Så ökar du mjölkproduktionen

Godmorgon och glad andra advent!

I onsdags fick jag ju besked om att jag var tvungen att försöka öka mjölkproduktionen då Adam hade förlorat lite för mycket i vikt sen födseln. Det kändes först väldigt jobbigt att veta att min mjölk inte räckte till. Även fast det inte är mitt fel så kändes det ändå som ett misslyckande och som att det var jag som mamma som inte räckte till..
Jag vet ju att det inte är mitt fel, men samtidigt så visste jag att jag hade möjlighet att påverka mjölkproduktionen om jag bara var envis och gjorde som barnmorskan rekommenderade. Hon sa att jag skulle amma varannan timme på båda brösten och efter att jag ammat färdigt så skulle jag pumpa ur båda brösten och sen ge Adam mjölken på flaska. På så sätt skulle jag stimulera till att producera mer mjölk. Varannan timma dygnet runt. Det kändes tufft att behöva sätta klockan för att gå upp på natten och amma, speciellt eftersom han hade sovit så himla bra på nätterna innan. Men eftersom jag önskar att amningen ska fungera för både min och Adams skull så var jag beredd att göra vad som helst.
Tur i oturen så var ju Oskar vaken och inne hos mig den första natten så jag behövde inget alarm för att kunna amma varannan timma. Det blev till och med amning på varannat bröst en gång i timman.

Förutom att amma och pumpa kontinuerligt och tömma brösten varannan timma så har jag även druckit extrema mängder med vatten, ätit mycket, ofta och näringsrik mat och det som verkade fungera som mest var när jag började med amningste igår.

Amningste finns att köpa på hälsokostbutiker och det är ingenting som barnmorskan får lov att rekommendera, men efter att ha googlat runt lite så verkade det som att amningste skulle fungera och det har det verkligen gjort på mig.

Om man vill kan man även koka eget amningste om man köper anis, fänkål och kummin och kokar upp 2 teskedar av varje med 1 liter vatten. Själv är jag för lat så jag köpte färdiga tepåsar. :)
Efter två dygn hade Adam gått upp 50g och nu, efter snart 4 dygn så känns det som att han har blivit mer nöjd och mer vaken, vilket förhoppningsvis är ett bevis på att han får i sig mer mjölk.

Jag är otroligt glad över att det verkar ha löst sig för mig och att jag kan fortsätta helamma och jag hade nog känt mig väldigt ledsen om det inte hade gått att öka mjölkproduktionen då jag mer än allt önskade att kunna amma. Det är tråkigt däremot att man ska behöva känna sig så värdelös som mamma bara för att man inte får det till... För innan jag visste hur jag skulle kämpa med mjölken så visste jag ju inte att jag hade någon möjlighet att påverka. Sen är det ju tur att det finns alternativ att ge i form av ersättning och det kommer vi börja med sen när det är dags att sluta amma, men om jag får välja så önskar jag helst att helamma tills Adam är minst fyra månader, men sen börjar man ju med smakprover och sånt så då kommer han ju ändå få i sig annat.

Förresten, på tal om något helt annat - I natt sov Oskar hela natten i sin egen säng! Hoppas nu att det inte bara var en engångsgrej, utan att han faktiskt lyckats komma på ett sätt att somna om av sig själv. Det underlättar ju enormt mycket på veckodagarna när jag är själv med mina tre små barn. På nätterna räcker det liksom att vara uppe ca 1gång i timman med minsteman. ;)

Gillar

Kommentarer