Resetips i Kroatien

Jag tänkte att det kunde vara kul att skriva ner lite sevärdheter som vi rekommenderar att man gör när man är i Kroatien och även ge lite andra tips och trix för när man är där och reser. Det är alltid kul med lite guider när man kommer till ett nytt land, så här kommer våra bästa tips!

(Nu ska ni ha i åtanke att vi flög till Split, så andra sidan av landet, dvs Dubrovnik, har vi ingen koll på)
Hyr en bil - Det är ett absolut måste att ha en bil om man ska ta sig runt på öarna och även om man önskar att se lite mer av Split än bara hamnen. Att hyra bil behöver inte vara särskilt dyrt. Kolla på internet och boka i förväg så ska det inte vara några problem. Vi hyrde två bilar under resans gång. En lite mindre bil till familjen som vi hade under två veckor. Den gick på ca 6000kr + bensin. Sen hyrde vi även en 7 säters buss som vi hade när vi körde till Krka och den gick på ca 1500kr för en dag.

Bilbarnstolar till barnen måste ni kolla upp om ni har barn. Det skulle kosta oss 2000kr att hyra, men så blev vi tipsade att köpa egna och det gjorde vi istället. Det gick på 700kr.Kör runt - Stanna inte på samma område hela tiden, utan kör runt. Bara att sitta i bilen och köra från ställe till ställe gör att man får se så otroligt många fina platser. Kroatien är ett otroligt vackert land och det är kul att kunna få se så mycket som möjligt. Stanna, fotografera, köp en glass och njut av dom små pärlorna i landet.
Detta fina kyrktorn körde vi förbi några gånger under vår vistelse och blev lika förtrollade varje gång. Så vackert.

BOL - Bol är en stad som definitivt är värt ett besök. Eller för vår del blev det två. Denna stad är en liten turistfälla så om man går på fel ställen så kan det bli dyrt och även väldigt trångt. Bland annat är Zlatni Rat en strand som är kul att ha sett, men som jag inte rekommenderar att släpa dit barnen på om det inte är ett måste att se. Det är massvis av folk och allt kostar pengar. Att duscha kostar, att gå på toa kostar, att leka på lekplatsen kostar. Sånt som borde vara gratis vid en strand helt enkelt. En turistfälla med andra ord. Men dock kul att ha varit där!
Om man går längs havet in mot staden i Bol däremot så kan man hitta några fantastiska vyer. Det ligger en hel del fiskebåtar vid hamnarna och så finns det många mysiga ställen att sätta sig på och se ut över havet.
Fortsätter man ännu lite längre bort ifrån stranden Zlatni Rat så finner man otroliga stränder med kristallklart vatten.
Glass - Glassen är farligt god och dom har glasstånd överallt på gatorna. Prova olika smaker och bli förbluffad varje gång du stoppar en sked i munnen. Alla smaker är himelskt goda.

Fisk - Det sägs att fisken ska vara bra här i Kroatien, men tyvärr så tycker jag ofta att fisken blir för väl tillagad när man äter den på restaurang. Däremot är det väldigt kul att gå och köpa färsk nyfångad fisk av fiskegubbarna nere vid hamnen och tillaga fisken hemma själv.

Bakeri - Dom har bakerier var 50 meter på gatorna. Samma bakerier med samma typ av bröd och bakelser. Jättebilligt och supergott! Vi köpte färskt bröd varje morgon och för 8 personer så gick det på ca 9kn.

Olivoljan - Deras olivolja är magiskt god och måste smakas!

Vinet - Jag trodde inte att vinet skulle vara så gott i Kroatien, men wow, snacka om att dom kan leverera goda viner. Det var otroligt vad kul det var att testa olika druvor från landet. Köp deras vin och prova lite olika sorter. Det är "billigt" och väldigt gott!
KRKA Nationalpark - Denna otroliga nationalpark är definitivt värt ett besök. En dagstur hit räcker när det kommer till tid. Försök att åka dit tidigt på dagen och promenera den rekommenderande slingan i lugn och ro. Bada i vattenfallen och ät gott. Detta är en plats ni bara inte får missa om ni är i Kroatien!
SPLIT - Vi hade egentligen inte tänkt att spendera tid i Split, men ändrade oss i sista stund och bokade in oss på ett hotell i Gamla stan och var där under ett dygn. Det var absolut värt det då denna staden är riktigt fin och absolut värd att se!
Ta en promenad in i gamla stan och se på dom romerska ruinerna och ta bild med romarna som går omkring på gatorna. Ge dom gärna lite dricks då dom är studenter som går runt :)

Staden Split är magisk och jag skulle vilja åka tillbaka dit för att upptäcka mer.

Annan nyttig info om Kroatien:

  • Man kan dricka kranvattnet men det smakar inte så gott

  • Serien "Game of Thrones" spelades in i Kroatien i staden Dubrovnic

  • Det är 2715 soltimmar om året i Kroatien

  • Det finns 1244 öar utanför den Kroatiska kusten

  • En delikatess som Kroatien är berömda för är deras vita tryffel

  • Kroatien bröt sig ur det forna Jugoslavien 1991

  • De flesta i Kroatien är katoliker

  • Deras valuta heter Kuna och förkoras Kn


Jag och hela min familj älskade Kroatien och jag tror faktiskt att vi kommer att åka tillbaka hit en vacker dag då vi inte kände att vi fick sett och gjort nog under den tiden som vi var där. Det finns massor att se och göra och jag kan varmt rekommendera att åka hit!
  • Resor

Gillar

Kommentarer

Annika Svensson,
Jag älskar Kroatien och vi har rest många gånger dit. Vi båtluffade där med våra två små tjejer och dem älskade det! Ön Vis är mest förtjusta i.
hjortis.se
susannajungblom
,
Å så kul! ☺️ Skulle gärna vilja åka båt runt om öarna någon gång ⚓️