Svenska vs Norska förskoleregler

Godmorgon,

Vet ni vad? Igår hade jag en av dom finaste dagarna på länge tillsammans med min lilla Filip. Jag kände för att spendera lite egentid med honom och frågade om han hade lust att stanna hemma från förskolan och spendera dagen tillsammans med mig istället. Han sken som en sol hela dagen och jag kände verkligen att vi lyckades fylla varandra med glädje och kärlek och den här mörka och kalla vintern blev plötsligt väldigt ljus och varm.
Idag är det onsdag och det är min sista lediga dag på ett tag och idag skulle jag egentligen träffa en väninna, men jag kände att jag behövde en hel dag för mig själv för att förbereda och fixa här hemma. Jag har alltid varit en väldigt social person som älskar att umgås med vänner och familj, men på den senaste tiden har jag även lärt mig att uppskatta min egentid. Så idag ska jag lämna mina små troll på förskolan och ha en heldag för mig själv.
Men självklart lämnar jag inte pojkarna allt för länge på förskolan för så fort jag har lämnat dom kommer jag garanterat att sakna dom.

Åter igen kommer vi tillbaka till skillnaden mellan Sverige och Norge när det kommer till förskoleregler. I vanliga fall brukar jag vara på Sveriges sida när det kommer till det mesta, men i detta fallet är Norge så sjukt mycket bättre. Man betalar för att ha barnen på förskolan från 07.00-17.00 om man önskar det. Sen kan man lämna och hämta precis när man önskar mellan den tidsramen. Så oavsett om man jobbar, är ledig eller vad man nu önskar att göra under den tiden är upp till var och en och det har inte förskolan någonting med att göra. Bra va? Eller tycker ni att Svenska systemet fungerar bättre?
Jag tycker att det är en självklarhet att man ska kunna få lite tid för sig själv. Så som att träna, städa, handla, tvätta, laga mat och alla andra sysslor som inte är roliga för barnen att vara med på är väl toppen om man får tid till att göra under den tiden som barnen är på förskolan, eller har jag fel?

Gillar

Kommentarer

Jenny
,
Låter som ett bra system. Hoppas dock inte det är någon som tvingas lämna 7 och hämta 10 tim senare 😟 Där borde i så fall staten spendera pengar så familjer med barn under 6 år inte var tvungna att jobba så länge.
Gunilla
,
Jag tycker det verkar bättre i Norge!!! Vad jag förstår så är de väldigt hårda i Sverige o det kan skapa stress hos föräldrar att inte ens fp ex handla efter jobbet innan barnen ska hämtas om det nu är rätt? Har själv inga småbarn längre men barnbarn.
Linda,
Det verkar vara bättre system i Norge när det kommer till förskolan, men lite beror det ju på var man har barnen på för förskola, som den där våran dotter går är de helt toppen, när jag jobbar kväll ex 14-20.45 så får jag lämna henne vid 11 för de tycker att det bästa för barnen är att de har sina lunch rutiner och sov rutiner på förskolan som de brukar ha. Så våran förskola måste jag väl ändå säga att de verkligen ser till barnens bästa och då struntar de i om jag får ett par lediga timma själv hemma när jag har lämnat henne. På Fredag ska jag på begravning då får hon utan problem vara på förskolan den tiden. Så nej jag är nöjd med våran förskola, men jag vet många förskolor som har otroligt stränga regler tyvärr. Ha en fin dag Kram Linda
stigintilloss.blogg.se
Oslofru
,
Det är självklart att ingen lämnar så tidigt och hämtar så sent. Men möjligheterna finns 😊
Oslofru
,
Jag vet, känns som att det svenska systemet är väldigt stressfullt för föräldrar tyvärr..
Oslofru
,
Så bra att din förskola ser till barnets bästa. Vad trist att höra att du ska på begravning, beklagar sorgen.. Kramar S
Ida-Maria
,
Det jag dock undrar är om Norges förskolor följer en läroplan ?
Ida-Maria
,
Men det är väl egentligen inte en så "konstig" vistelsetid ? Har man som förälder en timmes restid till jobbet(vilket sker i Sthlm förslagsvis) ,och en 8 timmars arbetsdag, är inte 7-17 inte så konstig tid för barn.
Oslofru
,
Det är självklart att dom gör. 😊
Oslofru
,
Det är sant, så möjligheten är bra att den finns, men sen är det ju toppen om man kan hämta tidigare såklart 😊