gillar

Kommentarer

Alexandra Rae
,
Think it varies depending on the child but if he isn’t tired at 7 it’s probably worth delaying it to maybe 8 to see if that makes a difference. My daughter has always been a night owl and from the age of about 8 she has been going to bed at around 10 even on a school night. Before that it was around 9, don’t tbink she’s ever gone to bed earlier than that. She does a huge amount of sport but even that doesn’t tire her out. But perhaps try doing some sport or activities at around 6.30 and see if that will make him more tired..good luck!
Martha
,
Vi lägger barnen 19.30 och då har de somnat vid 20.00. Men nu när det är så varmt har det dragit ut extra på tiden. Svårt att komma till ro tror jag. Kanske är det som spökar för er med?
Lisa
,
Jag lägger min snart 4 åring vid ca 19.30 och då saga och så och då sover han vid 20. Men nu på sommaren blir det senare, brukar bli läggning runt 21. Tror det har med värmen att göra.
susannajungblom
,
Ja men det kan ju hända att värmen påverkar dom små mer än vad vi tror.
susannajungblom
,
Ja det kan det vara. Oskar somnar som en stock på några sekunder, men det är Filip som är seg. Har provat nu att han får vara uppe till 19.30 och sen får han ligga i sängen själv och fundera tills han somnar. Har fungerat dom två senaste nätterna faktiskt 😊
susannajungblom
,
Yeah, that might be a smart idea, thank you 😊
Nat
,
glömde ju att skriva att man kan mörklägga med extra rullgardiner på sommaren om barnet har svårt att somna alternativt svårt att sova länge på morgonen. En av mina söner är ljuskänslig och i hans rum har vi svarta rullgardiner samt heltäckande mörkläggningsgardin.. där är det jädrigt mörkt. Stark värme och stark kyla samt träning och bad tröttar ut människor så om man utsatts för det under dagen kan en extra kvart läggas till på sömnen. Exempelvis som nu när det varit extremt varmt kan man utöka natten med en kvart extra eller sömnstunden på dagen
susannajungblom
,
Så intressant! Tusen tack snälla du för den a nyttiga info ❤️