Skola/förskola Sverige vs Norge

Godmorgon,

Ny dag, nya möjligheter, eller? Vi tog, som vanligt, en promenad (på ca 2 minuter) till förskolan/skolan imorse och sen gick jag tillbaka hem igen. Känns i fogarna om man säger så oavsett om biten jag går är kort. Men det är alltid skönt att komma ut och få andas lite frisk luft på morgonen såklart.
Jag har fått många frågor angående vad dom stora skillnaderna är mellan skola/förskola i Norge och Sverige och nu som vi har bott här ett tag så kan jag ju faktiskt yttra mig lite grann. Nu kommer jag inte ta upp fritidsregler då jag endast haft fritidsbarn i Sverige och inte i Norge, men jag kommer att jämföra förskolan i dom olika länderna.

Pedagogiken

Jag skulle vilja påstå att sättet att lära är rätt så likt både i Sverige och Norge. Nu har vi haft barnen på privata förskolor sen starten i båda länder, men dom följer en läroplan och har ett syfte med dagarna för barnen och redan från tidig ålder har dom fått lära sig massor. Jag förstår lite principen att kalla det för förskola istället för dagis.

Priset

Priset mellan dom olika länderna är det enormt stor skillnad på. Vi betalar max i Sverige och det är 900kr för förskolebarn och då ingår mat. Priset för förskola i Norge är 3040kr och då ingår INTE mat. Vill man att barnen ska få mat så får man betala 400kr extra. Så en total kostnad på 3440kr/barn alltså. Detta är ju en enorm prisskillnad, men å andra sidan så har Norge inga regler för hämtning och lämning vilket jag tar upp i nästa punkt.

Tid på förskola

I Norge hade förskolan öppet från 07-17 och under den tiden kan du hämta och lämna precis som du vill, oavsett vad du som förälder gör. Är du ledig så får du ändå lämna och hämta 07-17 om du vill. När du är föräldraledig får du också ha syskonen på förskolan precis som du vill.

I Sverige är det väldigt stränga regler på hämtning och lämning och man får endast ha barnen på förskolan när man själv är på jobb, plus tiden det tar att ta sig till och från jobbet. När du är föräldraledig får barnen gå 15h, inte mer.

Personal

Vi har haft sån himla tur med förskolorna som barnen har varit på och är supernöjda oavsett land. Jag är så oerhört tacksam över hur fina folk det finns som jobbar på förskolor och gör vad dom kan för att ta hand om våra barn under dagarna när vi föräldrar inte har möjlighet. Dom gör ett otroligt jobb verkligen.

Mina åsikter

Jag tänker tyvärr inte yttra mig då jag inte vill starta någon debatt i och med detta inlägg, utan snarare bara berätta om hur det är. Vad jag har förstått så är det här med förskola ett känsligt ämne där folk har delade åsikter och en del väldigt starka.

Det enda jag kan säga är att jag är nöjd och glad över hur fint våra barn har fått det där dom är nu och det känns tryggt att veta att dom kommer att få gå där ut nionde klass.

Gillar

Kommentarer

Linda,
Det är nog lite olika från förskola till förskola här i Sverige hur hårda de är med tiderna, på den förskolan där jag har min dotter är de inte alls så stränga med tiderna för lämning och hämtning så det är skönt men jag har även hört att andra förskolor här är hårdare med tiderna så vi har väl haft tur helt enkelt 😊
stigintilloss.blogg.se
susannajungblom
,
Ja förmodligen, det verkar vara så. 😊